« Syvältä kurkusta | Main | Filtterillä vai ilman? »

helmikuu 11, 2005

LVM tukee Karpelaa

Opetusministeri Tanja Karpelan idea Internetin sensuuriohjelmien asentamisesta julkisiin koneisiin saa sivustatukea liikenne- ja viestintäministeriöstä. Tuki on mukana lausunnossa, jonka LVM on antanut "Mediaväkivalta - lapset ja media" -toimenpideohjelmaehdotuksesta.

Ai ette muista tällaista ehdotusta? Kyseessä on Karpelan vuonna 2003 aloittama ohjelma, jonka ensimmäisiä näkyviä tuloksia on tv-kanavien amerikkalaistyyppiset "tämä ohjelma sisältää voimakkaita kohtauksia" -varoitukset (jotka siis toimivat pilteille hyvänä vinkkinä siitä, milloin televisiosta on tulossa erityisen kiinnostavaa ohjelmaa).

Mutta asiaan. LVM (käytännössä ylijohtaja Harri Pursiainen ja viestintäneuvos Ismo Kosonen) sanoo lausunnosta eilen annetussa tiedotteessa seuraavaa: "Lähiaikoina suodatinjärjestelmät ovat tärkeä haitallisten sisältöjen torjuntakeino. Liikenne- ja viestintäministeriö kannattaa suodatinratkaisujen kehittämistä ja käyttöön ottoa ja pyrkii omalta osaltaan lisäämään tietoisuutta tarjolla olevista vaihtoehdoista. Ministeriö aikoo kutsua teleoperaattorit ja lastensuojelujärjestöt keskustelemaan siitä, miten suodatinjärjestelmien käyttöönottoa parhaiten edistettäisiin. "

Hmm. Erityisesti tuo osuus teleoperaattoreista epäilyttää. Suodatinjärjestelmien pitää olla koneiden omistajien hyväksymää ja määrittämää toimintaa. Operaattorilla ei pitäisi olla mitään tekemistä asian kanssa eivätkä järkevät operaattorit sisällönsuodatusta kontolleen otakaan. Jos nimittäin operaattori ryhtyy ratkomaan sitä, mitä asiakkaat saavat tai eivät saa koneilleen, joutuvat ne hankalaan välikäteen ongelmatilanteissa. Tätä "sisältö on käyttäjän asia" -linjaa operaattorit ovatkin tähän asti noudattaneet. Toivottavasti jatkossakin.

EFFI on tietenkin vetänyt asiasta 12-tuumaisen herneen ylähengitysteihin. EFFIn pointit voi lukea kahdesta lehdistötiedotteesta (jotka, wink wink, ovat aivan liian pitkiä). Yhdyn niihin kuitenkin täysin.

Posted by Kari at 11.02.05 10:38

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)