« Kari keksii jonkun kivan otsikon tähän | Main | Syvältä kurkusta »

helmikuu 09, 2005

Yhy-yhy

Päivän Hesarissa eläkeikää kiivaasti lähentyvä Timo Hämäläinen haastatteli eläkkeellä olevaa Expressenin päätoimittajaa Bo Strömstedtiä. Yleensä haastattelijan ja haastateltavan ikä ei ole mikään erityinen pointti juttua lukiessani ja arvioidessani, mutta tässä tapauksessa on toisin. Hämäläisen haastattelun pointti oli se, että ennen oli toisin. Täsmällisesti ottaen toisin oli Hämäläisen ja Strömstedtin nuoruudessa. Kappas vaan. (Toista se oli minun nuoruudessani, silloin kukaan ei kaivannut nuoruuttaan)

Nykyään sitten. Voi että nykyään on hommat perseellään. Jo jutun otsikkokin sen kertoo: "Kiihkeä aika tuhoaa kirjoitetun journalismin". Itse jutussa keskitytään otsikon mukaisesti voivottelemaan "kirjoitetun journalismin" kohtaloa. Käsitettä "kirjoitettu journalismi" Hämäläinen ei vaivaudu avaamaan, mutta jutusta voi päätellä sen olevan hyvin ja henkilökohtaisesti tehtyä kirjoitettua journalismia.

Ehkäpä Hämäläinen etsii tällaista journalismia väärästä paikasta kahlatessaan läpi Expresseniä, Dagens Nyheteriä, Svenska Dagbladetia ja Hufvudstadsbladetia. Ehkä Hämäläisen kannattaisi avata tietokone ja käynnistää selain.

Posted by Kari at 09.02.05 14:05

Comments

Pointtisi, tuli, luulisin, selväksi.

Mutta sanopa asiantuntijana: onko laadukkaan kirjoitetun journalismin määrä sinun mielestäsi jollain aikavälillä vähentynyt tai lisääntynyt?

Posted by: khilou at 09.02.05 14:20

Tuollaiseen kysymykseen ei tietenkään voi vastata... ai siis mielestäni? Lisääntynyt. Löydän jatkuvasti lisää hyvää luettavaa.

Kirjoitamme, me kaikki, nyt enemmän kuin koskaan, väitän. Ja helpommin kuin koskaan se on myös lukijoiden saavutettavissa. Osa siitä kirjoittamisesta on journalismia, osa ei.

Tietysti voi miettiä asiaa siltä kantilta, että onko *sanomalehtien kirjoittamisen taso* selvästi muuttunut johonkin suuntaan ja vielä tiettyjen sanomalehtien. Jos minulla olisi vielä käytössäni se hyvä juttu -mittakeppi (veivät penteleet sen museoon jonnekin Pariisiin), niin voisin tietysti jotain sanoakin. Mutta kun ei, niin ei. Eli en tiedä, horisonttini on kovin kapea (vai lyhyt?)

Olihan tämä nyt tarpeeksi epäselvästi sanottu? Mitä olet itse mieltä?

Posted by: Kari at 09.02.05 16:04

Itse en taida osata sanoa tuonkaan vertaa. "Löydän jatkuvasti lisää hyvää luettavaa" saattaa olla se oikein vastaus.

Tosin vanhusten murheessa voisi kuvitella olevan pointtiakin. Jos (joitain) (sanoma)lehtiä tehdään aina vain tarkemmalla budjetilla ja rajatummilla resursseilla, voisi kuvitella, että tuotoksen taso laskisi ja esimerkiksi tulleita valmiita tiedotteita päätyisi lehteen aina vain enemmän.

En kyllä muista menneiden aikojen lehtiä niin hyvin, että kannattaisi lähteä vertaamaan.

Lehtimiehillä oli ennen vähemmän kiire mutta he kompensoivat sen istumalla silloin enemmän kapakoissa?

Posted by: khilou at 09.02.05 16:23

Huoli (sanoma)lehtien muuttumisesta tiedotteita suoltaviksi koneiksi voi olla ihan aiheellinen. Mutta toisaalta kiinnostavaa lehteä ei tehdä pelkällä tiedotekopioinnilla. Jos tehtäisiin, lukisimme kaikki vain Metroa ja Satasta.

Vaan ehkä sitten jonain päivänä luemme ja haastattelemme päätoimittajia, jotka kertovat meille, miten ennen kaikki oli paremmin.

Posted by: Kari at 09.02.05 16:37

Itse olen ainakin huomannut alueemme valtalehden kirjoitusten tasossa selvää laskua viimeisen kymmenen vuoden aikana nimenomaan niissä pienissä ja lyhyissä jutuissa.

Isommat, ajan kanssa tehdyt jutut ovat yleensä huomattavasti paremmin kirjoitettuja ja mukavia lukea vaikka aihe ei välttämättä olisi mitenkään kiinnostava. Nämä suoraan STT:ltä kopioidut uutiset saattavat joskus sisältää jopa suoranaisia asiavirheitäkin.

Tulee mieleeni varoitus, jonka sain aikanaan opiskelujeni alkuvaiheessa: tarkista aina, että lähteessä todella sanotaan jotain, älä luota siihen mitä toinen lähteeseen viittaava siitä sanoo.

Mutta hyvän ja kiinnostavan luettavan tekstin määrä lisääntyy kyllä koko ajan, kiitos blogien ja netin noin yleisesti.

Posted by: ramin at 10.02.05 10:19

Alalla vaikuttaa *mielestäni* kaksi isoa trendiä:

1) Tahdin kiristyminen. Koko ajan on yhä vähemmän aikaa ja rahaa keskittyä kirjoittamaan upeaa tekstiä, joka avautuu eri suuntiin. Ihmiset väsyvät ja luovuus loppuu väsyneeltä ihan ensimmäisten asioiden joukossa.

Sen sijaan ripustellaan niitä tiedotteita vähän luettavammiksi ja tehdään kivoja reppareita *nopeista* aiheista.

2) Kirjoittajien ja lukijoiden keskimääräinen tietämystaso ja ymmärrys maailmasta ja - eh - asioista on parempi kuin koskaan ennen.

Minusta ykkönen on viime vuosina päivittänyt kakkosen. Kaipaan juttuja ja näkökulmia, jotka yllättävät minut ja ovat *oikeasti* uutisia, ei vain päivittäistä kalenterin ja tiedottajien sanelemaa uutisia etäisesti muistuttavaa höttöä.

Ei minulla tietenkään ole mitään on line -uutisointia ja ajassa elämistä vastaan, mutta kaikkein mieluiten huomaan kuitenkin lukevani jotain, joka muuttaa minua pikkuisen ihmisenä.

(No niin, olipas idealistista vyörytystä ilmaisjakelulehdessä työskentelevältä... haukotus.)

P

Posted by: numminen at 10.02.05 10:50

eh. really like it )

Posted by: Fucking Drunk Mothers at 11.10.09 08:54

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)