« Jungner nöyränä | Main | Blogspot tökkii »

huhtikuu 24, 2005

Miksi SF Anytime toimii niin kuin toimii

Kaikki ja Skitso ovat mätkineet Soneraa SF Anytime -palvelusta. Tuskaa on aiheuttanut se, että tämä tilausvideopalvelu edellyttää Windowsia ja IE:tä. Moinen yhdistelmä ei tietenkään ole hip eikä cool, mutta kommentoinnissa on ollut pari väärinymmärrystä.

Ensinnäkin, palvelulla on aika vähän tekemistä Soneran kanssa. Palvelun takana on, kuten nimestäkin näkyy, Bonnierin Svensk Filmindustri. Sama palvelu pyörii ympäri Pohjoismaita eri operaattoreiden lisäarvopakettina. Sonera lienee ollut etsimässä valmista, tuotteistettua ratkaisua, jota voisi jälleenmyydä. Sellaisen se on saanut.

Ja se Win/IE-yhdistelmä? Miten mikään firma voi olla niin tampio, että vaatii käyttäjiltä tällaista kaupallisuus-suljettuus-propietäärisyys-pahuutta? Tiedotustilaisuudessa sain sellaisen käsityksen, että Microsoftin Windows Median avulla tarjoama DRM-ratkaisu on ollut yksi avaintekijä, jolla SF on vakuuttanut elokuvayhtiöt siitä, että niiden leffat ovat palvelussa turvassa kopioinnilta. Ja tämän epäilyksen hälventäminen on keskeinen asia, jotta palvelu on voitu toteuttaa.

Eli avainsana on tuotteistaminen. Microsoft tarjoaa tuotteistettua DRM:ää, jonka varaan SF rakentaa tuotteistetun VoD-palvelun, jonka Sonera voi pultata tuotteistetun palvelupakettinsa kylkeen.

Totta on, että tällä paketilla Mac- ja Linux-käyttäjät suljetaan tehokkaasti palvelun ulkopuolelle. Operaattorille tämä tuskin on ongelma, kun valinta tarkoittaa maksimissaankin noin kymmentä prosenttia pienempää potentiaalista asiakaskuntaa. Arvailla voi, mikä olisi tämän kymmenen prosentin tavoittamisen lisähinta.

Firefox-käyttäjät ovat jo isompi ongelma. FF:n Windows-käyttäjäkunta kun on todennäköisesti juuri sitä porukkaa, joka ottaa aktiivisesti käyttöön uusia laajakaistapalveluja ja on valmis liittämään tietokoneensa televisioon. Sen kintuille pissiminen ei varmaankaan ole Soneran tai SF:n intresseissä, mutta tuotteistamispointsi pätee varmaan tähänkin. Ja Microsoftille varmasti sopii oikein hyvin sekä Firefoxin että Mac- ja Linux-käyttäjien hylkiminen. Ei Seattlessa aivan huvin vuoksi ole DRM-systeemiä rakenneltu.

Posted by Kari at 24.04.05 16:23

Comments

Innolla odotan Applen vastausta netin kautta toimivaan elokuvien vuokraamiseen. Yllättäen kohta lanseerataan iTunesin käyttölogiikkaa vastaava palvelu elokuville, joka toimii Windowsissa ja Macissa ja jonka suuri yleisö ottaa käyttöönsä nopeasti -- onhan Apple sentään hip.

Tässä vaiheessa Microsoft aloittaa valittamisen, jota ei kuitenkaan kuuntele kuin eräät Sektorissa valittavat peikkopojat.

Mahdollista? Ehkä. Tämän jälkeen SF:lle käy joko samoin kuin biisi.fi:lle, tai he rupeavat oikeasti tukemaan myös muita selaimia, jos ei nyt kuitenkaan muita käyttöjärjestelmiä.

Posted by: Julius at 24.04.05 16:49

Täsmälleen. Jos Apple jotain osaa, niin tuotteistamisen.

Posted by: Kari Haakana at 24.04.05 17:01

Windows Media Player on saatavilla Mac OSX:lle, ja Linuxillakin sen pyörittäminen on täysin mahdollista mainion Codeweaversin Crossover-tuotteen kanssa, tai sitten vaikka Xine- tai MPlayer -ohjelmilla. DRM:ää eli ei. DRM ei siis ole mikään todellinen perustelu sulkea näitä kahta käyttäjäryhmää pois.

