« Täällä ollaan | Main | Karpela tiedon saatavuudesta »

maaliskuu 03, 2005

Näköislehtiä

HS, IS ja monet muut ovat alkaneet julkaista Webissä niin sanottuja näköislehtiä. Kyseessä on yleensä jollakin tekniikalla lehden PDF:stä väännetty (Flash)esitys.

Näköislehdet eivät tuo lukijalle mitään kovin kummoista lisäarvoa. Niiden käyttöliittymät ovat usein kömpelöitä, ne eivät mahdollista hakuja sisältöön ja usein lehden printtaaminenkaan ei onnistu.

Näköislehtiä kuitenkin tehdään nyt aiempaa enemmän ja yksi merkittävä syy on levikintarkastus. Tarkastussäännöt näköislehdille on saatu aikaiseksi viime vuoden lopulla ja sen jälkeen näköislehtiä onkin alettu puskea kovaa vauhtie eri lehtien WWW-sivuille.

Toimittajat eivät tunnu olevan juuri mitään mieltä näköislehdistä. Web-journalismiin päin kallellaan olevat ammattiveljet ja -siskot näyttävät suhtautuvan pääasiassa tympeästi. Hyvä esimerkki tästä on Adrian Holovatyn kirjoitus (via Poynter Online). Itse olen pitkälti samaa mieltä miehen kanssa yleisellä tasolla; kirjoituksessa käsiteltävään EmPRINTiin en ole vielä tutustunut.

Posted by Kari at 03.03.05 11:33

Comments

Toimituksiin sataa puheluita tyyliin "Voisinko saada sen ja sen vuoden sen ja sen ajankohdan lehden, siellä esiteltiin zyxsmyyderi, jonka haluaisin nyt itselleni."

Nykyisellään kai useimmat ohjaavat tällaiset kyselijät lähimpään kirjastoon, mutta miten näppärää olisikaan antaa näköislehden url.

Toinen jonkin verran vettä pitävä peruste on kovalla työllä (lue: kallilla) tuotetun tiedon saaminen näppärästi arkistoitua (lue: Googleen).

Numi

Posted by: Numminen at 03.03.05 12:03

Jos saisin euron jokaisesta puhelusta, jossa... hetkinen, tolla tavallahan voisi saada! Tai siis en minä, mutta firma.

Toisaalta, mikään ei ole estänyt PDF:n tekemistä lehdestä aiemminkaan. Yhtenä ongelmana on ollut ilmeisesti yleisön haluttomuus maksaa PDF-lehdestä, vaadittavien maksujärjestelmien pystyttäminen ja ainakin osittain riski paperilehden levikin syömisestä. Nyt kun levikkisäännöt ovat selvillä, ainakin tämä tekijä on saatu hoidettua.

Posted by: Kari at 03.03.05 12:30

Näköislehtiä ei vieläkään lasketa mukaan paperilehden levikkiin, vaan ilmoitetaan erikseen. En usko, että tältä pohjalta näköislehdistä syntyy hittituote. Rohkenen pokkana heittää, että konservatiiviset mainostajat katsovat vain sitä yhtä lehden levikkilukua kuin ainoana.

Näköislehtien ongelmahan on se, että WWW:hen yritetään tuoda paperimediaa, vaikka parempiakin käyttöliittymiä on. Vaan näköislehti tuntuu olevan ainoa tapa saada verkkolehti mainostajille kelpaavaan muotoon.

Kotona minulla on 20,1" LCD -näyttö 1600 x 1200 -resoluutiolla, joka riittää jo jotenkuten esmes tuolle Hesarin näköislehdelle. Ongelmaksi jää edelleen se, että koneeni tukehtuu sen Flash-toteutuksen alla ja käyttö on turkaisen hidasta. Luen siis edelleen HTML-versiota.

Posted by: Tero Lehto at 07.03.05 08:48

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)