« Lähdesuojasta ja blogeista | Main | Ilmainen pelilehti »

maaliskuu 10, 2005

Hillittyä debattia

Helsingin Sanomissa tapahtuva keskustelu... ÄLÄ PAINA SITÄ BACK-PAINIKETTA VIELÄ, TÄÄLTÄ TULEE KOHTA IHAN MIELENKIINTOISTA ASIAAKIN!

Anteeksi huutoni, mutta joku yritti livahtaa sieltä oven vierestä.

Niin. Hesarin (paperi)sivuilla tapahtuva keskustelu on aina ollut puuduttavaa seurattavaa. Keskustelujen puheenvuorot ovat hajautuneet pääkirjoitus- ja mielipidesivujen lisäksi eri osastoille ja lisäksi kommenttipuheenvuoroja on julkaistu pahimmillaan viikkojen odottelun jälkeen. Tilapulalla voi tietysti selittää asiaa, mutta epäilemättä toimintakulttuurillakin on ollut asiaan osansa.

Nyt Hesari kokeilee keskustelua sunnuntaisivujen debattipalstalla, jota on hiljattain laajennettu myös verkkoliitteen puolelle.

Laajennus on tosin tehty varsin varovasti. Suoraan sivuille ei kukaan pääse kirjoittamaan mitään, vaan kirjoitukset menevät toimituksellisen seulan läpi. Lisäksi vastauskirjoituksia ryhdytään julkaisemaan verkkosivuillekin vasta viikon kuluttua alkuperäisen kirjoituksen jälkeen. Que? Tällä tavallako sitä eläväistä debattia luodaan?

Varsinaista keskustelu- tai kommentointitoimintoahan Hesarilla ei webissä, jostain syystä, ole. Lähes kaikki muut isommat lehdet tällaisen tarjoavat ja esimerkiksi Ilta-Sanomat on kehittänyt keskustelupalstasta jo vakituisen materiaalinhankintakanavan paperipainoksen tarpeisiin.

Dan Gillmor kirjoitti taannoin keskustelun tuomisesta lehtien pääkirjoitussivuille. Toivottavasti joku Hesarissa lukaisee piissin.

Posted by Kari at 10.03.05 14:39

Comments

Sanomalehtien yleisönosastot ovat kansalaisvaikuttamisen muotona menettämässä merkitystään, kun kuka tahansa voi pistää verkkoon kirjoituksensa. Jos kirjoitus on riittävän kiinnostava tavalla tai toisella, se herättää myös joukkoviestimien mielenkiinnon. Esimerkkinä voisi mainita vaikka ns. Sonera-kirjan.

Itse en koe sanomalehtien kommentti- ja yleisönosastopalstojen suurimmaksi ongelmaksi viikon tai parin viivettä, vaan sitä, että toimitus valitsee mitä julkaistaan ja mitä ei. Silloin kirjoitukset keskimäärin vastaavat lukijoiden enemmistön näkemystä, joka taas voi perustua pitkälti yhteiskunnan "yleisiin totuuksiin", vanhentuneisiin arvopohjiin ja uskomuksiin.

Tietenkin etenkin Hesarin yleisönosasto on näkyvyydessä aivan omaa luokkaansa, mutta saa nähdä onko näin jatkossa. Lukijayleisöt pirstaloituvat, kun ihmiset hakevat lehdistä ja verkosta tarkemmin itseään kiinnostavaa luettavaa. Yhden postinjakajan aamujakelussa kuljettaman totuuden maailmaa ei enää ole.

Posted by: Tero Lehto at 10.03.05 15:59

Valinta, niin uutisten kuin mielipidekirjoitustenkin, on tietenkin ollut sanomalehti-instituution kulmakivi. Minä en taas näe siinä ongelmaa, sillä valitseminen ja editointi tekevät juuri sen aamujakelussa tulevan totuuden sulavaksi koknaisuudeksi.

Mitä tulee mielipideosastojen evoluutioon, niin Gillmorin resepti on tehdä mielipideosastosta pointteri siihen varsinaiseen debattiin, jota voitaisiin käydä lehden www-sivuilla. Minusta se kuullostaa hyvältä idealta.

Posted by: KariH at 10.03.05 16:13

Sanomalehden mielipidesivu on toimitettu, samalla tavoin kuin jututkin. Päättäähän toimittaja jutussakin, kuka pääsee ääneen, millä tavalla ja kuinka paljon. Ei kai tässä nyt pitäisi olla varsinkaan alalla työkseen toimiville olla mitään epäselvää?

Suomessa tuntuu olevan olemassa ihan kummallinen illuusio siitä, että journalismi on jotekin täysin puolueetonta ja puhdasta, vaikka jo 90-luvulta asti alan kouluissa on opetettu, että näin ei ole. Itse kaipaisin ennemminkin sitä, että esimerkiksi lehdet Britannian tapaan olisivat avoimen puolueellisia ja ottaisivat kantaa asioihin lehden linjan mukaisesti. Näin jokainen voisi sanoa lehden olevan liberaalia bullshittiä tai vanhoillisten jankutusta.

Posted by: Pekka at 11.03.05 12:14

Tuosta puolueellisuudesta oli täälläkin juttua aiemmin (http://www.melankolia.net/kari/arkistot/004276.html). Ja ei, toimittamisessa ei ole mitään uutta, kuten yritin omassa kommentissani kertoa.

Posted by: Kari Haakana at 11.03.05 12:23

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)