« Blogista kirjaksi (pian myös blogina ja kirjana!) | Main | Ne vastaukset »

kesäkuu 15, 2005

Kansalaiset ja A-studio

Poynterin Steve Outing esittelee uudessa kirjoituksessaan (verkkoperustaisen) kansalaisjournalismin toteuttamismahdollisuuksia. Outing pilkkoo mahdollisuudet 11:een vaihtoehtoon, alkaen kommentointimahdollisuudesta lehden/aseman/ohjelman WWW-sivuilla ja päättyen wiki-journalismiin.

Ja surkeaa kyllä, Suomesta ei löydy kuin muutamia kommentoinnista eteenpäin ponnistaneita journalistisia organisaatioita.

Ja sitten muihin aiheisiin... tai ei ehkä kuitenkaan. A-studio tekee juttua bloggaamisesta ja halusivat haastatella minua. Juttu tuntuu toimittajan tekemien kysymysten perusteella käsittelevän lähinnä blogien vaikutusta journalismiin. Kommentaattoreina Suomen journalismin ykkösnimet eli Hesarin päätoimittaja Reetta Meriläinen, minä ja Skitso-Janne. Janne, kai Meriläiselle on lähtenyt kutsu perjantain miittiin?

Huomasin haastattelussa harhailevani sivupoluille ja niinkuttavani. Armoa.

Alla kysymykset. Näitä voinee itse kukin pohtia tykönään tai kommenttiosastossa.

Mikä blogi on? Minkälaisia blogeja on olemassa?

Onko blogi hyvä sana vai tarvittaisiinko joku muu suomen kielen sana?

Milloin aloitit bloggauksen?

Mikä sai aloittamaan bloggauksen?

Minkälaista blogia pidät?

Miksi bloggaat?

Paljonko sinulla on lukijoita?

Mitä itse haet ja löydät muista blogeista?

Miten luonnehdit suomalaista blogimaailmaa ja -kulttuuria yleensä? Entä blogijournalismia?

Onko blogeilla Suomessa ollut merkitystä valtajournalismille, kuten Yhdysvalloissa (mm. tapaus Dan Rather)? Millaista? Missä tapauksissa?

Onko Suomessa blogeja, jotka ovat journalistisesti varteenotettavia?

Sanotaan, että blogit antavat kenelle tahansa mahdollisuuden ryhtyä toimittajaksi ja kustantajaksi. Perinteinen media ei voi enää säädellä millaisia asioita pääsee julkisuuteen. Tätä on kuvattu jopa tiedonvälityksen vallankumoukseksi. Onko tämä vallankumous? Mikä on blogien merkitys?

Mikä oli tsunamin merkitys tältä kannalta? Oliko se jonkinlainen
havahtuminen?

Useat bloggaajat sanovat, että blogit ottavat esiin asioita joita valtamedia ei huomio. Onko asia niin? Minkälaisia asioita ne ovat?

Bloggaajat sanovat myös, että valtajournalismi on kadottanut kosketustaan tavalliseen elämään. Näetkö asian niin? Miten se näkyy?

Hyödyntääkö suomalainen valtamedia jotenkin blogeja nykyisin?

Miten valtamedia suhtautuu blogeihin?

Miten perinteisen median mielestäsi kannattaisi hyödyntää blogeja?

Mitä blogit voivat antaa journalismille/suomalaiselle journalismille?

Voiko Suomessa syntyä Ohmynewsin kaltaista kansalaisjournalistista julkaisua?

Posted by Kari at 15.06.05 12:04

Comments

No, enpä ole erikseen lähettänyt kenellekään kutsuja, koska kutsu on avoin. Voihan sitä lähettääkin, mutta kun en kyseistä Meriläistä tunne. Jos bloggaaja ei lue SchizoBlogia, niin ... niin.

Posted by: Schizo-Janne at 15.06.05 14:40

Tämähän on niin kuin Fingerroosin ja Kanervan tekstarit Seiskassa. Vain toisen osapuolen tekstit on julkaistu. Fingerroos julkisti vain omat viestinsä, mutta sinä teit tempun toisinpäin! Täytyypä katsoa itse lähetys.

Posted by: Mediaräpätin at 15.06.05 15:43

Soittivat minullekin ja kyselivät samoja. Änkytin varmaan liikaa, kun en päässyt telkkariin saakka. :)

Posted by: Jere Majava at 15.06.05 21:17

Kertoivatko Ylellä milloin tämä lähetys tulee ulos? Tallennan sen kiintolevylle (jos digiboksin softa suvaitsee toimia) ja nauramme sitten yhdessä työpaikalla.

Posted by: Tero Lehto at 15.06.05 23:33

Saatanpa olla syyllinen haastattelukutsuusi. Mutta edustahan nyt meitä kaikkia kunnialla!

