« Mainos vai blogi? | Main | LpKC »

huhtikuu 21, 2005

Mutta onko siinä sanoma?

Kuin yhdeltä istumalta Merten, Jussi ja OlliS sanoutuvat omalta osaltaan irti tai ainakin suhtautuvat kyynisen epäilevästi käsitykseen blogeista kansalaisjournalismina.

Which is nice (tuo lausutaan tosin huuli väpättäen ja kyyneleet silmissä killuen).

Kriittisyys tiivistyy tähän Jussin kysymykseen:

Onko meillä tosiaankin aikaisempaa enemmän yleisesti merkittävää sanottavaa vain siksi, että meillä on välineet sanoa mitä vain - ja potentiaalisesti suuri yleisö?

Mihin vastaan että on. Tai että siis mahdollisuus ja välineet muodostavat "yleisesti merkittävän sanottavan" luokan kasvun. Minulla on yleisesti merkittävää sanottavaa jotakuinkin sadalle ihmiselle, Skitsolla useille sadoille, jollakin kolmannella muutamalle. Kukaan suomalainen bloggaaja ei pääse Hesarin levikkiin, mutta ei kai sitä voi minään rimana pitää? Tässä kohtaa pitää ilmeisesti viitata Pitkään häntään, joten teen sen.

Posted by Kari at 21.04.05 13:57

Comments

Ai, ymmärsit noin päin? Minä ajattelin sen enemmänkin niin, ettei ns. oikeillakaan välineillä tunnu olevan erityisen paljon merkittävää sanottavaa (jos väline voi jotakin sanoa). Suomi on kuulemma sanomalehtien luvattu maa ja silti kaikki printtaavat saman jutun jotakuinkin samoin sanoin.

Posted by: kalamuki at 21.04.05 14:27

Pakkohan sitä on panikoida, kun oma leipä on kyseessä!

Lähinnä minua suomalaisten vouhkaamisessa rasittaa suhteellisuudentajuttomuus, täällä kun ei olla ihan Amerikan määrissä (mediat tahi bloggaajat) eikä laadussa (Fox News).

Hemmetin paljon hyvää ja kymmenen tuhatta kaunista saisi bloggaamisesta totta kai tulla. Kaikista siisteintä olisi tietenkin se, jos isot pojat ryhtyisivät tuottamaan kunnollista sisältöä verkkoon.

Sitä paitsi väitän, että missään ei ole hehkutettu kansalaisjournalismin yleisparantavaa voimaa kuin alan oppilaitoksissa. (Tosin täällä kukaan ei tajua mitään bloggaamisesta, mutta niinhän se pitää mennäkin, että pioneerit ensin ja akateemikot sitten.)

Posted by: OlliS at 21.04.05 15:36

Kansalaisjournalismissa sinänsä ei ole mitään vikaa. Tekee vain mieli sohia neulalla ilmapalloja, kun tästä buzzwordista on kehkeytymässä jonkinlainen de facto -mittapuu tai muotoihanne blogille. Olen pönäkkyyden vastustaja ja puolihallitsemattoman diversiteetin kannattaja ja "manifestini" on henkilökohtainen - ei ehkä kovinkaan uskottava, mutta vähät siitä.

En usko että valtamedia on kuollut, vaikka se haiseekin vähän oudolta. Eikä se kuole bloggaamallakaan.

Tarkennettakoon omasta bloggaamisestani vielä sen verran, että innoitus ei pääasiallisesti tule amerikkalaisilta ammattibloggaajilta, jotka bloggaavat blogeista ja järjestävät bloggauskonferensseja ja kirjoittavat blogikirjoja bloggaajille, koska bloggaaminen on niin hienoa. Ai niin, ja kansalaisjournalismiakin vielä.

Posted by: Jussi Og at 21.04.05 15:58

Saa blogeissa huudella, ihan samalla lailla kuin tuopin ääressä parannetaan maailmaa. Mielestäni sama tarve.

Lienee sieltä jokunen poliitikkokin tullut: tyyppi, joka on ollut hieman parempi puhumaan kuin kaverinsa, ja päättänyt tehdä asialle jotain.

Blogit tekevät omien ajatusten julkaisemisesta vain helpompaa. Ja jos joku haluaa sitä journalismiin käyttää, niin fine - tästä on todisteita muualta maailmasta, että sekin voi toimia.

