« Mutta onko siinä sanoma? | Main | Yksikätisyyden ylistys »

huhtikuu 22, 2005

LpKC

Poynterista linkataan Ethan Zuckermaniin, joka on laskeskellut tunnuslukua sille, miten blogattu tietty lehti on. Menetelmässä suhteutetaan blogeista lehden www-sivuille tehdyt linkit lehden levikkiin. Tunnusluvun nimi LpKC eli linkkiä per levikkikilo (tuolleen vapaasti käänettynä).

Homma menee näin: Hesarin levikki on 434 472. Jaetaan levikki tuhannella, saadaan 434,472. Katsotaan Technoratista, kuinka monta linkkiä lehteen löytyy (194) ja jaetaan tämä luku levikin tuhannesosalla ja saadaan tunnusluku, joka Hesarin tapauksessa on 0,45.

No mitä tästä? Zuckermanin laskujen mukaan erityisen blogattu lehti on Christian Science Monitor, joka menee LpKC-luvullaan 134,90 ohi mm. New York Timesista (63,08), Washington Postista (58,44) ja San Francisco Chroniclesta (38,32). Zuckermanin mukaan tämä osoittaa levikiltään suhteellisen pienen CSM:n olevan vaikutusvaltainen lehti blogosfäärissä verrattuna isompiin kilpailijoihinsa.

Zuckermanin laskelmia Poynterissa kommentoiva Amy Gahran uskoo, että blogeista tulee jatkossa nykyistä enemmän lukijoita lehtien www-sivuille. En epäile tätä lainkaan; kehityksen voi huomata jo nyt, kun Google-hauilla kärkituloksissa pyörii yhä useammin juuri blogi.

Tämä tietenkin toimii vain, mikäli lehdet tarjoavat juttujaan verkossa niin, että bloggaajat niihin linkittävät. Juttujen ja juttuarkistojen työntäminen maksun tai rekisteröitymisen taakse ei houkuttele linkittämään, joka taas näkyy kävijöiden valumisena "avoimiin" lehtiin. Tai näin siis ainakin teoria menee. Teoriaa näyttäisi ainakin linkityksen osalta tukevan esimerkiksi Wall Street Journalin surkea LpKC-luku 0,40, jolla lehti pinnistää sellaisten megajulkaisujen kuin Fort Myers News Pressin ja Middletown Times Herald-Recordin väliin. Toisaalta epäilen WSJ:n tekevän näitä lehtiä parempaa tulosta.

Laskeskelin LkPC-lukuja suomalaisille lehdille, mutta ongelmana on se, että useimpien lehtien kohdalla Technorati näytti linkitykset vain viimeisen seitsemän päivän kohdalla. Linkkejä kertyi tyypillisesti vain parikymmentä, ja nekin olivat usein yhdeltä tai muutamalta bloggaajalta. Niistä ei siis kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä voi vielä tehdä.

Posted by Kari at 22.04.05 19:08

Comments

Tämänkaltaiset mittarit tulevat tulevaisuudessa erittäin tärkeiksi mediayrityksille, koska ne mittaavat median merkitystä ja auktoriteettia yhteisössä. Karkeasti sanoen: Mitä merkityksellisempi media on ihmisille, sitä enemmän sitä linkataan blogeihin ja sitä korkeammaksi tämän kaltaiset tunnusluvut tulevat ja sitä parempi mahdollisuus mediayrityksellä on menestyä. Ja päinvastoin.

Posted by: Mediablogi at 22.04.05 20:04

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)