« Homot ristitulessa | Main | Pakanamaan kartta »

huhtikuu 11, 2005

Monisanaisesti monimutkaisesta aiheesta

Meno käy kuumaksi. Ensin Alex hieroo Blogilistan myymisestä valittavien käyttäjien naamaa hiekkaan parhaaseen ala-astetyyliin Pinserin kommenteissa. Sitten Mitvit (sikäli kuin oikein ymmärrän) on sitä mieltä, että blogit eivät tarvitse kaupallisen Blogilistan muodossa tulevaa peeärrää. Ja sitä, että taloudellisen logiikan liittäminen blogeihin muuttaa niiden sisältöä. Ja sitäkin, että Blogilistalle tämän omistajanvaihdoksen myötä saatetaan ottaa "mainosroskaa". Ehkä.

Mitvitin kommenttiosastolla englanninkielinen (häh?) anonyymikommentoija syyttää Samikia "rahastamisesta" ja "pettämisestä" sekä asettaa vastakkain "vapaan ja avoimen" Internetin ja kaikenlaiset uudet rahastuskeinot, joita sinne työnnetään. Ja tämä kaikki vain listan Top-4:ssä.

Minä en oikein osaa vielä muodostaa koherenttia mielipidettä yhtä varmasti kuin Janne ja Janne. Ymmärrän niitä, joiden primitiivireaktio on vetää bloginsa pois listalta, joka ei enää ole sympaattinen harrastusprojekti. Ihailen ja rohkaisen niitä, jotka haluavat pistää pystyyn oman, "epäkaupallisen" listan.

Ja siitä olen samaa mieltä Mitvitin kanssa, että Pirkka-blogien ilmestyminen listalle ja Blogilistan kaupallistuminen samaan aikaan eivät ole yhteensattumia. Näillä asioilla ei välttämättä ole kausaalisuhdetta, mutta tapahtumien yhtäaikaisuus ei myöskään ole sattumaa. Ne tapahtuvat, koska nyt ne voivat tapahtua. En vain oikein tiedä, mitä sille pitäisi tehdä tai pitäisikö sille tehdä jotain. Sinne, missä ihmiset kokoontuvat, tulee ennemmin tai myöhemmin joku myymään jotain. Tietenkin se vähän kirpaisee, että yhteisön (tai oikeammin kai yhteisöjä) yhteen kokoava palvelu myydään. En oikein voi mitään sille, että kyllä siinä myytiin pieni pala jotain minun omaani, vaikka en ole mitään omistanutkaan.

Tämä kaikkihan on jo tapahtunut Internetissä useampaankin kertaan. Usenetin kohdalla kaupallisuus ja mainostaminen käytännöllisesti katsoen tuhosivat koko systeemin, ainakin suuremmalta yleisöltä. Sähköpostin kanssa ollaan sillä ja rajalla. Webissä on onnistuttu aika hyvin, kai. Niin että ei nyt panikoida, vielä.

Posted by Kari at 11.04.05 21:22

Comments

Toisaalta, onhan net.nyt-blogi, jossa muistaakseni sinäkin aloittelit blogistin uraa, myös kaupallisen lehden ylläpitämä, ja siten tämän blogin ylläpitäjä siis ensimmäisiä bloggaamisesta rahaa saaneita! Kukaan ei myöskään ole valittanut halaistua sanaa F-Securen blogista, minkä tarkoitus virusinformaation lisäksi on ymmärrettävästi mainostaa kyseistä lafkaa.

Pirkka-blogien henki on tietenkin hyvin erilainen kaupallisiin nörttiblogeihin verrattuna, ja myönnän itsekin suhtautuvani Pirkkoihin paaaljon nihkeämmin.

Alex voisi vähän kurssittautua pr-toimista, ilmeisesti blogistanian henki on jäänyt tajuamatta äksyilevässä vastauksessa Pinserissä. Diplomatiaa Alex, diplomatiaa! Vittuilu ei ole rakentavaa, vaikka sinulle vittuiltaisiinkin.

Posted by: b. at 11.04.05 23:35

Kas kun kukaan ei ole vielä keksinyt rutkuttaa Ylen blogeista, joita löytyy listalta moninkertaisesti Pirkkaa enemmän. Siellä Peltsi laihduttaa ja Kuningaskuluttaja jakaa säästövinkkejä kaikelle kansalle. Blogilistan kaupallistumista suurempana ongelmana näkisin kuitenkin sen, että neulaa on vieläkin vaikeampi löytää heinäsuovasta ja jyvää erottaa akanasta.

