« Kansalaiset ja A-studio | Main | Blogi tulee - ja menee »

kesäkuu 17, 2005

Ne vastaukset

Mediaräpättimen pyynnöstä kirjoitan sen, mitä muistan vastauksistani A-Studion toimittajan kysymyksiin. Jätän alun jada jadat väliin.
Mikä sai aloittamaan bloggauksen?

Aloitin bloggaamisen saadakseni parempaa tuntumaa blogiaiheiseen lehtijuttuun. Sitten jäin koukkuun.

Minkälaista blogia pidät?

No, tällaista.

Miksi bloggaat?

Se on hauskaa. Lisäksi blogi toimii muistiinpanovälineenä.

Paljonko sinulla on lukijoita?

En tiedä tarkalleen ja lisäksi asia riippuu päivästä. Päivityspäivinä mennään 150 kävijän päivävauhtia, välipäivinä mutamissa kymmenissä. Vilkkaimmillaan kävijöitä on ollut Kuukkeliaikaan, jolloin taidettiin mennä yli tuhannen kävijän päivässä.

Mitä itse haet ja löydät muista blogeista?

Lähinnä mielipiteitä ja näkökulmia.

Miten luonnehdit suomalaista blogimaailmaa ja -kulttuuria yleensä? Entä blogijournalismia?

Jotta suomalaisesta voi sanoa mitään, pitää verrata sitä johonkin muhun. Tunnen yhtään enemmän vain amerikkalaista blogosfääriä ja siihen verrattuna suomalaiset blogit näyttävät enemmän henkilökohtaisen elämän pohtimiselta. Lisäksi Suomessa tuntuisi olevan enemmän anonyymiblogeja.

Onko blogeilla Suomessa ollut merkitystä valtajournalismille, kuten Yhdysvalloissa (mm. tapaus Dan Rather)? Millaista? Missä tapauksissa?

Ei oikeastaan. Tsunami-katastrofi oli oikeastaan ainut tällainen tapaus.

Onko Suomessa blogeja, jotka ovat journalistisesti varteenotettavia?

On. Muutamat erikoistuneet blogit (Mobiili- ja PDA-blogi esimerkiksi) kertovat uutisia ja asioita, joita perinteisissä tiedotusvälineissä ei kerrota.

Sanotaan, että blogit antavat kenelle tahansa mahdollisuuden ryhtyä toimittajaksi ja kustantajaksi. Perinteinen media ei voi enää säädellä millaisia asioita pääsee julkisuuteen. Tätä on kuvattu jopa tiedonvälityksen vallankumoukseksi. Onko tämä vallankumous? Mikä on blogien merkitys?

Vallankumous kyllä alkoi jo yli kymmenen vuotta sitten, kun Internet toden teolla iski läpi WWW:n myötä. Sikäli kyse on enemmän evoluutiosta kuin revoluutiosta. Mutta kai tätä vallankumoukseksi voi sanoa.

Mikä oli tsunamin merkitys tältä kannalta? Oliko se jonkinlainen havahtuminen?

Kyllä.

Useat bloggaajat sanovat, että blogit ottavat esiin asioita joita valtamedia ei huomio. Onko asia niin? Minkälaisia asioita ne ovat?

Kyllä. (Tavallisella) bloggaajalla ei ole levikki- ja mainostuottopaineita, joten bloggaaja voi harrastaa kansalaisjournalismiaan aiheesta, jolla ei ole tavallisen median näkökulmasta mitään "yleistä merkitystä". Esimerkiksi kadussa oleva kuoppa on kuitenkin yleisesti merkittävä sen korttelin asukkaille, joiden talon edessä se kuoppa on.

Bloggaajat sanovat myös, että valtajournalismi on kadottanut kosketustaan tavalliseen elämään. Näetkö asian niin? Miten se näkyy?

Bloggaajat eivät varmaankaan ole ensimmäinen ryhmä joka näin sanoo. Mutta mitä suuremmaksi journalistinen organisaatio paisuu, sitä helpommin ote lipsuu. Kuoppa kadussa ei vaan enää vaikuta tärkeältä aiheelta.

Hyödyntääkö suomalainen valtamedia jotenkin blogeja nykyisin?

Joillakin tiedotusvälineillä on kiinnostusta ja avauksia blogien suuntaan: Yle, Ilta-Sanomat ja Image ovat muiden muassa kokeilleet verkkopäiväkirjamuotoa.

Miten valtamedia suhtautuu blogeihin?

Tätä kysymystä ei itse asiassa taidettu esittää.

Miten perinteisen median mielestäsi kannattaisi hyödyntää blogeja?

Vastauksen tähän kysymykseen saa minulta hyvällä rahalla, kunhan se konsulttiyritys saadaan pystyyn... No, mahdollisuuksia on pääpiirteissään kaksi: toimitus voi ryhtyä käyttämään blogeja/blogia omana työkalunaan tai tarjota blogimuotoa yleisönsä aktivoimiseen.

Mitä blogit voivat antaa journalismille/suomalaiselle journalismille?

Tätäkään ei kysytty... tai taisi tulla jonkun toisen vastauksen yhteydessä.

Voiko Suomessa syntyä Ohmynewsin kaltaista kansalaisjournalistista julkaisua?

Ei ehkä aivan samanlaista, mutta piirteitä Ohmynewsistä saattaa tulla suomalaisiinkin tiedotusvälineisiin.

Posted by Kari at 17.06.05 21:25

Comments

"Miten perinteisen median mielestäsi kannattaisi hyödyntää blogeja?"

(Huutelen taas omiani, sori)

Kaikilla mahdollisilla tavoilla ja heti...

Suomessa on minun käsittääkseni kolme ja puoli ammatikseen bloggavaa ihmistä? Pirkka.fi:n viikkokävijämäärät ovat kahden kuukauden aikana huidelleet 25 000 ja 32 000 välillä.

Se on vähän, jos vertaa suosituimpiin palveluihin, mutta bloggaamisen ansiosta olemme jo nyt suurempia kuin jossain määrin vastaavien lehtien X, Y ja Z saitit - yhteensä.

Ensimmäinen lukijatutkimus antoi palautetta, joka punastutti. Ihmiset olivat saaneet jopa kiinni kirjoitustyylistä, joka oli todella vaikea luoda ja varmaan vielä vaikeampi havaita, miten paljon töitä sen kanssa tehdään. Hyvä.

Eli vastauksena lukujen kautta todistettuna: blogeilla olisi paljon annettavaa.

Posted by: Petteri Numminen at 17.06.05 22:40

Minusta se on ihan homoa, että Pirkalla ei ole omaa huumoriblogia.

En minä normaalisti puhu noin, mutta se tuntui niin näpsäkältä. En voi sille mitään.

Posted by: Vt at 18.06.05 16:04

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)