« Jugurttiblogi | Main | Miksi SF Anytime toimii niin kuin toimii »

huhtikuu 24, 2005

Jungner nöyränä

Hesarin haastattelussa (€) YLEn uusi toimitusjohtaja Mikael Jungner kertoo "haluavansa" avata yhtiön arkistot Internetiin. Kiitos Mikke, sitähän tässä on jo odoteltukin.

Mutta sitten: "Ainakaan YLE ei voi antaa arkistojaan Internetiin ilmaiseksi, jotta se ei häiriköisi markkinoilla".

Että mitä että? Millä markkinoilla YLE olisi häirikkö ilmaisella arkistollaan? Kumpikaan kaupallisista kanavista ei tarjoa minkäänlaista kunnollista arkistoa netissä. Sanomalehtien tekstiarkistotkin ulottuvat parhaimmillaan 15 vuotta taaksepäin.

Näitä häirikkösyytöksiähän on kuulunut lähinnä SanomaWSOY:n ja Alman johdolta. Nämä kaupalliset toimijat ovat olleet sitä mieltä, että YLEn netissä tarjoamat uutispalvelut ovat häiriköintiä, koska ne pakottavat myös muut toimimaan netissä ilman käyttäjiltä perittävää maksua. Jos suurten mediatalojen johtajilta mentäisiin kysymyään, YLEn julkisen palvelun tehtävä rajattaisiin tiukasti sellaisiin tiedonvälitystehtäviin, joita ei kannattavasti voi toteuttaa kaupalliselta pohjalta. Eli meillä olisi televisiossa lähinnä lesbokolttasaamelaisten kulttuuriuutiset ja viittomakielinen ulkopolitiikkakatsaus.

Tällainen häirikkösyyttely on ymmärrettävää puhetta nykyisessä kilpailutilanteessa, mutta ei siitä pitäisi YLEssä sen kummemmin välittää eikä ole kai suuremmin välitettykään. Voi olla, että Jungnerin näennäisesti kaupallisia toimijoita nöyristelevän lausunnon takana onkin yleisön pehmittäminen tulevien maksullisten digitaalisten palvelujen kustantajiksi. Perustelu vain nostetaan trendikkäästi kilpailunäkökulmasta.

Ja hei, voisin minä maksaakin. Olisin valmis maksamaan nykyistä hieman suurempaa tv-lupamaksua, jos saisin vastineeksi vaikka tuollaisen CC-lisenssin mallisesti jaetun tv-ohjelma-arkiston. Pelkään tosin, että sitä en tule saamaan, vaan pelkän oikeuden katsoa (joitakin) vanhoja ohjelmia. Ja siitäkin joudun maksamaan nykyistä enemmän.

Posted by Kari at 24.04.05 13:50

Comments

Ja jos tv-ohjelma-arkistoa ei voi ilmaiseksi jakaa, niin sitten ne varmaan jaetaan jonkun Windows DRM-systeemin avulla. Yhtä joustavasti ja monikäyttöjärjestelmäystävällisesti kuin SF Anytime.

Posted by: pni at 24.04.05 15:30

Tuosta SF Anytimesta minun pitikin kirjoittaa. Kiitos muistutuksesta!

Posted by: Kari Haakana at 24.04.05 16:07