« Setä avautuu nokialogiasta | Main | Nytpä tahdon olla ma oman kanavan ohjelmajohtaja »

elokuu 21, 2005

Ei blogeja kiitos, olemme journalisteja

Journalismin päivien ohjelma (PDF) on ilmestynyt ja ällistyksen tyrmistys: tapahtumassa ei käsitellä blogeja mitenkään. Tai jos käsitellään, niin asia on haudattu jonkin harvinaisen hämärän otsikon taakse.

Blogien ja/tai web-vetoisen kanasalaisjournalismin poissaolo hämmästyttää kahdesta syystä. Ensinnäkin se on ainakin kansainvälisessä ammatillisessa keskustelussa yksi eniten puhuttaneita aiheita anonyymien lähteiden käytön ja lähdesuojan ohella. Toisekseen, blogit ja vertaisverkot mainittiin päivien ennakkomainonnassa yhtenä tapahtuman aiheena.

No ei sitten. Täytynee mennä lupaavan näköisiin alustuksiin ottamaan aihetta esiin, jos järjestäjät eivät aihetta muuten framille nosta. Tästäpä nouseekin mieleeni suunnitelma, joka vaatii muutamaa sähköpostia...

Posted by Kari at 21.08.05 20:17

Comments

Kas, luin tuoreen Journalistin ja mietin ihan samaa tuossa pari tuntia sitten.

Blogit olivat journalismin päivien ennakkomainoksissa vahvasti esillä, ja nyt ei sitten ohjelmassa ollutkaan mitään. Tosi vähältä piti, etten jo ilmoittautunut päiville juuri noita blogijuttuja kuuntelemaan.

Mitähän tapahtui?

Outoa sikäli, että syksyn aikana alkaa varmaan tapahtumaan blogien osalta suunnassa jos toisessakin.

Posted by: Petteri Numminen at 21.08.05 20:56

Eipä noita blogeja käsitellä muuten esimerkiksi e-learning-konferensseissakaan, vaikka syytä ja kiinnostusta olisi. Puhumattakaan siitä, että blogeja käytettäisiin osana konferenssin organisaatiota.

Posted by: Jere Majava at 21.08.05 21:22

Liekö tosiaan kannanotto, rajanveto, pesäero? vai eivätkö vain keksineet mielestään tuoretta näkökulmaa? Ei kai suomalainen valtamedia sentään ajattele voivansa vaieta kuoliaaksi vertaismediailmiötä?

Posted by: Tuija at 21.08.05 22:25

Blogit ja vertaisverkot on selvästikin piilotettu iltapäivän Minne journalismi on matkalla?, jossa tulevaisuuden tutkijat ennakoivat tulevaa mediamaailmaa. Tekisi mieli huutaa: herätys toimittajat, blogit ja kansalaisjournalismi eivät ole enää tulevaisuutta, ne ovat jo täällä. Ajan tasalla olevilla Journalismin päivillä yksi päälinjoista olisi Nettimediat. Vielä emme sitä näe, mutta ehkä jo ensi vuonna, toivottavasti.

Posted by: mediablogi at 21.08.05 22:26

Minusta on outo ajatus, jos alan liitossa tai mediayhtiöiden johdossa joku vielä kuvittelee, etteivät blogit vaikuta journalismiin, kun moni mediayhtiö on jo näkyvästi tai taustalla aloittanut blogien hyödyntämisen liiketoiminnassaan lukijoidensa ja/tai toimittajiensa uutena ilmaisukanavana.

Itse en tosin vetäisi rajaa juuri blogeihin, vaan yhtälailla tähän kuuluvat kaikenlaiset nettikeskustelut. Kun Hesarikin taipui avaamaan keskustelut, on selvää, ettei paluuta yksisuuntaiseen lehden julistamiseen enää ole. Journalismin haaste on laajemmin se miten keskusteleva suhde lukijoihin toimii, missä menee journalismin raja, missä ovat päätoimittajan tai ylipäätään vastaavan toimittajan vastuun rajat.

