« Virallinen kiitos | Main | Kaleva = Copypasteva? »

huhtikuu 28, 2005

Takaisin päiväjärjestykseen

Kalevan toimittaja Liisa Laine on kirjoittanut jutun Marginaalin Jani Uusitalon Ilkka Pöyryä käsitelleestä bloggauksesta ja sen seurauksista. Itse prosessia juttu käsittelee kohtuullisen neutraalisti, mutta blogeja kuvatessaan Laine piirtää varsin synkän kuvan blogien lukijoiden medialukutaidosta ja bloggaajien ymmärryksestä oman toimintansa suhteen (korostukset minun):

Keskustelussa tuodaan esille myös se, että blogaus syntyi niin äskettäin, ettei oikein vielä tiedetä mitä se on. Lähes kaikki nettipäiväkirjan kirjoittajista ovat harrastelijoita, jotka eivät pyrikään samaistumaan journalisteihin, jotka välittävät informaatiota. He aloittavat kirjoittelun omalle blogisivulleen ja vasta myöhemmin huomaavat, että heidän blogiaan luetaankin. Samoin lukijan on vaikea suhtautua blogiin: hän voi kuvitella lukevansa verkkolehteä, jonka takana on suuri organisaatio, eikä suinkaan yhden ihmisen harrastus.

(Harmin paikka, että jutussa ei kerrota joidenkin blogien lukijoiden voivan kuvittelevan itsensä vihreiksi superpalloiksi Qnaan-planeetalta; kyllä sekin on ihan mahdollinen tilanne.)

Krhm. Asiaan. Jutussa oululainen poliisi myöntää, että Uusitalolle esitetty vaatimus poistaa Pöyryä koskevat kirjoitukset ei ollut ihan kohdallaan. Mutta toisin kuin tällainen sananvapauden perusluonteeseen uskova ihminen, poliisi ei pahoittele itse poistamiskehotusta vaan sitä, että kehotuksessa nojattiin väärään lakiin.

Asiaan puuttunut vanhempi rikoskonstaapeli Jani Tuulas Oulusta vetosi verkkotunnuslakiin ja myöntää nyt, että lainkohta oli väärä. "Poliisilaki olisi ollut parempi. Sieltä löytyy kohta, että poliisin tulee ohjein, käskyin ja kehotuksin edistää sovinnollisuutta ihmisten kesken."

Voi hyvää päivää. Onneksi en asu Oulussa. Sananvapaus ei ole siellä kovin hyvissä kantimissa.

Posted by Kari at 28.04.05 19:38

Comments

http://users.utu.fi/jmkark/index.shtml

Ja kun lukee toiseksi viimeisen kappaleen niin uutisen teksti näyttää kummasti tutulta.

Posted by: zache at 28.04.05 22:26

heh heh vai Kalevan toimittaja plakioi lähes koko tekstin :-))), kyllä mennään taas korkealta ja lujaa

Posted by: ano at 29.04.05 07:06

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)