« Pressiklubi | Main | Töissä tänään »

tammikuu 13, 2005

Mieti ensin

Sähköpostissa liikkuu jonkin verran avunpyyntöjä, joissa pyydetään tunnistamaan tsunamien uhreja, kuolleita tai eloonjääneitä. Kaikki ja niiden kaverit ovat jo saaneet kuvan Hanneksesta ja suurin osa meistä on saanut sen sen jälkeen, kun Hannes oli viety isänsä luo.

Kyynikko minussa herää aina näiden asioiden suhteen. Ja osittain syystäkin: tsunami-aiheesta kun liikkuu paljon keksittyä materiaalia.

No, tänään tuli sähköpostissa työtoverin lähettämä ketjukirje, jossa pyydettiin apua 10-vuotiaan Phuketin sairaalassa olevan tytön tunnistamiseksi. Tyttö ei viestin mukaan puhu, joten hänen kansallisuuttaan ei pystytä päättelemään.

Sähköpostin kerrotaan tulevan "Unescon kenttätoimistosta" ("Unesco Field Offices") ja alkuperäiseksi lähettäjäksi kerrotaan "Gabriella de Meo Corona". Tällaista nimeä ei Google tunnista, mutta Gabriella de Meo löytyy kyllä ja Googlen mukaan hänellä olisi jotain tekemistä seismologian kanssa. Unesco-siteistä ei löydy tietoa. Viesti ei sisällä alkuperäisen sähköpostin headereita. Kaikki tällainen panee ihmisen miettimään.

Kovin kauaa ei tarvinnut verkkoa kahlata, kun saman tytön kuva löytyi. Kyseessä näyttäisi olevan saksalainen Sophia Michl, jonka vanhemmat ovat Norbert ja Edeltraud Michl, jotka ovat ymmärtääkseni edelleen kateissa. Sophiaa koskevia ketjukirjeitä on lähetetty ainakin Saksassa laajalti, niissä tosin tytön henkilöllisyys on ollut tiedossa. Asiasta saksaksi TU Berlinissä ja PC Weltissä.

Mitä opin?

1. Mietin ainakin hetken ennen forward-painikkeen painamista.
2. Teen ainakin muutaman Google-haun järjellisillä hakusanoilla asiaan liittyen.
3. Katson, onko saamassani ketjukirjeessä jäljitettävissä olevaa ensimmäistä lähettäjää, jolla tuntuisi olevan järkevä yhteys aiheeseen.
4. Tarkistan, että asiaa ei ole listattu tärkeimmillä urbaaneja legendoja käsittelevillä sivuilla.

Posted by Kari at 13.01.05 15:31

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)