Ehkä nämä kysymykset ovat jääneet pois aihelistalta, koska ne ovat liian vaikeita vastattavaksi suomalaisin voimin. Tänne olisi pitänyt saada vieraita ulkomailta, päätoimittajia joilla on jo kokemusta enemmän.

Posted by: Tero at 22.08.05 00:28

Veikkaanpa, että Journalismin päiviä ideoivassa ja toteuttavassa ryhmässä ei vain ole ollut ketään, jolle blogit, keskustelut ja edes verkkomedia olisi kovin tuttuja ilmiöitä. Aika paljon Journalistiliiton eri elimissä(en tässä suunnitteluryhmässä tai edes lähellä sitä) toimineena tiedän, että iso osa asioista tehdään ihan omin voimin ja tiedoin, ja joskus ei sitten vain ryhmässä olijoilla välähdä, että todellisuus onkin ehkä muuttunut tuolla ulkopuolella. Mikään puolustelu tämä ei ole sille, että niinkin ajankohtainen ja journalismiin vaikuttava asia kuin blogit ei näy.

Toisaalta veikkaan myös, että Journalismin päiviltä puuttuu monen mielestä jotain muuta ihan yhtä oleellista. Ehkäpä tosiaan kannattaa mennä mukaan ja kuunnella, mitä otsikoiden alta lopulta löytyy, ja sitten vasta tehdä lopulliset johtopäätökset. Eikä varmaan ole myöskään kiellettyä antaa palautetta ja tarjota ideoitaan seuraavia päiviä varten. Ne muuten eivät todennäköisesti ole ensi vuonna vaan vasta kahden vuoden kuluttua.

Posted by: InaR at 23.08.05 15:50

Esimerkiksi Helsingien Sanomien juttujen sisältö on monipuolistunut niin paljon, että ilman muuta lehti hyödyntää internettiä sekä blogisivuja. Tiedon liikennettä on molempiin suuntiin mikä on hyvä asia.

Posted by: Pekka at 23.08.05 19:59

Mua ihmetyttää suomalaisessa blogaamisessa ja samoin mediatalojen suhtautumisessa niihin se, että hommaa pidetään väliaikaisena, tulevaisuusjuttuna, jota harrastavat friikit. Olemmeko me tätäkin lukevat sitten sitä? Ehkäpä vähän, mutta väliaikaista tämä ei ole.

Suomalaisesta verkkomediasta uupuvat edelleen laatu- ja ryhmäblogit; sellaiset laatusisältöjä tuottavat tuoreet verkkosaitit, joita kirjoittavat innolla osaavat kirjoittajat yhdessä. Täällä Hollannissa on esim. tietoteknikka-ja markkinointisektorilla lähes runsaudenpulaa hyvistä saiteista.

Suomessa eivät Tietoviikko, IT-Viikko, M&M & Kampanja, eikä edes Re: tee oikein mitään edistääkseen tätä erittäin luontaista kehitystä. Katsokaapas vertailun vuoksi vaikka näitä: www.marketingfacts.nl, www.dutchcowboys.nl, www.frankwatching.com tai www.brickmeetsbyte.com. Suomen vastaavat ovat tuoreudessaan jämähtäneet vuoteen 2000. Talentumin 3min osuu, muttei uppoa, vai mitä sanotte? Missä on Suomen www.paidcontent.org?

Tarvitaanko uusia mediataloja? No ei. Sanoma (wwww.sanoma.nl) on täällä yksi johtavista blogeja tukevista taloista, miksei se voisi olla sitä Suomessakin... Mediatalojen ja blogaajien pitäisi jutella enemmän. Loppujen lopuksi blogi ei yhtään sen kummallisempi asia kuin verkkosaitti, jossa uusin juttu on ekana ja jonka voi tilata itselleen verkkosyötteenä (lue RSS).

Posted by: Tommi at 25.08.05 17:38