« Journalismin päivät | Main | Hillittyä debattia »

maaliskuu 09, 2005

Lähdesuojasta ja blogeista

Lähetin edellisen entryn kommenteissa ja Jannen blogin kommenteissa virinneen keskustelun pohjalta kyselyä blogeista ja lähdesuojasta Journalistiliiton asiamiehelle Jouni Tervolle, joka ystävällisesti suostui vastaamaan. Tervo on kokenut toimittaja ja liitossa hänen tontilleen kuuluu myös mediaetiikka. (Kirjoituksen ja keskustelun lähtökohtana olevaa jupakkaa käsitellään muun muassa San Francisco Chroniclen jutussa.)

Näin siis Tervo:


Vuoden 2004 alusta tullut sananvapauslaki teki sanavapaudenkäytöstä välineneutraalin. Toisin sanoen viestin välittämisen muoto ei säätele sitä, miten siihen juridisesti suhtaudutaan. Tosin lakiteksti on taas kirjoitettu niin, että esimerkiksi nettijulkaisun käsite vaatii ennakkotapauksen.

Blogeja ei vielä silloin ollut, kun laki tehtiin, mutta lainsäätäjän ajatus oli, että lakiteksti käsittää tulevaisuuden uudet viestintämuodot. Siitä voisi päätellä, että blogi on tai sitä on pidettävä nettijulkaisuna.

Sananvapauslaissa lähdesuojan käsite laajeni. Nyt puhutaan lähdesuojasta ja anonyymin ilmaisun oikeudesta. Eli on se vanha ja perinteinen oikeus olla kertomatta tietojen lähdettä ja sitten on oikeus kertoa asioita nimettömänä.

Lähdesuoja ei olekaan enää pelkkä toimittajien monopoli vaan kuuluu kaikille julkisuuteen viestejä välittäville. Siten esimerkiksi nettiblogin tekijä voi vedota lähdesuojaan. Sen taas tuomioistuin voi määrätä rikottavaksi, jos tutkitaan törkeän rikoksen epäilyä, jossa rengaistus on kuusi vuotta tain enemmän vankeutta. Kuten huomaat tällaisia tekoja ei rikoslaki kovin monta tunne. Toisaalta lähdesuoja voidaan murtaa, jos kyse on salassapidettäväksi määrätyn tiedon paljastamisesta.

Eli summa summarum: en näkisi mahdolliseksi, että ko. tapaus toistuisi meillä, koska edellytykset lähdesuojan murtamiseen eivät toteudu.

Posted by Kari at 09.03.05 14:07

Comments

Kiitos Terholle ja sinulle :)

Posted by: Janne at 09.03.05 15:53

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)