« Työtä visualistille | Main | Jälkiaaltoja »

joulukuu 29, 2004

Aallon jälkeen

Kymmenien tuhansien ihmisten kuolema on sellainen katastrofi, että se panee ihmisen hiljaiseksi. Lisäksi se panee uutisorganisaatiot koetukselle. Vaikka medianillitys onkin tässä kamaluudessa täysin toisarvoista, kannattaa uutisvälineitä kuitenkin katsella sillä silmällä. Tällaiset tapahtumat kertovat usein paljon välineiden toimintatavoista.

Itse elin suhteellisen umpiossa katastrofin suhteen. Olin Mäntyharjulla, jossa radio kuuluu ja kolme televisiokanavaa näkyy, mutta Hesaria ei tullut. Näillä eväillä ja iltapäivälehdillä elin eiliseen saakka.

Iltapäivälehtien lööppireaktio oli odotettava: KUOLEMA niin isolla kun nyt kehtaa panna. Eilen Iltalehti oli päässyt normaalille jengoilleen ja alkoi seurata tragediaa julkkisten kautta. Lööpissa oli kuva tuhoalueelta ja kainalokuva alueella ilmeisesti olleesta Ellen Jokikunnaksesta. Jokikunnaan (-kunkaan? -kunnaksen?) kuvaksi oli valittu kuva, jossa Ellen oli märkä, ikään kuin juuri merestä nousseena.

Tänään Ilta-Sanomat oli saanut STT:n kauttakin levinneen sankaritarinan Sauli Niinistön dramaattisesta pelastautumisesta. Iltalehti taas luottaa enemmän Aki Sirkesalon katoamisen vetovoimaan. Sirkesaloa saamme varmasti seurata jatkossakin ja sen jälkeen jatkokertomusta yksivuotiaasta Paavosta. Itse yritän hyppiä ainakin Paavo-tarinat yli, pää ei kestä sellaisten lukemista. En oikein ymmärrä, miten kestää kollegojen pää niiden kirjoittamisen.

Tv-uutisissa oleva kollega kertoi kansainvälisen kuvamateriaalin aiheesta olevan lähinnä loputonta ruumiskasaa. Suomalainen tv-uutiskulttuuri on luojan kiitos sen verran sivistynyttä, että tätä kamaa ei meillä ruutuun juurikaan pistetä millään kanavalla. Vertailukohtaa näin muutaman minuutin verran EuroNewsiltä. Kiitos riitti.

Varo vaan oli vetänyt herneet nenään Kari Lumikeron haastattelusta. En nähnyt pätkää, joten en kommentoi. Sanonpa kuitenkin, että tv on eri väline, ja vaikea. Monella tapaa.

Ajattelin kirjoittaa tähän vielä pätkän viime joulun Bamin järistyksen 30 000 kuolleesta, mutta en oikein keksinyt mitään, mikä olisi kuulostanut fiksulta tai ei olisi kuulostanut näsäviisaalta. Annanpa olla.

Posted by Kari at 29.12.04 11:41

Comments

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)