« Yksiristikaksi | Main | Ilmainen laajakaista kaikille - liikenneministeriöstä »

joulukuu 07, 2004

Kids are alright

Suomalaisnuorten hyvät tulokset kansainvälisessä Pisa 2 -vertailussa aiheuttavat varmaan päänraavintaa taholla jos toisellakin.

Meillähän on perinteisesti harrastettu itseruoskintaa oletetun huonon matematiikkaosaamisen takia. Huono laskupää, kuuluu teoria, johtaa liian vähäiseen insinööripooliin, mikä johtaa kansainvälisen kilpailukyvyn laskuun, mistä, kuten kaikki tiedämme, saa kupan.

Mutta nyt näin ei olekaan, ainakaan argumenttiketjun alkupään osalta. Itse asiassa, suomalaisskidit ovat maailman kakkosia matematiikassa. Ohi menevät vain hongkongilaiset hikarit. Toistetaan vielä: suomalaiset ovat maailman kakkosia matematiikassa. Että siitä ei kilpailukyky nyt siis ole kiinni. Odotan innolla tutkimuksen nollaavia vasta-argumentteja.

Erityisen hienoa Pisa 2:n tuloksissa on se, että suomalaisten koulujen taso on tasaisen hyvää. Suomalaisvanhempien ei siis tarvitse huolehtia opetuksen tasosta eikä valikoida kouluja: lapsen voi panna mihin tahansa kouluun ja olla huoleti siitä, että opetus on ammattitaitoista ja tulokset kansainvälistä tasoa. Se on hyvä se.

Posted by Kari at 07.12.04 10:51

Comments

15-vuotiaiden "matematiikka" ei ole matematiikkaa. Naureskelin aikoinaan rajojen avautuessa railona itään, että eikös erotettaisi koko matematiikan laitos ja pestattaisi tilalle uudet Pietarista, jossa heitä on pilvin pimein.

15 vuotiaina tasoissa. 18 vuotiaina helevetisti jäljessä ja yliopiston käytyään eri planeetoilla. Onneksi muutama suomalainen puurtaja sentään pärjää.

Posted by: Sedis at 07.12.04 23:53

Tätä itse asiassa aavistelinkin ensimmäiseksi vastaukseksi. Onneksi olkoon.

Miten tämä ero selvittyy? Suomalaiset hukkaavat etumatkansa lukiossa kannabiksen ja keskioluen voimalla ja yliopistoajat vaan nushitaan ja heilutaan barrikaadeilla laskareiden sijasta?

Posted by: Kari at 08.12.04 09:55

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)