« Viaton sivustakatsoja kirjailijan ja itsensä puolesta | Main | Ystävällisesti pyydämme teitä painumaan hevon kuuseen »

marraskuu 21, 2004

Ystävämme sinisissään

Vietin sunnuntaipäivää joukkoliikenteessä. Käpyläläistä bussilakko ei kosketa, mutta yllättäen satanut lumi oli tietenkin pannut ajossa olevien bussienkin aikataulut sekaisin. Kuten tapahtuu joka jumalan vuosi, kun yllättäen, keskellä talvea, sataa lunta.

Bussi numero 69 oli myöhässä 15 minuuttia. Kun bussi sitten saapui, niitä tuli kaksin kappalein. Keskustasta takaisin tullessa bussi 65A oli myöhässä saman verran ja sekin saapui bussille kloonautuneena.

Koska olen töissä siellä missä olen ja koska olen sellainen ihminen kuin olen, aloin miettiä teknistä apukeinoa ongelmaan. Busseihinhan voisi ruuvata kiinni gps-paikantimet ja radiolähettimet, joiden avulla niiden paikasta ja kulusta saataisiin reaaliaikaista tietoa valvontakeskukseen ja edelleen pysäkeille. Eikä tarvitsisi tyhjästä rakentaa, kun tällaisia järjestelmiä on jo olemassa.

Toisaalta HKL:n kyky ylläpitää edes yksinkertaisia liikennetietojärjestelmiä on surkea. Aiemmin käyttöönotettu järjestelmä, jolla jaellaan tietoa ratikoiden kulusta, ei tietoa yleensä anna. Loppukesästä odottelin Senaatintorilla ykkösen ratikkaa, jota ei kuulunut puoleen tuntiin. Tekstiviestitieto kertoi raitiovaunuliikenteen sujuvan normaalisti. Paikalle aikanaan saapunut 7B:n kuljettaja kertoi jonkin spåran pudonneen raiteilta, mikä tarkoitti vähintään puolen tunnin myöhästyksiä liikenteeseen. Tätä tietoa ei vaan kukaan ollut vienyt tiedotusjärjestelmään.

Toinen vastaava "palvelu" on Rautatientorilla oleva näyttötaulu, jonka pitäisi kertoa torilta lähtevien bussien lähtöajat ja laiturit. Tämäkään systeemi ei yleensä pelaa; poissa käytöstä se oli muun muassa tänään, kun odottelin 65A:ta.

Posted by Kari at 21.11.04 17:18

Comments

Ainakin yksi 69 kolaroi kahden henkilöauton kanssa Finlandia-talon kohdalla. Mietinkin pysäkkien ohi kävellessäni että pitäisikö huikata paleleville ihmisille että bussi myöhästyy... Sellainen inhimillinen liikennetietojärjestelmä ei tosin saattaisi pidemmän päälle toimia.

Posted by: Marjut at 21.11.04 18:25

Mansesta paikallisliikenteen hallintajärjestelmä löytyy. Se perustuu bussien satelliittipaikannukseen (DGPS) sekä radioviestintään. Matkustajille näytetään pysäkeillä seuraavaksi tulevien bussien lasketut odotusajat linjoittain minuutin tarkkuudella. Jopa toimii yllättävän hyvin.

http://www.tampere.fi/tkl/paras.html

Posted by: mea at 21.11.04 18:36

Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, satamakaupungissakin saadaan moisesta nauttia sitten joskus kymmenen vuoden päästä. ;-)

On ihan pakko muuten kertoa jälleen tämä hauska tarina, pahoittelut jos toistan täällä itseäni.

Eräissä Helsingissä järjestyissä pippaloissa kuulin paikallisen kertovan käynnistään Tampereella teatterissa tai vastaavassa parisen vuotta sitten. Hän oli ollut ojentamassa takkiaan maksulliseen narikkaan ja kolikoita taskusta kaivaessa oli pudonnut esiin käytetty pahvinen bussilippu, sellainen jota Helsingissä vielä vähän aikaa sitten käytettiin.

Parikymppinen narikkavahti oli kuulemma ollut huvittuneen kiinnostunut reliikistä ja huutanut kaverinsakin katsomaan. Yhdessä sitä oltiin sitten naurettu: "Onx jossai tällasii viel!!!! LOL!!11"

Helsinkiläinen oli tuntenut itsensä kovin kivikautiseksi.

Posted by: samik at 21.11.04 23:28

Pitää tulla sieltä EU:ssakin kaupungiksi kelpaamattomasta kylästä tänne elvistelemään...

Mutta siis. Tampereen systeemi vaikuttaa kyllä ihan toimivalta. Jotenkin HKL ja Helsingin kaupunki onnistuvat kerta toisensa jälkeen ryssimään nämä tekniikka-asiat.

Mutta jotain hyvääkin. Kännykkälippu on pirun kätevä systeemi. Kunhan se vain alkaisi toimia busseissakin.

Posted by: Kari at 22.11.04 10:10

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)