« Edelliseen liittyen | Main | Älä istu viereeni, olen toimittaja »

huhtikuu 01, 2005

Zhurnalisti digeilee

Journalisti-lehtikin heräilee digiasioiden suhteen. Uudessa lehdessä aloittaa Digipenkki-palsta, jolla luvataan käsitellä digimaailman ilmiöitä journalistien näkökulmasta. Hyvä juttu. Kirjoittajakin on asiaa tunteva eli Jukka Sundholm. Ensimmäisen jutun aiheena ovat näköislehdet ja muu hybridimedia.

Lehden pääkirjoitus otsikolla "Vaarallinen kuvanvapaus" loppuu kuin kommenttina tuolla alemapana käytyyn keskusteluun:


Euroopassa kuvaamista on perinteisesti rajoitettu yksityisyyden suojaamiseksi. Nyt näyttää siltä, että täälläkin kuvauskielloilla on muita, tärkeämpinä pidettyjä tavoitteita. Niillä pyritään entistä tehokkaampaan julkisuuden hallintaan ja tietysti myös liiketoiminnan edistämiseen. Ehkä ajatellaan, että kuvaamisen vapaus sisältää riskin, joka voi toteutua. Julkaistu kuva saattaa toimia kritiikkinä ja paljastaa yleisölle myös kätkettyjä ja ei-toivottuja asioita.

Juuri siinä on kuitenkin sananvapauden ydin. Siksi kuvaamisen vapautta pitää korostaa ja suojata sananvapauden erottamattomana osana. Suomen amatöörimäiset kuvauskiellot ovat sukua sensuurille, josta sentään päästiin eroon jo viime vuosisadalla.

Posted by Kari at 01.04.05 17:21

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)