« Minä ja Deniro | Main | Mieti ensin »

tammikuu 13, 2005

Pressiklubi

Olen jo pidempään harmitellut NBC:n Meet the Pressin tai BBC Worldin Dateline Londonin kaltaisen mediaohjelman puuttumista suomalaisesta telsusta. Siis sellainen suhteellisesti järjissään olevien toimittajien grillausohjelma, joka valottaa vähän sitäkin, mistä lähtökohdista ja miksi uutisia tehdään.

No, nyt sellainen voisi olla tulossa. Timo Harakan Pressiklubi-ohjelma aloittaa joskus keväällä TV2:ssa. Harakan edellinen pöräytys Harakanpesä oli sellaista myötänoloilutuubaa, ettei paremmasta väliä, mutta ehkä tästä uutuudesta tulee katseltavaakin eikä mikään puoliuutisvuoto.

Idea näyttää olevan, että kymmenkunta toimittajaa länkyttää ajankohtaisista asioista ja kovistelee jossain välissä "viikon uutishenkilöä". Valitut toimittajat ovat fiksun näköistä väkeä, mutta mikäs/kekäs joukosta puuttuu? Aivan oikein, kummastakaan iltapäivälehdestä ei ole huolittu tai saatu ketään mukaan. Tämä on paha puute, sillä iltapäivälehdet ovat paitsi merkittävä instituutio myös kiivaimmin kehittyvä lehdistön osa: ne lanseeraavat jatkuvalla syötöllä uusia liitteitä, viilaavat sisältöään ja markkinoivat aggressiivisesti.

Paha puute, mutta veikkaan, että I-lehdistä ei vain ole haluttu osallistua ja syynkin ymmärtää. Ainakin lehtien toimittajien kolumneista ja kommenttilaatikoista paistaa silloin tällöin loukattu omanarvontunto, kun median kuluttajat ja kolleegat nitisevät lehtien keltaisuudesta ja sensaatiohakuisuudesta. Sylkykupeiksi ei haluta. Mutta ehkäpä näitä lehdentekemisen asioita olisi nyt päässyt vähän avaamaan?

Posted by Kari at 13.01.05 10:38

Comments

Onhan siellä tuo Pekka Ervasti, jonka luulisi vielä jotain muistavan Ilta-Sanomissa toimimisesta?

Posted by: mila at 13.01.05 15:49

No toki on ja Seiskan päätoimittajakin osaa varmasti purkaa lööppijournalismin mekanismeja. Jos niin haluaa. Mutta ohjelman jännitteen kannalta iltapäivälehtiä työkseen tällä hetkellä tekevien puuttuminen on minusta puute.

Posted by: Kari at 13.01.05 19:56

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)