« 20 000 kävijää | Main | Mitvit goes IS »

maaliskuu 30, 2005

Kirjastossa kuumenee

Kirjastoseuran julkaiseman Kirjastolehden keskustelusivuilla (joiden navigointi on toteutettu ns. jänskästi) on jo jonkin aikaa pyörinyt keskustelu kulttuuriministeri Tanja Karpelan kannattamista sensuuriohjelmista ja seuran kannasta niihin.

Keskustelua kannattaa seurata, sillä kirjastoammattilaiset ovat avainasemassa siinä, miten kulttuuriministerin sensuuripyrkimykset käytännössä toteutuvat. Jo aiemminkin kehumani Heikki Poroilan kirjoitukset palstalla ovat harvinaisen selkeitä ja järkeviä, mutta hämärämpiäkin mielipiteitä löytyy.

Posted by Kari at 30.03.05 00:00

Comments

Huomatakseni tässä on puhuttu lähinnä lasten suojaamisesta törkyltä. Se tuntuu perustellulta. Ihmettelen vain sitä, että miksei käyttöoikeuksia voida määrittää käyttäjäkohtaisesti? Ainakin Espoossa ja Helsingissä taidetaan kirjaston koneelle kirjautua omalla kirjastokortilla, jossa on henkilötunnus. Kirjastossa voitaneen siis tunnistaa alaikäiset käyttäjät.

Tällöin alaikäisille voidaan laittaa suodatus oletusarvoisesti päälle, ja he voisivat sitten muuttaa asetuksen holhoojansa suostumuksella.

Muilla käyttäjillä suodatuksen pitäisi olla täysin vapaaehtoinen eikä oletuksena päällä.

Minulla ei ole lapsia, mutta rohkenen silti väittää, että on parempi opettaa lapset ajattelemaan itse kuin yrittää sulkea osaa todellisuudesta. Eivät porno, väkivalta, piraattitavarat ym. poistu netistä kirjaston ja koulujen sensuroinnilla. Ne tulevat eteen ennen pitkään, ja silloin pitäisi olla valmiudet käsitellä niitä.

Posted by: Tero Lehto at 30.03.05 07:58

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)