« Näpit irti mun mainoksista! | Main | Mobiilia sosiaalisuutta »

toukokuu 12, 2005

Näköislehti on halpa

Savon Sanomat on liittynyt sähköistä "näköislehteä" tarjoavien lehtien joukkoon. Savon Sanomien tuote perustuu ilmeisesti Anygraafin EPaper-tuotteeseen (vaikka asiasta ei lehden sivuilta tietoa löydykään).

SS myy näköjään näköislehteä myös omana, erikseen tilattavana tuotteenaan. Pelkän näköislehden saa vuodeksi 120 euron hintaan, kun paperilehden saa kestotilauksen 200 eurolla. Alennus on siis samaa luokkaa kuin esimerkiksi Keskisuomalaisella, jonka paperiversion saa 202 eurolla ja näköislehden 150 eurolla.

Alennukset ovat varovaisempia kuin Hesarilla, jonka verkkoversion saa vuodeksi 114 eurolla. Paperiversio kustantaa 208 euroa.

Eli: näköislehti on neljänneksen tai jopa enemmän edullisempi kuin painettu lehti. Tuollainen hintaero ei selity pelkästään paino- ja jakelukustannusten säästöillä. Ainoa järkevä johtopäätös on, että sanomalehden sisältö ei ole yhtä arvokasta verkossa kuin se on fyysisesti. Mutta mikä sen sitten selittää?

Posted by Kari at 12.05.05 10:55

Comments

Hmm, jospa lehdet tietävät myyvänsä paperiversiossa eräänlaista taikakalua, jota ihmiset kokevat tarvitsevansa aamiaispöydän rituaaleissa. :) Ja niin kauan kuin tämä tarve on olemassa...

(Meille tulee paperihesari.)

Posted by: Jussi Og at 12.05.05 11:47

Minulle tulee mieleen, että näiden näköis- ja muiden verkkolehtiversioiden kohderyhmänä ovat nimenomaan ne peruskäyttäjät, jotka eivät välttämättä ole tottuneet maksamaan verkkopalveluistaan. Niinpä heitä sitten houkutellaan mukaan hulppeilla alennuksilla.

Tällä hetkellä verkkoversioista saatava tulo on monille lehdille "ilmaista rahaa", joka saadaan tuottamalla siirtämällä sama sisältö toiseen muotoon. Kunhan paperiversioiden tilaajamäärät vähenevät verkkoversioiden kustannuksella, niin verkossakin nähdään se 25% hinnankorotus.

Posted by: Henri at 12.05.05 11:52

Minun mielestäni näköislehdet on kusetusta jotka joku teknologiakonsultti on saanut myytyä ihmelääkkeeksi helpottamaan paperiaikakauden leiskapettereiden angstia internetin ei niin kiinteässä maailmassa missä se fontti ei olekkaan aina saman kokoinen eikä väriolekkaan aina sopivan raikas.

Melkein menisi läpi vielä se, että firmojen raha-asioista päättävät ihmiset olisi saatu uskomaan näköislehtiin mainosrahojen toivossa (koska nykyisten lukijamäärämittausten mukaan näköislehdissä pitää olla täsmälleen samat jutut kuin normi lehdissä) mutta kun kerran vielä yrittävät rahastaakkin niillä.

Onko muuten kenelläkään mitään tietoa siitä onko noilla näköislehdillä millaisia lukija/tilaajamääriä?

Posted by: zache at 12.05.05 12:34

Näköislehden joutuu lukemaan tietokoneelta, eikä sitä välttämättä voi kanniskella mukana taas näihin joukkoliikennepaikkoihin jne.. ja lisäksi oman kokemukseni mukaan nuo näköislehdet ovat aivan järkyttävän raskaita, esimerkiksi kuvat on ilmeisesti törkätty naurettavan suurikokoisina mukaan. Eikä lehti mahdu näytölle niin, että näkisin lukea muuta kuin otsikot.

Posted by: laur at 12.05.05 13:14

Pikemminkin kallista kuin halpaa, sanoisin. Suomalaisten sanomalehtien digilehtien hinnat ovat kalliita kun vertaa, mihin hintaan muualla maailmassa digilehtiä myydään. Kyllä näillä hinnoilla sanomalehtien kannattaa enemmin myydä digilehtiä kuin printtejä - sen verran kallista painaminen, paperi ja jakelu ovat.

