« Lukijalahjat uudelle tasolle | Main | WTF Tanja Karpela? »

helmikuu 03, 2005

WTF HS?

Käsityskykyni ei riitä ymmärtämään Hesarin pörssisivujen tämänpäiväistä kommenttiloodaa (tähän tulee linkki, jahka HS saa saittinsa kuntoon). Jutussa toimittaja Anna-Liina Kauhanen on haastatellut FIMin analyytikkoa Pasi Väisästä Googlen tulosjulkistuksen tiimoilta. Epäselvä kohta on tämä:

"Hakumarkkinoiden uusjako käydään kuitenkin vasta sitten, jos ja kun hakukoneisiin lisätään myös tavallisista pc-koneista tehtävät haut, Väisänen uskoo.

Nyt hakurobotit koluavat pääasiassa nettipalvelimia, mutta tulevaisuus on tiedonhaussa yksittäisten käyttäjien omista koneista. "Mekanismi on jo tuttu P2P-ohjelmista, joilla esimerkiksi musiikkia vaihdetaan pc:ltä toiselle."

Toisin sanottuna juttu on siis tuttu nettipiratismista."

Ensinnäkin: puhutaanko tässä nyt desktop-hausta? Jos, niin niissähän ei indeksoitavan koneen tietoja työnnetä sen koneen ulkopuolelle. Vai visioidaanko tässä sellaista hakutapaa, jossa käyttäjä indeksoi oman koneensa ja tarjoaa sitten tätä indeksiä jonkin hakukoneen käyttöön, jotta muutkin käyttäjät voivat saada koneen tietoja käyttöönsä? Tällaisesta oli joskus P2P:n ollessa kova juttu jotain puhetta, mutta asiantuntijoiden suhtautuminen näyttää esimerkiksi Search Engine Watchin linkistä päätellen varsin viileältä.

Mistähän Pasi Väisänen on tämän P2P-kulman saanut?

En jaksa puuttua tuohon viimeiseen lauseeseen, jossa toimittaja vetää P2P-tekniikoiden ja nettipiratismin välille yhtäläisyysmerkin. Vetäköön.

Posted by Kari at 03.02.05 12:29

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)