Posted by: samik at 16.06.05 00:00

Juttu tullee ulos perjantaina tai maanantaina, ei ollut vielä ihan selvää.

Räpätin: ajattelin kyllä äänittää koko haastattelun ja panna sen tänne jakoon, mutta en saanut aikaiseksi/muistanut hankkia äänivälinettä moiseen. Katsotaan, saanoko jonkinlaiset tiivistelmät aikaiseksi vastauksistani. Ihan kaikkia vastauksia en tosin muista, mutta jääpähän sitten ylläreitä ohjelmaan...

Samik: nyt on myöhäistä tehdä enää mitään...

Posted by: Kari Haakana at 16.06.05 12:33

Laaja tuntuu olevan haastattelujoukko, kun minäkin olen pari kertaa A-studion toimittajan kanssa jutellut blogeista ja kansalaisjournalismista. Kävivät myös Kyyjärvellä haastattelemassa Nopola Newsin väkeä, ja kertoivat haastattelun olevan tulossa ulos tulevina perjantaina tai maanantaina A-studiossa.

Posted by: Mediablogi at 16.06.05 13:06

Jahhah, onkos kansalaisjournalismista tulossa oman aikamme taistolaisuutta :) No, kyynisyys sikseen ja kehut siitä, että tässä blogissa ei pidetä kansalaisjournalismia (vanha tiedotusopin tutkimussuunta) ja bloggaamista (hip, in ja so 00's) samana asiana.

Ja vielä jatkokysymyksiä: miksi suomalaiset bloggaajat antavat tilaisuuden valua hukkaan eivätkä tee tsemppaa tehdäkseen oikeasti merkityksellisiä blogeja? Kuka bloggaaja voi pokkana väittää tekevänsä jenkkikollegoidensa veroista työtä kansalaisjournalismin edistämisen tai valtajournalismin rapauttamisen hyväksi?

Nimim. Yksi sukellus.fi:n uroteko ei riitä

Posted by: Pekka at 16.06.05 23:13

"ajattelin kyllä äänittää koko haastattelun ja panna sen tänne jakoon"

luulisin, että tuo ei ole ihan noin vain ok noin tekijänoikeusmielessä?

-- tuija

Posted by: Tuija at 17.06.05 18:01

Siis missä mielessä haastattelutilanteen äänittäminen ja nauhoitteen jakaminen ei olisi ok? Itse *lähetyksen* ääniraidan jakamisesta ei siis ollut kyse.

Posted by: Kari Haakana at 17.06.05 18:28

Eikös se ollut niin, että oman käymänsä keskustelun toki voi nauhoittaa, mutta ei suinkaan sitä julkaista saa toisen osapuolen tietämättä.

Itse olen jonkinlaisesta kollegiaalisesta solidaarisuudesta antanut minua haastatelleelle 'ensimmäisen puheenvuoron', odottanut bloggaamatta siihen asti, että toinen on ensin juttunsa julkaissut. Mutta jos A-studiolla olisi oma blogi tai sivu, jossa ne kertoisivat tekeillä olevasta juttuaiheesta, asia olisi eri.

Ehkä tämä on yksi niitä asioita, millä tavoin blogit muuttavat journalismia :)

Posted by: Tuija at 17.06.05 21:18

Niin no joo, toki olisin kysynyt toimittajan mielipiteen asiaan, jos olisin nauhoituksen tehnyt.

Erityisesti tv-haastattelussa (ja varsinkin jutussa, jossa on monta haastateltavaa) lopulliseen ohjelmaan päätyviä soundbaitteja on sen verran vähän, että koko haastattelun podcastaaminen ei mitenkään tyhjennä juttua. Ymmärrän pointsisi kyllä.

Posted by: Kari Haakana at 17.06.05 21:42

Aika moneen bloggariin A-studion toimittaja on ollut yhteydessä, koskapa kysymyslista melkein kokonaisuudessaan on sama, mikä tehtiin minulle pari-kolme viikkoa sitten. Hyvä näin.

Blogien merkittävyys on mielenkiintoinen asia. Eikähän se jako mene jotenkin näin: peräkylän blogi, kirkonkylän blogi, kunnan blogi, maakunnan blogi, kaupunkiblogi, läänin blogi, valtakunnan blogi, skandinaavinen blogi ja niin edelleen.

Blogit on syytä aina skaalata omaan toimintaympäristöönsä. Vaasassa on n. 60.000 asukasta ja jos saan omaan blogiini heistä 400-500 vuorokaudessa, on syytö olla todella tyytyväinen. Nyt blogissa käy tästä määrästä puolet.

Posted by: vaasalainen at 20.06.05 07:22

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)