Toiseen aiheeseen mennäkseni: Applen Quicktime 7:aan integroima H.264-koodekki sopisi kerrassaan erinomaisesti VoD-palveluihin. Ja Applellahan on jo olemassa iTunes Music Storen kautta infrastruktuuri videon levittämiseen... Trailerithan leffoista saa jo iTMS:n kautta.

Tosin iTMS on vielä tehokkaammin suljettu kuin Windows Media - jälkimmäistä sentään voi pyörittää Linuxilla erilaisten emulaattorien kanssa; ensimmäiseen on kovasti hankala päästä Linuxilla.

Posted by: Janne at 24.04.05 17:13

Windows Mediaa toistavia soitinohjelmia on olemassa eri alustoille tai ainakin niitä voi käyttää emulaattoreiden avulla. DRM-ominaisuudet ovat kuitenkin asia erikseen; oma käsitykseni on, että DRM-suojattuja WMA-tiedostoja ei voi toistaa esimerkiksi Mac-puolella.

Ainakin tämä keissi kertoisi samaa: http://www.macosx.com/content/faq.php/q111/

Tilanne lienee sama Linuxissakin, mutta kertokaa toki, jos tiedätte paremmin.

Posted by: Kari Haakana at 24.04.05 18:31

Jeps. Windows Media Playerin saa Macille, mutta siitä huolimatta verkossa olevaa palvelua ei Macilla voi seurata. Sinänsä hemmetin ovela veto Microsoftilta, kun se joutuu tuomaan Media Playerittömän Windowsin EU:n markkinoille. Kun mahdollisimman moni palvelu vaatii Media Playerin, niin se imuroidaan vaikka sitä ei käyttöjärjestelmässä kaupasta ostettuna ollutkaan.

Mutta itse asiaan sen verran, että itse odotan, että pelkän Playerin asentaminen tulisi riittää palvelun käyttämiseksi. Koko käyttöjärjestelmän ja selaimen yhteistyötä tuskin tarvitaan. Ja sitä paitsi tällainen korkeintaan 10% sorsiminen on mitä otollisinta maanperää piratismin jatkumiselle. Jos palvelu olisi kaikille (siis ihan kaikille) tarkoitettu, niin maksullisella palvelulla olisi ystävällisemmät kasvot. Nyt niitä ei löydä etsimälläkään.

Posted by: Schizo-Janne at 24.04.05 18:50

Kas, olin siinä vakaassa uskossa, että DRM toimii myös Macissa... Crossoverin väitetään toimivan (joskin hieman epästabiilisti, en tiedä, en ole kokeillut), samaten mplayer selviää osasta Windows Media -9 -DRM-filejä.

Posted by: Janne at 25.04.05 12:17

Joo, ilmeisen lyhytnäköistä tuo Firefoxin sorsiminen. Esimerkiksi itselläni SF Anytimen oma laitteistotestikin herjaa ainoastaan Internet Explorerin puutteesta, eli sekin näyttäisi tunnistavan koneelleni asennetun tuoreimman Windows Media Playerin, jota Firefox osaa ihan oletusarvoisesti Windows Median toistamiseen hyödyntää. Kaistaakin riittäisi ja euroja voisin mielelläni työntää dvd-vuokraamon asemesta välillä nettipalveluunkin. Jos se vaan toimisi.

Tässä taitaa olla kyse samasta ilmiöstä kuin MTV3:n surullisen kuuluisassa Netti-tv:ssä, eli toteutuksesta (tai sen tilaamisesta) vastaa joku ilmeisen ammattitaidoton peelo, jolle ei ole tullut edes mieleen, että maailmassa on muitakin selaimia (ja käyttiksiä for that matter). Sinänsä mielenkiintoista seurata, kuinka kuan kestää ennen kuin itsekin tajuavat, ettei asiakkaita kannattaisi ehdoin tahdoin karkottaa - jos nyt huomaavat...

Posted by: Lassi at 28.04.05 12:35