« Kaikkimullehetitännenyt | Main | Printti on kuollut - hetkinen, se liikahti! »

helmikuu 21, 2005

Karpela koukkaa kirkon kautta

Kulttuuriministeri Karpela jatkaa sensuuriohjelmien mainostamista, tällä kertaa Espoon seurakuntien lehdessä.

Argumentit ovat samat kuin aiemminkin, mutta nyt Karpela kommentoi myös esitettyä kritiikkiä:

"Jotkut kunnat katsovat, ettei suodatinohjelmaa kannata hankkia, koska se ei sataprosenttisesti suodata roska-aineistoa.

Kyynisyys on aikamme pahin sairaus, jolla pyritään lannistamaan pyrkimys hyvään. Tässäkin tapauksessa täydellisyys on hyvän vaihtoehdon vihollinen. On helppo nostaa kädet pystyyn ja sanoa, ettei mitään kannata tehdä, koska lasten silmiin tulee kuitenkin jotakin kautta ahdistavia viestejä. Lasten suojelemiseksi meidän on otettava käyttöön kaikki keinot."

Kuka on sanonut, ettei mitään kannata tehdä? Karpelalle on päin vastoin kerrottu useita erinomaisia ja laillisia keinoja, joilla laittomaan materiaaliin voidaan puuttua. Näitä hän luettelee itsekin kolumnissaan. Sen lisäksi hänelle on kerrottu, miksi sensuuriohjelmat ovat huono ratkaisu ongelmaan. Kyynisyydestä ei liene kysymys, vaan perustuslaillisiin oikeuksiin kohdistuvasta huolesta.

Lisäksi minua hyytää aina, kun poliitikko käyttää sanayhdistelmää "kaikki keinot".

Karpelan toimintaan puuttuminen on ongelmallista, koska ministeri ei ole teettämässä asiasta lakia. Karpela toimii hallitusohjelmaan nojautuvalla ministeriön toimepideohjelmalla, joka on siitä kätevä väline, että siihen vaikuttaminen parlamentaarisin keinoin on varsin vaikeaa. Toivo kohdistuu nyt siis lähinnä vaikutushalusiin ja -kykyisiin kansalaisiin ja julkisuuteen.

Ministerin mielipiteen käännyttäminen lienee vaikeaa, mutta vaikuttaa voi ainakin Kirjastoseuraan, joka kokoaa yhteen kirjastoalan ammattilaisia. Seuran lausunto Karpelan toimenpideohjelmaan suosittelee varovaisesti "kokemusten keräämistä", mutta lausunnossa mainitaan myös, että kirjastoissa ohjelmiin suhtaudutaan pääasiallisesti varauksellisesti.

Olisiko sähköpostikampanja Karpelalle ja Kirjastoseuralle mitään?

Posted by Kari at 21.02.05 14:17

Comments

Kerääkö joku listaa hyvistä keinoista ja niiden syvemmästä analyysistä?

Jos ei, niin voin laittaa wikin pystyyn aiheesta.

Posted by: Janne at 21.02.05 16:25

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)