Posted by: Marjut at 12.04.05 07:07

F-Securen ja NetNytin tapauksissa homma ei ilmeisesti ole herättänyt suurempaa närää, koska kaupallinen aspekti on ollut varsin pieni. F-Securen blogin entryissä ei jokaisen virusuutisen jälkeen kerrota, että tältäkin vaivalta vältyt, kun käytät meidän tuotteitamme (vaikka idea siellä jossain taustalla tavallaan onkin).

NetNytissä idea on vielä kauempana, kun blogin kirjoituksissa ei edes viitattu (muistaakseni) lehden juttuihin tai mihinkään muuhunkaan ikävästi kaupalliseen. Sama on syynä varmaan siihen, että Ylen blogeistakaan ei kukaan nurise.

Ja missä ne Ylen blogit muuten on? En löytänyt siitä Ylen navigaatiohelvetistä (TV/Radio + kanavat + ohjelmat + toimitukset...puuh!)

Posted by: Kari Haakana at 12.04.05 10:56

Täytyy oikeastaan ihmetellä, missä ihmeen Suomi-umpiossa täällä eletään, jos kuvitellaan, että suomalainen blogistan voisi pysyä vapaana kaupallisuudesta, kun jenkeissä blogit ovat jo kaupallistuneet: niistä on tullut yrityksille viestintävälineitä, ammattibloggaajien ammattikunta on syntynyt, mediat perustavat blogeja, pelkästään blogeja julkaisevia mediayhtiötä on syntynyt. Ja Suomi seuraa perässä tätä trendiä. Kaupallisuutta kritisoiville sanoisin: Herätkää - kyse on paljon suuremmasta ilmiöstä, kuin pienen piirin nettipäiväkirjoista jotka eivät kaupallisuutta kaipaa. Kyse on ruohonjuuritason journalismista, johon blogi julkaisualustana antaa mahdollisuuden. Ensimmäistä kertaa historiassa massamedian välineet ovat kenen tahansa saatavilla - helposti ja edullisesti. Käyttäkää tätä julkaisukeinoa hyväksi vapaaehtoisuuden, oman yhteisönne, rahan ansaitsemisen tai minkä tahansa vuoksi.

PS. Ylen blogit löytyvät täältä: http://x-stage.yle.fi/blogit

Posted by: Matti at 12.04.05 15:15

Niin nuo X-stagen blogit löytyivätkin. Kuningaskuluttaja taas on tietenkin ohjelman sivujen alla. Jotenkin ajattelin, että olisivat koonneet ne johonkin nippuun jonnekin...

Ymmärrän vastauksesi kaupallisuutta kritisoiville ja osittain olen samaa mieltäkin. Kai tässä vain on kyse siitä, että täytyy asettaa pää uuteen asentoon.

Posted by: Kari Haakana at 12.04.05 15:28

Marjutille: Top-listan etunahan on juuri jonkinlaisen peer review:n aikaansaaminen. Jos vaikkapa BlogSOM (http://users.tkk.fi/~hmuurine/blogsom/) saisi lisää arvioijia (ja selkeyttä) tai Blogilistaan pantaisiin jonkinlainen arviointizydeemi, niin kyllähän se helpottaisi tietynlaisten blogien löydettävyyttä.

Posted by: Kari Haakana at 12.04.05 16:17

Semanttinen itseorganisoituva kartta blogeista! Tämänkin sain nähdä vanhoilla päivilläni. Hienoa.

Tuskin maltan odottaa sitä päivää, että nuo alkavat oikeasti toimimaan. Aika hyvää jälkeä tuo nytkin tekee - som-tasolla arvioituna.

Tutkimus tuolla alueella on Suomessa ollut pitkään maailmanluokkaa. Voi, kun joku osaisi tuotteistaa sitten, kun aika on kypsä.

Posted by: Petteri Numminen at 12.04.05 17:06

Karille tiedoksi, että kyllä siellä F-Securen blogissa mainostetaan mm. mobiiliavsoftaa. Nimen omaan kertomalla, että tällainen olematon uhka on olemassa, meidän softalla siitä pääsee eroon ja kannattaa ostaa se jo valmiiksi.

Posted by: Anon. at 12.04.05 18:55

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)