« American Gothic | Main | Kättä pidempää »

helmikuu 14, 2005

Hitback iskee takaisin

Internet-suodatinohjelmia valmistava Hitback on ilmeisen huolestunut liiketoimintamahdollisuuksiensa häiritymisestä, jota keskustelu suodatuksesta on ilmeisesti synnyttänyt.

Yhtiö on julkistanut lehdistötiedotteen, jossa sanotaan muun muassa (korostus minun):

"Ohjelmaan sisältyvänä ominaisuutena käyttäjä voi valmiiden estoryhmien lisäksi helposti itse lisätä tai poistaa sivustoja. Näin ohjelma muokkautuu käyttäjien omien tarpeiden ja arvomaailman mukaiseksi".

Tästä "käyttäjän (eli valvojan) arvomaailman mukaiseksi muokkautumisesta" juuri on kyse. Otetaanpa esimerkki: olet 15-vuotias, keskustalaisessa, tiukan uskonnollisessa maalaiskunnassa asuva ihminen. Perheesi ei salli tietokonetta kotiin. Olet alkanut kaivat lisätietoa joistakin asioista, koska epäilet olevasi homo/ateisti/sosialidemokraatti. Menet koulun tietokoneelle... joka ei tarjoa lisätietoa näistä asioista, koska "ohjelma on muokkautunut käyttäjän arvomaailman mukaiseksi".

Ymmärrän liikeyrityksen huolen kassavirrastaan, mutta se ei ole minun ongelmani. Minun ongelmani on, mikäli tähän maahan syntyy lain ulkopuolella toimiva, yksityisille yrityksille rahaa tuottava sensuurijärjestelmä.

Posted by Kari at 14.02.05 18:22

Comments

Sitäpaitsi, mistä vanhempi tietäisi mitä sivuja pitää sensuroida - netissä kun niitä on kiljoona. Korkeintaan voi tappaa pois jonkin Habbo Hotellin, jos ipana viettää siellä liikaa aikaa.

Kukaan vanhempi ei ala yksitellen jokaista internetin sivua sensuroimaan, se lienee selviö. Päätös "sopivasta" tai "epäsopivasta" on edelleenkin ohjelmistovalmistajan harteilla.

Peräänkuulutan edelleenkin ohjelmistoja, jotka antaisivat hyvän yleiskuvan vanhemmille siitä, missä se lapsi taasen surffaa.

Posted by: Janne at 14.02.05 20:39

Kaiken kaikkiaan tämä vaan ei toimi. Yksinkertainen tekninen ratkaisu *hyvin* monimutkaiseen moraalis-maailmankatsomuksellis-kasvatukselliseen kysymykseen ei toimi.

Sen verran täsmennän, että vanhemmilla on tietenkin kasvatusvastuunsa puitteissa oikeus ja velvollisuuskin asettaa skideille rajoja. Muta minun rajani ovat todennäköisesti erilaiset kuin kirjastonhoitajan ja ihan varmasti erilaiset kuin esimerkiksi islaminuskoisen naapurini. Tällaisessa tilanteessa suodatinohjelmat eivät ole minkäänlainen ratkaisu.

Posted by: Kari at 14.02.05 22:02

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)