« Juuri saamamme tiedon mukaan tämä ei ihan natsaa | Main | Homot ristitulessa »

huhtikuu 08, 2005

Bloggaako Pirkka?

Kasan Jussi ja työtoverit suhtautuvat hieman negatiivisesti Pirkan uusiin... noh, blogeihin. Sillä blogeja ne Pirkka-saitin välilehdet kai ovat. En näe Pirkan blogeissa mitään, mikä olisi olennaisesti ristiriidassa vaikkapa Myrsky.netin klassisen määritelmän kanssa.

Epäblogisuuden sijasta riipaantuneita riiponee se, että Pirkan blogeilla on kaupallinen tavoite ja virite. Ymmärtäisin tällaisen närkästyksen, jos Mika Mäyräkoira julkaisisi toistuvasti "Keski-ikäisen miehen harmitusta" -blogissaan tekstejä tyyliin

Parit rakentavat kodin Puutalon Amorette-talopaketista. Amorette on helposti muunneltava, kaksikerroksinen, muutamasta palasta koottava nk. suurelementtitalo, jonka valmistaa Finndomo Oy Sonkajärven tehtaalla. Finndomo on Pohjoismaiden suurin talopakettien tekijä.
Vaan kun sitä ei julkaise Mika Mäyräkoira vaan "Jari", Pirkassa (jonka takana on K-ryhmä, johon kuuluu K-rauta, joka sponsoroi Nelosen ohjelmaa, josta kerrotaan ko. blogissa, jota julkaisee Pirkka (jonka rakensi Jussi!)). Eli lähtökohta on läpeensä kaupallinen. Siitä voidaan sitten keskustella, että onko se tuollainen hyvää journalismia ja että miten se suhtautuu tekstimainontaan.

Tai product placementiin, kutena asiaa tv-puolella kutsutaan. Jota Julkisen sanan neuvosto alkaa nyt syynäillä Sillä silmällä -ohjelman osalta, jossa tuotesijoittelu on ollut ilmeisen silmään (heh) pistävää.

Posted by Kari at 08.04.05 14:27

Comments

En kirjauksessani epäillyt Pirkka-blogien statusta blogeina, mutta käytin niistä kylläkin nimitystä mainosblogi, joka kuvaa kohtalaisen hyvin mistä on kysymys.

Posted by: Jussi Og at 08.04.05 14:50

Syyllinen ilmoittautuu :-/

Taidan nöyrästi hyväksyä sen, että olen parin viikon ajan Blogistanin vihatuin henkilö.

Homma nyt vaan meni niin, että blogeista löytyi hyvin toimivan tuntuinen malli sille, mitä me teemme. Tuntui ihan dorkalta sitten alkaa häpeilemäänkään sitä.

Ja pakko oli keksiä jotain hieman poikkeavaa - sen verran kehnosti ovat nuo aikakauslehdet netissä menestyneet - muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

PN

Posted by: Petteri Numminen at 08.04.05 14:57

Vihatuin? Ei kai sentään. Se, että tällaiseen "omaan" juttuun tullaan ulkopuolelta kaupallisin tavoittein vaan herättää reaktioita. Se on minusta aivan selvää ja ennustettavissa oleva asia.

Samoin on selvää, että vastaavanlaisia toimintamalleja tullaan näkemään jatkossakin eri medioilta (ja muilta "sisällöntuottajilta").

Posted by: Kari Haakana at 08.04.05 15:18

Kaikki kunnia Pirkan ja Petterin yritykselle kokeilla uudenlaista lähestymistapaa markkinointiviestinnässäkin ja vieläpä ensimmäisten joukossa, se on hyvä juttu - mutta olisi kannattanut mennä vielä pitemmälle ja perustaa yksi tai useampi oikea persoonallinen blogi ja julkaista asiakaslehden jutut juttuina eikä toisen nimiin menevinä blogikirjoituksina.

Kun Leena kirjoittaa Petri Teittisen kirjoittaman elokuva-arvostelun...

http://www.pirkka.fi/vapaa-aika/arkisto/2005/4/5/be-cool-viilea.aspx

...yritykseltä putoaa pohja, eivätkä Pirkan blogit vakuuta. Tällaisena ne ovat lähinnä asiakasviestinnällisiä juttuja, joihin on lisätty kommentointimahdollisuus. Blogeiksi niitä on vaikea kutsua Myrsky.netin määritelmän mukaan - ja jos kutsuukin, kutsuisin niitä huonoiksi blogeiksi.

