« LVM tukee Karpelaa | Main | Toverillisia terveisiä »

helmikuu 11, 2005

Filtterillä vai ilman?

Yksi asia, joka tässä Karpelan filtteröintiväännössä on minua jäänyt vaivaamaan, on kirjastohenkilöstön asenne. Karpelan lausunnoista on jäänyt se mielikuva, että web-sensuuri olisi suomalaisessa kirjastoskenessä laajemmalti hyväksytty asia, ilman sen kummempaa keskustelua.

Suomen tilanteesta yleisemmin en nopeasti löytänyt mitään asiallista tietoa, mutta ainakin Vantaan kaupunginkirjaston musiikkiosaston johtaja Heikki Poroila, joka on muidenkin julkisten puheenvuorojensa kautta määrittynyt minulle tolkun mieheksi, puhuu aiheesta asiaa www.kirjastot.fi-palvelun keskustelupalstalla: "Minusta meillä kirjastotyön ammattilaisilla on velvollisuus kysyä - loppuun asti -, minkä arvojen mukaan on säädetty järjestelmä, jolla rajoitetaan kirjaston asiakkaiden verkkoasiointia. Kysymys ei siinä ole mielestäni pipon tiukkuudesta vaan asiallisista perusteista, joiden takana voimme niin ammatillisesti kuin yksilöinäkin olla.

Olen aikaisemmin todennut, että Suomen laissa rikolliseksi määriteltyjen tekojen ja asioiden kohdalla kirjastolla on valmis valtuutus, sen ulkopuolelle mentäessä täytyisi käydä ensin julkista keskustelua. Miksi sitä pelätään, jos oman kantansa pystyy perustelemaan?

PS. En usko, että edes suppealla tavalla järkevästi toimivan esto-ohjelman rakentaminen on mahdollista muutoin kuin hyvin pienen, arvoiltaan homogeenisen yhteisön piirissä. Yleinen kirjasto ei ole sellainen yhteisö."

Tuohon ei liene paljoa lisättävää. Toivottavasti Poroila edustaa laajempaakin mielipidettä kirjastoammattilaisten parissa. Toivottavasti kirjastoihmiset aktivoituvat keskustelemaan asiasta.

Amerikan veljensä ja sisarensa ovat jo vuosikausia käyneet taistelua asian tiimoilta. Lisätietoa American Library Associationin sivuilla.

EDIT: Keskustelua löytyy myös Suomen kirjastoseuran keskustelusivuilta.

Posted by Kari at 11.02.05 15:41

Comments

Luulisi kyllä että vääjäämättä tuhdin annoksen informatiikkaa opiskelleet kirjastoalan akateemiset olisivat tietoisia automaattisen filtteröinnin huomattavista ongelmista. Populismia vastaan on kyllä kirjastoalan akateemisen ehkä hankalaa tapella...

Posted by: Kaura at 12.02.05 15:50

No, toivoa sopi, että tässä asiassa järki voittaa.

Posted by: Kari at 14.02.05 22:07

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)