« Ei täällä mitään vallankumousta ole | Main | Näpit irti mun mainoksista! »

toukokuu 09, 2005

Mediauutisia maanantailta

Wall Street Journal kutistaa Euroopan ja Aasian painoksensa tabloidiksi.

Jotkut tykkäävät tabloid-koosta, minä en. Ja en ymmärrä, että jos kerran pieni koko on se pointsi, niin miksi pitäisi tyytyä tabloidiin? Onhan siitä pienempiä kokojakin olemassa. A4-koossa ilmestyy jo esimerkiksi Aku Ankka - ei pienestä koosta ole senkään levikkikehitys jäänyt kiinni. Ja Valitut Palat on vielä Akkariakin puolta pienempi. Ihan hyvin se Kaarina Mäkelä silläkin hilloa tekee, ymmärtääkseni. Että pienentäkää vaan.

Alpress antoi kenkää pomoille.

Tällainen kehitys on omituista ja huolestuttavaa. Kukas ne lehdet tekee, jos pomoja vähennetään?

Huffington Post aloitti.

Ja sehän on ihan hyvä blogistinen uutissaitti! Ei pelkkää jullkisten pr-firmojen suoltamaa huttua, kuten joku jo ehti pelätä.

Posted by Kari at 09.05.05 19:48

Comments

Toisaalta paperi-Turkulainen suurensi juuri kokoaan. Mutta se onkin turkulainen.

Posted by: - at 09.05.05 22:05

Mistä lähtien Aku Ankka on painettu A4-kokoon? Klassinen aku-formaattihan on B5.

Posted by: TK at 09.05.05 22:06

Ajatusvirhe, B5:hän se.

Posted by: Kari Haakana at 09.05.05 22:16

Tabloidi on sopivasti siitä väliltä. A4 -kokoista oikeaa asiaa sisältävää lehteä olisi hirveän ärsyttävää lukea. Aku Ankassa tästä ei ole haittaa, sarjiksia kun ovat. Niitä voi vielä pienemmässäkin formaatissa vielä sietää. Traktaattikokoisethan ovat varsin hupaisia.

Veikkaisinpa että tuossa nimenomaisessa lehdessä tarvitaan myös suurehkoja taulukoita. Oletan että Wall Street Journal esittää pörssitaulukoita ja valuuttakursseja siellä. A4-kokoiseen tarvitsisi suurennuslasin. Ja suurikokoisemmat puolestaan ovat rasittavia lukea. Yritäpä Hesaria availla paikallisbussissa.

Niin ja tabloidikoko tuo jonkinlaista tyylikkyyttäkin, omasta mielestäni ainakin. Enpä tiedä, esteettistä silmää miellyttää. Kai niillä hyvät perustelut on joka tapauksessa :)

Posted by: laur at 09.05.05 22:19

Tamperelainenkin hyppäsi tabloidista broadsheetiksi. Nykyään hyvä jos aukeamalta edes löytää toimituksellista aineistoa kaikkien mainosten seasta.

Posted by: nääs at 09.05.05 22:29

Hmmm, perinteisesti laatulehdiksi mielletyt (esimerkiksi HBL ja mikäs se ruotsalainen olikaan) siirtyvät ainakin osittin säästösyistä tabloid-kokoon ja kaupunkilehdet taas broadsheetiin. Kupperiskeikkaa.

Posted by: Kari Haakana at 09.05.05 23:02

Entäs tiistailta:
http://www.taloussanomat.fi/etusivu/4166987.asp

Posted by: jal at 10.05.05 09:01

Joo, tästä oli Hesarissakin. Stay tuned...

Posted by: Kari Haakana at 10.05.05 09:18

Minä pidän tabloid-koosta siksi, että sen voi ottaa mukaan lentokoneeseen, linja-autoon, taksiin jne. Hesarin kokoista lehteä ei voi ottaa.

Vaan käyhän tietysti jokin välimuotokin. Sama se nyt mikä nimi on, kunhan lehti kulkee helposti mukana. TalousSanomat luen arkisin juuri matkalla töistä kotiin.

Posted by: Tero Lehto at 10.05.05 09:42

Kuka pahus on Kaarina Mäkelä? Joku pikku-erkko vai?

Admin vaan

Posted by: harri at 10.05.05 14:02

Kaarina Mäkelä oli fiktiivinen hahmo, joka vuosikaudet allekirjoitti Valittujen Palojen tarjouskirjeet. On tainnut päästä jo eläkkeelle.

Posted by: Kari Haakana at 10.05.05 15:33

Ruotsalaislehdistä tabloideja ovat nykyään ainakin molemmat isoimmat päivälehdet Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet sekä monet vahvat alueelliset lehdet, kuten Göteborgs Posten jne. Vastaava ilmiö vaikuttaa myös Britanniassa, jossa monet laatulehdet ovat kutistuneet tai ainakin tarjoavat vaihtoehtona myös tabloidia.

Mediayhtiöiden kannaltahan noissa on kai hyvin pitkälti kyse markkinointiyhteistyöstä, eli samaan ilmoitusyhteistyöryhmään kuuluvien lehtien ja niiden mainospaikkojen pitää olla samankokoisia, jotta samat ilmoitukset voidaan myydä kerralla useampaan yhteistyölehteen. Suomessahan esimerkiksi Hesari, Aamulehti ja Turun Sanomat tekevät yhteistyötä Kärkimediassa, ja Ruotsissakin suurin tabloidmuutos tapahtui jonkin aikaa sitten juuri niin, että kaikki saman markkinointiringin lehdet vaihtoivat formaattia samanaikaisesti.

Mitä Hufvudstadsbladetiin tulee, uudisti lehti kokonsa lisäksi myös sisällön, eli journalistista linjaa terästettiin ja eri kokoisten juttujen eroa selkiytettiin kontrastin lisäämiseksi. Muutos palkittiin viime viikolla myös Society for News Design/Scandinavian palkinnolla: http://www.snds.org/. En ihmettele.

Niin kiva kuin Hesari onkin, saisi sekin mielellään muuttua näppärämpään kokoon. (Tosin Hesarissa voi olla nyt satakin sivua, kun broadsheet-HBL oli viimeisinä aikoinaan parinkymmenen sivun lerpukka. Ei niin paha kuin uudistuneet Turkulainen, Tamperelainen tai saman konsernin Helsingin Uutiset tosin. Ja sisältöhän siinä oli tietty ennenkin noita edellä mainittuja parempi.)

Posted by: Hubba at 15.05.05 17:25

Hubba, hyvä kommentti. Tuo ilmoitusyhteistyö on tietenkin iso asia formaattikysymyksissä.

Posted by: Kari Haakana at 16.05.05 11:42

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)