Posted by: Matti at 08.04.05 22:05

Ei ole ehkä ihan loppuun saakka ajateltu toi "mukablogi" -ajatus, toteutus on kauniisti sanottuna hölmö (kuten Matti tuossa aiemmin kirjoitti)

Jos Pirkassa olisi oikeita persoonia töissä ja he pitäisivät blogia, ei ongelmia olisi. Esim. K-Kaupan Väiski voisi ihan vapaasti kehua blogissaan lihatiskiä ja kertoa millaisia herkkuja voisi viikonlopuksi valmistaa. Tai Vaatehuoneen Simo kertoa pukeutumisvinkkejä. :)

Posted by: Pekka at 09.04.05 11:43

On siellä duunissa oikeita persoonia ja he pitävät ihan oikeita blogeja. Niin kuin minä.

Meillä on vaan töissä myös ikävä bugi, joka näköjään sotki tuon nimisysteemin. Kyllä se sieltä kuntoon tulee...

K-kauppa luopui Väiskistä joskus 80-luvulla. Muuten hän bloggaisi tasavarmasti Pirkassa :-)

Posted by: Petteri Numminen at 09.04.05 12:48

No Anttilan kuvasto on Anttilan kuvasto vaikka sitä kutsuisi millä nimellä verkossa. Product placement kun tuntuu olevan syy tehdä jopa tv-ohjelmia, niin miksi ei myös blogeja? Mulle on henk. koht. ihan sama kun en seuraa kumpiakaan, kuluttajilla voi olla pikkasen vaikeuksia erottaa mainoksia uutisista. Ja tällainen mainostaminenhan on monen mainosmiehen mielestä ihan mie-let-tö-män hyvä idea. Tosin Pirkan tapauksessa sekaannuksen vaaraa ei toki ole.

Posted by: Pekka at 09.04.05 16:10

Ei se vielä tee noista blogeja, että perään lisätään oikeat tai keksityt nimet. Kirjoittajilla pitää myös oikeus olla kirjoitella mitä mieleen tulee, tietysti blogin aihepiirin ja asiallisuuden rajoissa.

Nyt Pirkan sivuilla ei oikeasti erota mikä on Keskon tuottamaa mainosmateriaalia ja mikä sitä blogisisältöä. Se on jotenkin hämmentävää ja sekoittavaa. Kyllä minä kestän lukea mainosta, jossa kehutaan Citymarketin kalatiskiltä saatavaa salaattia, mutta se pitää sitten tietää mainokseksi.

Mainosten kirjoittaminen blogimuotoon jollain pseudonimimerkillä haisee kuluttajien aliarvioinnilta. Toivottavasti Pirkan sivuilla ei yritetä tällaista.

Posted by: Tero Lehto at 10.04.05 15:43

Mitenkäs Tero tiedät, että juuri näin ei tapahdu?

Jos aihepiiri on "K-ryhmän myymät tuotteet ja niihin kytkeytyvät asiat ja ilmiöt" ja asiallisuus käsitetään positiivisuudeksi (tai ainakin negatiivisten aspektien aktiiviseksi unohtamiseksi), niin silloinhan saadaan juuri tuollaista kamaa. Aika paljon samalla tavallahan mitä tahansa asiakaslehteä tehdään, eikö?

Posted by: Kari Haakana at 10.04.05 18:36

Vähän perustellumpi analyysi Pirkan blogien hyvistä ja huonoista puolista löytyy täältä:

http://mediablogi.typepad.com/mediablogi/2005/04/hyv_ja_huonoa_p.html

Posted by: Matti at 11.04.05 09:26

Tarkennetaan vielä sen verran, ettei Akille ja Kimmolle tule paha mieli: tuo Leena/Petri on siis ajatusbugi, meikäläisen speksimoka. Eiköhän tuokin korjaantune tämän päivän kuluessa.

Pirkassa *ei* siis ole virtuaalibloggaajia, jos jollekin jäi vielä sellainen fiilis.

Posted by: Petteri Numminen at 11.04.05 10:21

"Mitenkäs Tero tiedät, että juuri näin ei tapahdu?"

En tiedäkään, eikä minun tarvitsekaan tietää. Olennaista on se millainen vaikutelma ulospäin välittyy. Nyt minulle syntyy teksteistä vaikuelma, että kyse mainos- tai mediatoimiston tai Keskon markkinointiosaston tuottamista teksteistä, joita julkaistaan eri nimillä. Niistä puuttuu henkilökohtaisuuden tuntu.

Sehän toedttiinkin jo, että julkaisutapa on kirjoittajillekin uusi, joten varmasti he ajan myötä löytävät oman tapansa.

Posted by: Tero Lehto at 11.04.05 12:24

amazing stuff thanx :)

Posted by: buyvigrx at 04.10.09 20:58


Generally I do not post on blogs, but I would like to say that this post really forced me to do so! really nice post.

rH3uYcBX

Posted by: SantaBlue at 30.12.09 20:41

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)