Posted by: mediablogi at 12.05.05 14:03

Miksi jakaa verkossa juuri näköispainoksia paperilehdistä? Sehän olisi sama, kuin kymmppiuutisissakin olisi uutiskuvan sijaan kuvia lehden sivuista... web-ilmaisu (jota myös hypermediaksi kutsutaan) toimii aivan eri tavalla kuin paperilehti. Arkisimmillaan sen huomaa, kun yrittää lukea printattaviksi tarkoitettuja pdf-tiedostoja näytöltä.

Niinpä, ehkä kyse on juuri siitä, että yritetään madaltaa kynnystä siirtyä paperilehdestä verkkolehteen. Ainakin se näyttää tutulta.

Posted by: Joni at 12.05.05 15:59

Minullekaan näköislehtien (liiketoiminta)logiikka ei ole aivan auennut. HTML/XML mahdollistaa monia sellaisia asioita, joita PDF:stä Flashiin tislattu näköisversio ei. Lisäksi näköislehden luomisesta ja ylläpidosta tulee lisäkustannuksia (lähinnä marginaalisia, mutta kumminkin). Ja että mikä se lukijakunta on, joka on niin innoissaan juuri siitä lehden fyysisiä ominaisuuksia varten suunnitellusta ulkonäöstä?

Mukaan epäotettavuus ja raskaus ovat tietysti pointteja. Tuosta mainitusta Anygraafin näköislehtikoneesta tosin näyttää olevan olemassa mobiililaitteille tarkoitettu versiokin.

Ja kalleus, se on katsojan lompakossa. Vertauksia Amerikan tilanteeseen pitäisi tietysti välttää, mutta kuitenkin: WSJ:n vuositilaus on 356$ ja online-tilaus 84 $. Onhan se suhteessa siellä, mutta onhan ne markkintakin tuollaisella lehdellä tietysti isommat.

Jussin lausuman suhteen yhdyn (no pun... tai mitäs näistä)lääkäriystävääni, jonka mukaan paperi-Hesari on maailman tehokkaimpia aamuisin käytettäviä anaalirelaksantteja.

Posted by: Kari Haakana at 12.05.05 16:01

Minullekaan ei ole vielä selvinnut, kuka haluaa lukea näköislehteä ainakaan nykyisillä laitteilla. :) Se on kuitenkin verraten halpa ja toimiva investointi, koska sitä kaupataan toimitusjärjestelmien kylkiäisenä.

Levikki eli peitto on se, millä myydään mainoksia. Erikseen myytävän näköislehden, jossa on mainoksia, saa laskea mukaan levikkiin. Ihme hommaa.

Sitten on vielä semmonen homma että lehden jakelu on todella kallista puuhaa haja-asutusalueille tai kauas painosta. Jokaisella sanomalehdellä on paljon tilauksia, joiden jakelukustannukset eivät riitä läheskään kattamaan todellisia kustannuksia. Pahimmillaan persnettoa tulee satoja euroja per lehti per vuosi. Joten ei ihme, että kustantajat tykkäisivät jostakin sähköisestä jakelutavasta ainakin osalla levikkialuettaan :D

Posted by: Pekka at 13.05.05 01:12

Jakelukustannuksiltaan kalleimmille asiakkaille kannattaisi tietenkin tarjota sitä näköislehteä ihan sikahalvalla. En ole tosin lukenut levikintarkastuspumaskoja kovin tarkkaan; voi olla, että tällaista hinnoitteluvääntelyä ei hyväksytä.

Lisäksi on tietysti sitten sekin, että ne kaikkein kalleimmat tilaukset eivät korreloi positiivisesti nettiyhteyksien saatavuuden ja käyttöinnokkuuden kanssa...

Posted by: Kari Haakana at 13.05.05 09:46

Kyllä näköislehti on selkeä askel taaksepäin kehityksessä. Paperiformaatti tosiaankin paperia varten ja hypermedia etwas anderes.

Rahastusta tällainen.

Posted by: Hintola at 13.05.05 15:13

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)