« Kirjastosensuuridebatti jatkuu | Main | Ihan itse taisitte keksiä tämän nimen? »

heinäkuu 29, 2005

Uskontoa ja politiikkaa

IRA:n ilmoitus aseellisen toiminnan lopettamisesta on tietenkin ollut ykkösuutinen ulkomaanosastoissa kaikkialla (paitsi Iso-Britanniassa ja Irlannissa, mutta siihen on syynsä).

Vaan kylläpä vääntää tässä uutisoinnissa eräs asia.

Miksi ihmeessä ihan vakavasti otettavat uutisvälineet edelleen puhuvat Pohjois-Irlannin konfliktista uskonnollisena konfliktina? Tämä näkyy selvimmin siinä, että konfliktin osapuolia kutsutaan nimillä "katolilaiset" ja "protestantit". Okei, tiettyihin kirkkokuntiin kuuluminen määrittää kyllä konfliktin osapuolia, mutta varsinaisten aseellisten järjestöjen kuten UDA:n tai IRA:n eetokseen ei uskonnollisuus liene enää pitkiin aikoihin kuulunut. Silti esim. YLE:n uutiset puhuvat IRA:sta tuoreessa uutisessaan "roomalaiskatolisena puolisotilaallisena ryhmittymänä". Ovat varmaan yhteistyössä Opus Dein kanssa?

Kysymyksessä on selvästi poliittis-etninen konflikti, jossa toisella puolella ovat Pohjois-Irlannin erottamista Iso-Britanniasta muodossa tai toisessa ajavat nationalistit ja tasavaltalaiset ja toisella puolella Iso-Britannian osana pysymistä haluavat unionistit ja lojalistit.

Ja perskuta, meillä ei ole kauheasti varaa itkeä ääkköstemme pahoinpitelystä jos kirjoitamme Sinn Féinin väärin, kuten esim. Yle ja HS johdonmukaisesti tekevät.

Posted by Kari at 29.07.05 11:00

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)