« Uskontoa ja politiikkaa | Main | Maa kutsuu »

elokuu 01, 2005

Ihan itse taisitte keksiä tämän nimen?

Rovaniemellä ovat avanneet Tuuni.net-palvelun (vrt. ilmeisesti jotenkin edesmennyt Duuni.net), jota palvelun pyörittäjät luonnehtivat yhteisöpalveluksi, "joka tarjoaa lukijoilleen tekniikaltaan ja toiminnallisuudeltaan korkealaatuisen keskustelufoorumin sekä vertaisviestinnän uuden konseptin - blogumnin, nettikolumnin."

Jeps. Blogumni. Minä en oikein ymmärrä, mutta ehkä kyse on vain minun vähäisestä ymmärryksestäni. Selitys jatkuu alasivulla:

Blogumneista muodostuu vertaisverkosto, jossa voivat sekä toiset blogumnistit että muut jäsenet viestiä ja lukea toistensa palstoja - teknisesti ja "navigoinnillisesti" helpommin kuin perinteisemmissä blog-alustoissa, täysin erillisten blogien verkostoissa. Miksi ei blog, miksi blogumni? Siksi, että tässä oman palstan toimittamisessa keskusteluforumin rinnalla ja ei yhtä avoimesti kuin blogia verkossa luettavalle palstalle on hyvä liittää muu nimitys.

Niin joo... mitä?

Eli siis. Meillä on tässä keskustelupalvelu, jossa on myös blogipalvelu, mutta ei oikeastaan kuitenkaan. Näyttäisi nimittäin siltä, että "blogumnien" kirjoittajat eivät esimerkiksi voi viilata näiden... hommelien ulkoasua.

Ja sitten vielä:

Tuunissa on jäsenten "blogut", blogumnit, siis yhteisön yhteisenä verkostona. Ne ovat luontinsa jälkeen näkyvissä joidenkin päivien ajan myös rekisteröitymättömille, minkä jälkeen ne ovat vain rekisteröityneiden jäsenten luettavissa, kommentoitavissa ja linkattavissa.

Sillä lailla. Otetaan tuollainen perusfoorumivääntö ja pannaan siihen sitten blogit kylkeen kiinni. Mutta pannaan sitten se blogien lukeminenkin rekisteröinnin taakse. En kyllä oikein ymmärrä. Ja lisäksi rekisteröitymättömälle katsojalle kirjoitukset, niin keskustelurepliikit kuin blogumnihommelitkin, ovat anonyymeja. Ei se kyllä oikein toimi.

Vai olenko ymmärtänyt nyt jotain ihan väärin?

Posted by Kari at 01.08.05 21:39

Comments

Minä en ymmärtänyt tuosta yhtään mitään! Tarkoitus on ilmeisesti jotenkin yhdistää keskustelut ja blogit, mutta systeemi on kankea ja sekava.

Ja katsoitteko rekisteröintilomaketta? Siinä piti pakollisena ilmoittaa kaikenlaista kotiosoitetta myöten. Oikea nimi on vielä (kai) jotenkin ymmärrettävää, mutta kuka haluaa paljastaa rekisteröityessään suunnilleen tilinumeronsakin?

Posted by: Helen at 02.08.05 00:10

Siinä mielessä vähän kuin Duuni.net, että (nyt, lapsukaiset, tulisijan ympärille, setä kertoo historiaa) alkuperäisen Duuni.netin kuolintoreissa ao. rovaniemeläinen taho perusti tuon tuuni.net -domainin alle Duuni.netin kaltaisen foorumin, jonne valtaosa Duunin vakkarikeskustelijoista siirtyi. Tässä vaiheessa, terveisiä vaan Talentumille jonka kyky olla hyötymättä omista innovaatioistaan on jokseenkin hämmästyttävä.

Tuuni.netistä kuoriutui muutaman edesmenneen Duunin aktiivimoderaattorin ja ao. rovaniemeläisen tahon yhteistyön tuloksen Aulabaari.net, joka jatkaa oloaan vieläkin. Tosin vähän erilaisena, koska välissä on kaikkea sitä rumaa ja ikävää juttua mikä näitä foorumeita yleensäkin riivaa. Tämä uusi Tuuni.net näyttäisi olevan rovaniemeläisen tahon, joka ei enää ole Aulabaarin kanssa tekemisissä, comeback. Onnea sille.

Nopealla vilkaisulla en minäkään kauheasti tajunnut - tai siis, ymmärrän käyttötarkoituksen, mutta en -logiikkaa. Aikaisemmin näitä Blogummeja kutsuttiin keskustelunavauksiksi.

Posted by: Merten at 02.08.05 08:56

Helen: En minäkään tuollaisista rekisteröitymiskyselyistä tykkää, mutta ymmärrän, että ne ovat palvelun taloudelle ilmeisen tärkeitä.

Merten: minulla oli käsitys, että jotain yhteistä juurta Tunnilla, Duunilla ja Aulabaarilla oli. Ja sähköpostitsekin tuli jo toiselta lukijalta samankaltainen selite. Kiitoksia niistä.

Posted by: Kari Haakana at 02.08.05 10:06

Minäkin mietin seikkaperäisemmän (ao. sensaatiohakuisemman) historiikin lähettämistä postissa, mutten löytänyt osoitettasi blogin etusivulta.

Joko se on vinkki sinulle, että lisää, tai vinkki minulle, että pitäisi taas hommata uudet lasit.

Posted by: Merten at 02.08.05 11:14

Kyllä se siellä "mikä tämä on" -otsikon alla oikeassa yläkulmassa sivulla on. Täytynee korostaa näkymään paremmin.

Ja osoite on siis kari piste haakana ät gmail piste com. Saa juor... kertoa seikkaperäiesti.

Posted by: Kari Haakana at 02.08.05 12:21

Mä hankin ne uudet lasit.

Posted by: Merten at 02.08.05 13:18