« Saisinpa vielä rutonkin | Main | Radio Cipramil »

joulukuu 19, 2004

Peliarvosteluja kulttuurisivuille

Edellisestä kirjoituksesta tuli mieleen: julkaiseeko jokin kotimainen (päivittäin ilmestyvä) sanomalehti peliarvosteluja kulttuurisivuillaan?

Omiin silmiini ei moista ole sattunut. Peliarvostelut, sikäli kun niitä on, näytetään työntävän erilaisiin liiteghettoihin tuhannen merkin karsinoihinsa. Olisipa hienoa se, että vaikkapa Hesari olisi läväyttänyt Flatoutin kritiikin sunnuntainumeron kulttuurin avaukseen samalla pontevuudella kuin muinaisen Toini Havun Tuntematon-teilauksen muistojadajadansa tänään.

No, tällaisessa toiminnassa on tietysti se riski, että kulttuurisivut saisivat uusia lukijoita. Sehän ei sovi se.

Posted by Kari at 19.12.04 19:17

Comments

Suomen ylimieliset "kulttuuri-ihmiset" eivät taida vieläkään ymmärtää minkälaisista kulttuurillisista artefakteista peleissä on kysymys. Mutta onneksi pelien tekijät ja pelaajat ovat jo aikoja sitten tehneet omat julkaisukanavansa.

Posted by: Schizo-Janne at 19.12.04 20:49

Niin, no eipä siellä kovin huikeasti ole edes kovinkaan rokkilevyjäkään näkynyt. Lähinnähän sinne ovat linnoittautuneet klassisen musiikin, teatterin ja kirjallisuuden tekeleet. Elokuvat, rokki ja tietokonepelit ovatkin erikseen viihdeosiossa. Viihdehän on aivottomille ja kulttuuri ajatteleville ihmisille. Kovin konservatiivista on tuo kulttuuritouhu sanomalehtien kulttuurisivuilla.

Posted by: AnttiK at 19.12.04 21:25

Näkisin ongelmana pikemminkin sen, että kulttuuritarjonta on niin valtavaa. Mitä nostaa esiin galleriatulokkaista, puheteatterista, lastenteatterista, kevyestä musiikista, popmusiikista, modernista tanssista, nykytanssista, etnotanssista, baletista, klassisesta musiikista, oopperasta tai uuden aallon sirkuksista.

Noin niin kuin esimerkkeinä. Ehkä peleille ja rokkilevyille on omat kanavansa.

Posted by: Mindy at 20.12.04 08:55

Aamulehdessä julkaistaan. Ilmaus "mikään lehti" taitaa täällä tarkoittaa hesan sanomia.

Posted by: tommi at 20.12.04 14:12

Kyllä, peleille on omat kanavansa. Minä tässä vaan ajattelin juuri sitä, että mikäli pelit noteerataan kulttuurisivuilla, se kertoo jotakin näiden taideluomien havainnoinnista.

Otetaan esimerkiksi sarjakuvat. Kukaan ei enää pidä mitenkään poikkeavana niiden käsittelyä kulttuurisivuilla; sarjakuvat ovat osa kulttuuritoimitusten käsittelemää virtaa. Tämän statuksen saavuttaminen kesti apouttiarallaa 80 vuotta. Muilla alemmilla taiteilla (räimesoitanta, trikoissa venkoilu, videokameralla tähtäily ja tehosekoittimeen pissaaminen) on kestänyt vähän vähemmän aikaa. Peleillä kestää vielä.

Se, että kulttuurisivuille on tunkua, ei ole mikään yllätys. Siinä pitää sitten zurnalistein käyttää harkintaa ja uutiskriteerejä aiheita valittaessa. Se on duunia se. Harkinnaksi en lue silmät kiinni tehtyjä "hyientykkää"-päätöksiä.

Se, että Aamulehdessä peliarvosteluja julkaistaan oikealla osastolla, on hyvä asia. Jos kehittäisivät asiallisen Helsinki-liitteen julkaisuun, niin voisin sen vaikka tilata.

Posted by: Kari at 21.12.04 15:49

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)