« Kids are alright | Main | Ilmassa tuoksuu turhautuminen »

joulukuu 07, 2004

Ilmainen laajakaista kaikille - liikenneministeriöstä

Ministeri Leena Luhtanen ja ennen kaikkea liikenneministeriön virkamiehet ne vaan jaksavat. Ministeriön sitkeä "ei julkista rahaa laajakaistaan" -linja saa jatkoa Luhtasen tämänpäiväisessä tiedotteessa.

Ministeri Luhtanen painottaa maakuntien keskeistä roolia laajakaistan leviämisessä.

- Olen täysin vakuuttunut siitä, että ilman maakunnallisia strategioita - ja niiden toimeenpanoa – emme olisi näin hyvässä vauhdissa emmekä myöskään saavuttaisi hallitusohjelman tavoitetta koko maan kattavista nopeista ja kohtuuhintaisista tiedonsiirtoyhteyksistä. Uskoakseni nimenomaan maakunnalliset strategiat ja niissä esitetyt toimet ovat syy, jonka johdosta seurantaryhmä päätyi arvioon, että laajakaistastrategian tavoitteet voidaan myös ensi vuonna saavuttaa ilman uutta julkista rahaa.

Mitämitä? Ovatko maakunnat toteuttaneet laajakaistahankkeensa ilman julkista rahaa? Viimeksi kun katsoin, maakunnat olivat "julkisia" eli kuntien ja kaupunkien yhteenliittymiä. Ja niiden raha on julkista - eli verorahaa.

Elikäs pelikäs. Muutamalla seudulla kunnat luovat omaa, julkisesti rahoitettua infraansa ilman sen kummempaa keskinäistä koordinaatiota ja niitä kustannushyötyjä, joita laajasta valtakunnallisesta hankkeesta voitaisiin saada. Lisäksi nämä hankkeet eivät varsinaisesti edistä alueellista tasa-arvoa: seutulaajakaistaa saadaan vain sinne, missä päättäjät ovat kyllin valistuneita sellaista rakentamaan.

Mutta eniten tässä ihmetyttää tämä hokkuspokkus-temppu: miten julkisella rahalla eri seutukunnille rakennettavasta kunnallisesta laajakaistasta onkin saatu julkista rahaa käyttämättömiä hankkeita? Ei kai vain niin, että kunnallisverona kerätty raha ei ministeriön näkökulmasta ole verorahaa laisinkaan?

Posted by Kari at 07.12.04 13:39

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)