« Ministeriöseikkailu 2005 | Main | Pirkka - huumori »

huhtikuu 18, 2005

Bloggaako proffa?

Village Voicen artikkelissa pohdiskellaan bloggaamisen vähäistä suosiota professorien ja muiden akateemisten ammattilaisten piirissä.

Yhdysvalloista sentään löytyy korkean profiilin akateemisia bloggaajia: Jay Rosen, Lawrence Lessig ja Glenn Reynolds, muiden muassa.

Mutta mitenkäs meillä? J.P.Roos on hiljattain aloittanut oman bloginsa, Markku Soikkeli on tehnyt omaansa jo vuodesta 2001 ja Heikki Patomäki on aloittanut oman bloginsa palkkauudistuksen tiimoilta. Muita omalla nimellään ja oman alansa aiheista kirjoittavia tutkijoita en ole löytänyt.

Jotenkin olettaisi juuri tutkijoiden aktivoituvan tällä saralla. Vaan ehkä ongelma on sama kuin toimittajien kohdalla: kun leipä jo ansaitaan pääasiassa kirjoittamalla, ei ylimääräinen näpyttely enää houkuta. Paitsi jotain tällaisia friikkejä.

Etuja bloggaamisesta kyllä olisi. Lessig toteaa VV:n jutussa saavansa blogissaan julkistamista kirjoituksista suunnattomasti paljon enemmän palautetta kuin tieteellisissä julkaisuissa ilmestyneistä artikkeleista. Niin... ehkä tutkijat eivät halua palautetta? Ehkä julkaisujen määrä on tärkeämpi asia kuin niistä saatava palaute?

Posted by Kari at 18.04.05 11:53

Comments

Onhan meillä Sedis!

Posted by: Marjut at 18.04.05 12:23

Seison korjattuna.

Sedis ilmeisesti hahmottuu jo niin yksiselitteisesti bloggaajaksi, että jäi listasta pois.

Posted by: Kari Haakana at 18.04.05 14:45

Täytynee petrata. Että voisi ryhtyä moniselitteiseksi bloggaajaksi.

Posted by: Sedis at 18.04.05 21:23

Meillä valtsikassa blogien helppous on herättänyt tutkijoissa kiinostusta ja monet käyttävät blogisoftaa esim. tutkimusprojetkien ja vastaavien sivujen päivittämiseen. Henkilökohtaiseen blggaamiseen ovat innostuneet harvemmat, mutta kyllä niitäkin löytyy.

Proffille blogeja on kyllä tarjottu ja perustettukin jo monia, mutta kato on suurta. Roos oli nettienthusiasti jo ennestään ja Patomäellä oli blogille selkeä käyttötarkoitus, joten blogin perustaminen ei juuri vaatinut houkuttelua.

Akateemisessa bloggaamisessa ollaan kyllä pikkuhiljaa pääsemässä vauhtiin. Mm. valtsikan blogipalvelu (http://www.valt.helsinki.fi/blogs/lukkari/bloglist/) lajennetaan lähiakoina koko yliopiston kattavaksi, ja siitä on resurssien salliessa aikomus lyödä vähän rumpuakin.

Posted by: Jere Majava at 19.04.05 12:29

Noita Valtsikan blogeja olen käynyt tsekkailemassa ja sitä kautta Roosin ja Patomäen blogit löytyivätkin. Ja Roosin bloggaus ei todellakaan ollut yllätys :-)

Posted by: Kari Haakana at 19.04.05 15:35

Yksi proffablogi lisää listallesi: Frans Mäyrä Tampereen yliopiston Hypermedialaboratoriosta. http://www.unet.fi/fransblog/

Posted by: Laura at 22.04.05 20:28

Kiitos. Ja tuollakin olin käynyt, en vain kirjoittaessani muistanut.

Posted by: Kari Haakana at 23.04.05 19:50

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)