« Hillittyä debattia | Main | The athletic connection »

maaliskuu 11, 2005

Ilmainen pelilehti

Kun kerran uutislehtiä ja kaupunkilehtiä voidaan tehdä ilmaisjakeluperiaatteella, niin miksei sitten pelilehtiä? Näin näyttää ajattelevan ainakin Pelaaja- ja Anime -lehtiä julkaiseva H-town, joka on ilmoittanut ryhtyvänsä kustantamaan Pelaa!-nimistä lehteä. Lehteä jaetaan ilmaiseksi Prismoissa ja Hesburgereissa.

Ei pöllömpi idea, varsinkin kun tarkoitus on tehdä yleistajuista julkaisua. Muutaman pelin vuodessa ostavalle keskivertopelaajalle tällainen lehti on varmaan riittävä pelimedia-annos, jos vielä siinä sivussa vilkaisee muutaman kerran Tilttiä ja Playta.Jakelukanavakin on hyvin älytty.

Pelaa.fi-domain tosin näyttää jo kuuluvan jollekin Alphatra-nimiselle firmalle. Tiedä sitten onko sillä jotain tekemistä kustannusyhtiön kanssa. Jaa... tuskinpa vaan: Alphatra näyttää rekisteröineen itselleen muun muassa sellaisia jännittäviä domaineja kuin islam.fi, maahanmuuttaja.fi, kurdistan.fi ja pizzeria.fi. Omaan käyttöön, varmaan.

Posted by Kari at 11.03.05 12:04

Comments

Ilmaisjakelulehtien ongelma on se, että tuotantokustannukset on pidettävä hyvin alhaisina. Se ei haittaa yleisuutisisa, koska niissä voidaan suoltaa samaa STT:n feediä kuin lehti- ja tv-uutiset muuallakin, mutta erikois- ja harrastelehtien lukijat ovat kriittisempiä.

Itse nappaan joskus paikallisesta Prismasta Länsiväylän tms. ilmaisjakelulehden mukaan, mutta heikko journalismi ja asioiden värittynyt käsittely häiritsee pahasti. Seuraan Espoon tapahtumia siis mieluummin Hesarista.

On kiinnostavaa nähdä miten tässä ratkaistaan asia, ostetaanko kirjoitustaidottomilta avustajilta huonoa tekstiä, jota ei editoida tai editoidaan kevyesti, tai otetaanko sisarlehdestä (Pelaaja) lyhennettyjä ja yksinkertaistettuja juttuja. Ja tietysti ilmaisjakelulehteen voidaan myydä näkyvämmin ja rohkeammin mainoksia.

Pelaaja-lehtihän tukeutuu markkinoinnissa nykyisin vahvasti Nelosen Play-ohjelmaan, mutta tämä ilmaisjakelulehti luottanee näkyvyyteen burgeripaikassa ja perhemarketissa. Voisi kuvitella, etteivät he halua sotkea premium-tuotteensä Pelaajan imagoa tähän ilmaisjakeluläpyskään.

Jos lukijat ovatkin uusia, pelilehtien mainoseuroissa tämä ilmaisjakelu lehti kilpaillee maksullisten kanssa. Hi-Town saattaa iskeä myös omaan nilkkaansa.

Posted by: Tero Lehto at 13.03.05 15:31

Sisältö on ongelma, jos sitä lähdetään tekemään harrastus- tai asiantuntijayleisölle. Mutta jos tavoitteena on silloin tällöin vähän pelaavat ihmiset, niin iisimpikin sisältö kelpaa.

Oman oksan sahaaminen saattaa olla totta. Toisaalta monet lehtiyhtiöt tekevät sekä maksullisia että ilmaislehtiä ja ideana on kai se, että lukijat ovat vain osittain päällekkäisiä. Ja saadaanhan kahdella, profiililtaan erilaisella lehdellä mainostajia houkutteleva paketti, ehkä.

Posted by: KariH at 13.03.05 17:56

Kollegat olivat muuten selvittäneet, että ilmeisesti tämän Pelaa!-lehden jakelun ja osan tuotantokuluistakin maksaa Prisma-kauppaketju, eli läpyskä lienee enemmän asiakas- ja mainoslehtinen kuin journalistinen pelimedia.

HOK mainostaa Prismaa pelikauppana nykyisin pelilehdissä, mutta tuskin ne tämän oman "asiakaslehden" takia sitä jatkossakaan lopettavat. Ja muihin mainostajiin tällainen yhden marketin läpyskä vaikuttaa vielä vähemmän.

Posted by: Tero Lehto at 15.03.05 17:11

"läpyskä lienee enemmän asiakas- ja mainoslehtinen kuin journalistinen pelimedia"

Et kuitenkaan tarkoittane, että asiakaslehdet olisivat jotenkin epäjournalistisia, noin lähtökohtaisesti?

Kyllä Pirkka ja Yhteishyvä (noin esimerkkeinä) ovat minusta lehtiä siinä missä muutkin.

Posted by: Kari Haakana at 16.03.05 09:35

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)