« Tuotesijoittelu, itsesääntely ja ylet | Main | Saaga jatkuu. Ja jatkuu. Ja jatkuu. »

toukokuu 19, 2005

LVM luopui mantrastaan

Liikenneministeriö on jo muutaman vuoden lyönyt rumpua "teknologiariippumattomuudestaan". Linja on tarkoittanut sitä, että ministeriö ei ole suosinut (tai ainakaan ministeriössä ei ole myönnetty suosittavan) mitään tiettyä teknologiaa, kun tietoliikenteeseen ja -tekniikkaan liittyviä päätöksiä on tehty.

Surkuhupaisin esimerkki tästä on ollut laajakaistapolitiikka, jossa ministeriön virkamiehet ovat menneet piiloon teknologiariippumattomuuden taakse perustellessaan sitä, miksi valtio ei ole rahoittanut laajakaistayhteyksien rakentamista syrjäseuduille. Sehän edellyttäisi teknologiavalintaa (kuitu) yhteyksien rakentamisessa, mikä olisi ko. teknologian suosimista jonkin toisen (puluvälitteinen ip-verkko, ilmeisesti) kustannuksella.

Mutta hei, ei enää tätä! Liikenneministeri Leena Luhtanen (sd) on nyt sitä mieltä, että 3G-tekniikkaa pitää tukea. Tukikeino on 3G-liittymien ja -laitteiden kytkykaupan salliminen. Mutta vain 3G-kytkykauppa on jees, GSM-puolella sama asia on no no.

Avoimeksi jää, miten kytkykauppa nyt yhtäkkiä on hyvä, kun sen puuttuminen vielä muutama vuosi sitten oli "epätervettä niin telelaitosten, laitekauppiaiden kuin kuluttajankin kannalta" (Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi teletoimintalain muuttamisesta). Pääasia on kuitenkin, että ministeriö on päässyt ylös teknologiariippumattomuuden kuopastaan ja alkaa reilusti vetää linjaa.

Posted by Kari at 19.05.05 15:23

Comments

Kun teknologiariippumattomuudesta muka luovutaan, niin voisi ihan reilusti tehdä valtiotason päätöksen (=lain), että n vuoden kuluessa kaikki valtio- ja kuntatason asiat tulee hoitaa järjestelmillä, jotka perustuvat avoimiin standardeihin.

Milloinkohan sallitaan digi-tv kytkykauppa? Ja miten kytkykauppaa sitten toteutetaan. Ja milloinkohan ko. tekniikka on käyttökelpoista.

Posted by: Soopa at 19.05.05 16:43

Toivon tosiaan ettei Suomeen tule puhelimien ja -liittymien kytkykauppa sallituksi. Täällä Irlannissa tämä on Suomalaiseen järjestelmään tottuneelle aivan mystinen kun puhelimen hinta riippuu liittymätyypistä ja vaikka joutuisi maksamaan enemmän saa sitten puheaikaa X minuuttia kaupan päälle. Kaikilla operaattoireilla ei ole kaikkia puhelimia valikoimissaan ja tiettyyn malliin/liittymään pitää sitoutua ajaksi X. Sanalla sanoen sekava järjestelmä. Mielummin menen puhelin kauppaan ja ostan puhelimen jota voin käyttää kaikissa liittymissä. Saa sellaisen täältäkin mutta se maksaa tuplat verrattuna suomalaiseen vastaavaan.
Teknologiaa voidaan tukea mutta ei kytkykaupalla.

Posted by: Rahina at 19.05.05 19:33

Tuollaisia päänkääntämisiä kutsutaan lobbaamiseksi :) Muutama hyvä ravintolakeikka, hyvää ruokaa, siinä sivussa vähän puhutaan asiaakin ja sitten otetaan votkamarttiini,ni jopa alkaaki kytkykauppa kukoistaa :)

Posted by: Jasmo at 19.05.05 19:37

Kyllähän LVM on enemmän pihalla kuin lumiukko ja lintulauta yhteensä. Niillä puuttuu täysin käsitys siitä, että teknologia KEHITTYY ja sen kehittymistä pitää SEURATA ja siihen taas pitää REAGOIDA. Ei kannata pitää kiinni viisi vuotta sitten tehdyistä päätöksistä tai tekohengittää kuolevaa teknologiaa, jos juna meni jo.

Posted by: Pekka at 19.05.05 21:02

Eikös kytkykauppa ole arkipäivää jo digi-tv-bokseissa ja -palveluissa? Minä ainakin olen huomannut palveluita, joissa maksullisen kanavapaketin ostajalle tarjotaan digiboksi "ilmaiseksi mukaan" tai vastaavasti digiboksin ostaja saa "ilmaiseksi kanavapaketin kaupanpäällisenä".

Posted by: Tero Lehto at 19.05.05 23:58

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)