Asiasta voi tietysti keskustella vaikka kuinka paljon; joku sen kuitenkin tekee jossain vaiheessa, ja sitten Suomessa *on* journalistisia blogeja. Tai siis, on niitä jo nyt, mutta jossain vaiheessa bloggaajista tulee oikeita mielipidevaikuttajia - tai mielipidevaikuttajista bloggaajia, ihan miten vain.

Kuten sanottu, hype katoaa parissa vuodessa ja ihmiset voivat alkaa keskittyä kirjoittamiseen oikeista asioista. Tällä hetkellä energiaa kuluu paljon pelkästään median ymmärtämiseen (mikä siis on ihan luonnollista ja normaalia - uusi asia, pitää yrittää potkia renkaita), mutta eiköhän jossain vaiheessa selviä, mitä kaikkea sillä voi tehdä. Toiset repivät rajoja auki, toiset yrittävät rajata niitä. No biggie.

Posted by: Janne at 21.04.05 16:55

Jussi: jos bloggaaminen ei olisi hienoa, en tekisi sitä, etkä varmaan sinäkään.

Luulen, että tässä on kyse siitä, mitä Merten omassa entryssään kirjoitti. Sis jotenkin niin (ja tämä ei ole lainaus) että bloggaaminen saa olla hienoa, mutta sillai vähäeleisesti, intoutumatta ja innostumatta, mutta taitavasti. "Pitää olla jämptisti, huolehtia omista asioistaan."

Kyllä se tästä vielä letkuuntuu.

Posted by: Kari Haakana at 21.04.05 17:23

Jokaisella elämänalalla on oltava oma jarisarasvuonsa... Mitäs sitä muut muuten halveksisi ;-)

Posted by: Janne at 21.04.05 17:34

Kari: "...jos bloggaaminen ei olisi hienoa, en tekisi sitä, etkä varmaan sinäkään."

Olet täysin oikeassa. En tiedä, olenko syntymäpenseä vai johtuuko tämä vain suomalaisuudesta.

Hei muuten, onko tämä nyt sitä keskustelua? Huomasin vain, ettei tässä kommenttiketjussa ole vielä yhtään ad hominem -hyökkäystä tai primitiivireaktiota.

Posted by: Jussi Og at 21.04.05 18:34

Kauan kauan sitten itsenäiset ja vauraat kansalaiset, joilla oli sanottavaa, alkoivat perustaa pamfletteja, lehtisiä. Myöhemmin niitä alettiin kutsua sanomalehdiksi. Tämä kansalaisjournalismin aallon mahdollisti kirjapainoteknologian yleistyminen ja halventuminen.

Ei niin kovinkaan kauan sitten internetin päälle rakenettu julkaisualuista, jota alettiin kutsua blogiksi, alkoi mahdollistaa kenelle tahansa vauraudesta riippumatta oman viestinsä julkaisemisen ja levittämisen internetissä. Ja jos sanoma on merkittävä, se myös leviää nopeasti (tapaus sukellis.fi). Jos sanoma ei ole merkittävä, se jää unholaan.

Joissain yhteiskunnissa on enemmän tilaa kansalaisjournalismille (Etelä-Korea, USA), konsensusyhteiskunnissa kuten Suomessa tilaa on taas vähemmän.

Ei tämä kansalaisjournalistinen aalto perinteisiä medioita korvaa mutta muuttaa väkisinkin.

Posted by: Mediablogi at 22.04.05 16:44

Sisäinen tarve pakotti vielä avaamaan tietokoneen ja lisäämään, että keskustelu blogeista ja niiden merkityksestä taitaa olla vaikeaa sen vuoksi, että blogit ovat itse asiassa julkaisualusta kaikelle mahdolliselle. Ja kun kaiken mahdollisen ilmaisun niputtaa yhden termin alle, syntyy käsitteellinen mahdottumuus ja mahdoton keskustelu.

Kansalaisjournalismi puolestaan on terminä vaikea, koska siihen tunnutaan sisällytettävän kaikki ne tiedon, näkemyksien, analyysien ja mielipiteiden välittäjät, jotka eivät ammatikseen välitä tietoa, näkemyksiä, analyyseja ja mielipiteitä. Itse en pidä koko termistä, mutta kun ei parempaakaan ole käyttää.

Kannattaa myös lukea maalaisen blogista kirjoituksia bloggaamisesta. Hyviä pohdittuja ajatuksia. http://maalainen.blogspot.com/

Posted by: Mediablogi at 22.04.05 18:55

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)