« Pirkka - huumori | Main | "En tiedä, miksei Urpo Martikainen bloggaa jo nyt" »

huhtikuu 19, 2005

Arkistot auki

Aiemmin vinguin BBC:n avoimesta videoarkistosta ja vastaavan puutteesta Suomessa. Kuten tuon entryn kommenteistakin käy ilmi, ei tilanne ole aivan niin synkkä kun kuvailin: YLE Arkki tarjoaa välähdyksiä mediahistoriaan.

Mutta edelleen, Britanniassa ollaan pitkästi edellä. BBC:n johtama Creative Archive Licence Group pyrkii avaamaan julkiset audio- ja videovarastot apposen auki. Tarkoituksena on, että yleisö voi paitsi katsella, myös käyttää tarjottua arkistomateriaalia omien uusien kokonaisuuksien luomiseen.

Tämä vie esimerkiksi kansalaisjournalismin mahdollisuudet aivan uudelle tasolle. Tai ajatelkaa mahdollisuuksia opettajille ja opiskelijoille: kuka tahansa voi koostaa dokumentteja haluamistaan aiheista.

Jösses.

Posted by Kari at 19.04.05 10:02

Comments

Samat sanat, jösses, siis.

Näin osa-aika-opettajana tuo kuulostaa enemmän kuin herkulliselta. Ja myös näin elinikäisenä oppijana :P

Odotamme siis Yleltä paljon, ei vaan vielä enemmän.

Posted by: Anu at 19.04.05 19:16

Kyllä täällä pähkäillään noita asioita ja haukkana seurataan juurio esimerkiksi Creative Archiven kehitystä. Huomatkaa, että se muuten on puolentoista vuoden pilotti, ei mikään kiveen hakattu valmis juttu tahi käytäntö. Ovat pitkään ja hartaasti vääntäneet sitä lisenssiä, jonka pohjana on käytetty Creative Commonsin ideaa Attribute - Share Alike, kuten sivuilta voitte lukea.

Edelleen, sinne julkaistavaa materiaalia on etsitty hartaasti ja mietitty periaatteella "antilopes have no advocates" eli että aloitetaan oikeuksien kannalta helpoimmasta päästä kuten luontofilmeistä.

YLEn aikojen saatossa tuottamaa historiallista uutiaineistoa, saatik draamaa ja viihdettä olisi hieno saada tarjota, mutta arvatkaa, onko viimeksi mainituissa takavuosikymmenillä tehdyissä ohjelmatuotantosopimuksissa hankittu esityksoikeuksia Internetiin.

Ja mitä oikeuksia ei ole meille hankittu, ei voida mennä edelleen antamaan, vaiks kuinka mieli tekisi ja olisi hienoa julkista palvelua. Mutta älkäämme vaipuko epätoivoon, kyllä tämä asia vielä setvitään.

Tuija

Posted by: Tuija Aalto at 20.04.05 16:46

Sopimussyyt ovat tietysti iso ongelma näissä kuvioissa. Niistä pääsisi tietenkin rahalla, mutta harvalla mediayhtiöllä on halua maksaa enää jälkikäteen mitään. Ja käytännön tasollakin sopiminen, jota pitäisi joissain tapauksissa tehdä joka halvatun perikunnan kanssa, olisi lähes mahdotonta.

Mutta nykyisissä sopimuksissahan Ylelläkin varmasti on jo totaaliset oikeudet, eiks :-)

Posted by: Kari Haakana at 20.04.05 17:10

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)