« No onpas | Main | Poynterissa jälleen »

tammikuu 05, 2005

Mikä oli se täsmällinen kellonaika, jolloin ymmärsitte, että suomalaisia on kuollut?

On yhä vaikeampi ymmärtää (iltapäivä)lehtien UM:ään kohdistamaa arvostelua. Jotenkin tuntuu, että zurnalistit ovat katsoneet liikaa niitä Khiloun mainitsemia amerikkalaisia elokuvia maanalaisine komentokeskuksineen, jossa hajanaisesta ja ristiriitaisista tiedoista kootaan muutamissa minuuteissa täsmällistä dataa. Tämän tiedon perusteella sitten jatkuvassa valmiudessa taisteluvyöt päällä nukkuvat kommandot käyvät pelastamassa vaaleatukkaiset pikkulapset islamistien, tsunamien ja feministien kynsistä.

Vaan kun se ei mene niin, kuten nytkin nähtiin.

Oma ongelmansa saattaa tietysti olla siinäkin, että viranomaismaailmassa ja journalisteilla sana "tieto" on ilmeisesti varsin erilainen entiteetti.

Jotenkin kriitikoilta on unohtunut kaikessa hässäkässä sekin, että suomalaisilla viranomaisilla ei ole minkäänlaisia toimintavaltuuksia Suomen rajojen ulkopuolella. FRF:n, ulkoministerin, Kaartin jääkärirykmentin tai Muumipeikon lähettäminen Phuketiin on eri asia kuin niiden lähettäminen Ilomantsiin.

Mutta toisaalta. Jos surua ja järkytystä saadaan terapoitua äyskimällä UM:ään, niin kyllä virkamiehet sen varmasti kestävät.

Posted by Kari at 05.01.05 13:22

Comments

Täälläkään ei kritiikkiä ymmärretä, varsinkin kun UM:llä kuitenkin oli heti valmiudessa kriisipuhelin. Sekään ei valittajille kelvannut, koska "linjoja oli liian vähän eikä voinut jonottaa ja vali vali".

Posted by: Visa at 05.01.05 13:49

Satuin kääntämään radiovastaanottimen Ylen kanavalle juuri kun (ex-?) onnettomuustutkija Kari Lehtolaa haastateltiin. Kysehän ei ole toiminnasta, vaan toiminnasta suhteessa siinä hetkessä käytettävissä olevaan informaatioon.

Käsittääkseni korkeintaan voitaisiin mahdollisesti kritisoida sitä, että UM:lla ei ollut parempaa tietoa.

Posted by: oo|oo at 05.01.05 18:55

Minusta kritiikkiä voidaan perustellusti esittää siitä, ettei ministeriöillä ilmeisesti ollut minkäänlaista skenariota tällaisen tilanteen varalle.

Siitä seuraa puolestaan se, että onnettomuuden tapahtuesssa joustaan pari päivää ympäriinsä kuin päättömät kanat.

On vaikea ajatella suuryritystä, jossa asiat hoidettaisiin yhtä leväperäisesti. Yleensä kai on tapana, että kerran vuodessa kokoonnutaan yhteen ja pohditaan asioita tyyliin "mikä on pahinta, mitä meille voisi tapahtua?"

Tässä tapauksessa se voisi olla UM:n osalta vaikkapa:

1) Ignalina kosahtaa
2) Kreeta tai Kalifornia siirtyy 35 metriä alaspäin
3) Pakolaisvirta Rajan takaa
4) Ns. kunniamurha nostaa rasismin tsunamin kotimaassa
jne...

Nukkuisin paremmin, jos tietäisin viranomaisten varautuvan tällaisiin verorahoillani.

N

Posted by: Numi at 05.01.05 19:57

Joo, kritisoitavaa toimintavalmiudesta voidaan varmasti esittää. Nyt siihen ei vaan ole oikein kulmaa, kun Suomi ehätti ensimmäisten joukossa evakuoimaan kansalaisiaan.

Toinen asia tietysti on se, kuinka täsmällisiä skenarioita kannattaa pitää yllä. Yllättävät katastrofit kun ovat juuri sitä, yllättäviä. Jälkikäteen on helppo sanoa, että tällaiseenkin olisi pitänyt varautua. Vähän niin kuin USA:ssa 11/9:n jälkeen.

Posted by: Kari at 06.01.05 20:03

Olin tapahtumahetkellä lomalla Floridassa. Sunnuntaiaamuna (klo 09.00) herätessäni CNN kertoi maanjäristyksestä ja tsunamista vasta alalaidan tickerissä, päivän pääuutinen olivat vielä jouluruuhkat USA:n lentoasemilla. Illalla oli jo tullut arvio, että ainakin satoja länsimaalaisia turisteja on kateissa tai kuollut.

Tiesin, että Phuket on myös suomalaisten suosima paikka, joten ihmettelin uutisia, joiden mukaan suomalaisia ei olisi kateissa tms. Eli arvasin aika nopeasti, että ainakin loukkaantuneita on.

En silti osaa syyttää UM:tä. Minusta näyttää siltä, että ihmiset purkavat ahdistustaan ja voimattomuuttaan etsimällä syyllistä, vaikka väkisin.

Iltapäivälehdet taas tekevät tällä tylyä bisnestä, uutta tietoa ne eivät ole juurikaan enää jakaneet. Eiköhän tätä hetki vielä jatku, sitten palataan arkijärjestykseen eli puheenaiheiden kehittämiseen tyhjästä.

Posted by: Tero Lehto at 09.01.05 01:19

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)