« The Suuri Selaindraama | Main | Otetaan ensin kaksi metriä raakalautaa ja pari naurista »

marraskuu 26, 2004

Tyttö.org

Sosialidemokraatti minussa (hän on kyllä aika pieni, mutta silti sympaattinen) on aina ihaillut ruotsalaisten high brow -asennetta suhteessa joihinkin asioihin. Kuten nyt vaikkapa kaupallisuuteen ja sukupuoliasenteisiin.

Okei, joskus svedujen meininki on ylihuolehtivaa pelleilyä, mutta perhe- ja lapsiministeri Berit Andnorin starttaamassa Flicka.org-projektissa on munaa (ahem) vaikka muillekin jakaa.

Yhtenä projektin ideana on kyseenalaistaa median naiskuvaa. Siinä missä Suomessa vastaava projekti tehtäisiin kahdella kadunvarsimainoksella tyyliin "Sosiaalijaterveysministeriöonihantottasitämieltäettäeiolekivakunnaisiapannaanmainoksissahalvallajaanoreksiakinsiitätuleejapahamieli", ovat ruotsalaiset uskaltaneet henkilöidä asian.

Flicka.orgin sivuilla on videoklippejä, joista tehokkaimmassa kankstarappari pudottelee biaatch-lyriikkaa pebaa heiluttavien tytskien ympäröimänä. Kesken meiningin yksi naisista kävelee kameran eteen ja kysyy, miksi musiikkivideot ovat tällaisia. Tämän jälkeen kehotetaan kysymään asiaa suoraan Universal Musicin Ruotsin toimitusjohtajalta. Ruudussa on myös heebon puhelinnumero.

Kampanjasta on lahden takana noussut jonkinasteinen kohu, sillä nämä klipit oli tarkoitettu alunperin tv-mainoksiksi. Kaupalliset tv-kanavat eivät kuitenkaan ole suostuneet näitä valistusfilmejä näyttämään. Kumma juttu. Nyt ne leviävät siis verkossa.

Posted by Kari at 26.11.04 14:33

Comments

Ruotsissa mainosten näyttäminen televisiossa ei ollut mahdollista, koska se olisi ollut lainvastaista. Mielipidemainosten esittäminen televisiossa on laissa kielletty.

Nähdäkseni kielto on aika mielekäskin. Televisio on vahva media, ja sen käyttäminen suoranaisena propagandakanavana, oli sitten viesti valtiollinen tai yksityisrahoitteinen, olisi aika arveluttavaa. TV-mainosaika on kuitenkin huomattavan kallista, ja tuntuisi hassulta, jos raharikkaat voisivat juntata ideologisia viestejään läpi ostamalla kaiken mainosajan. En tosin tunne lain tarkkaa muotoilua.

Valtiollisen propagandan tuottaminen on muutenkin arveluttavaa, ja kannattaisi hieman miettiä, haluaako todella valtion tuottavan lainsäädännön lisäksi myös Oikean Moraalisen Ohjeiston.

Posted by: Kyseenalaista at 26.11.04 22:02

Olen yhtä mieltä television vahvuudesta mediana ja sen arveluttavuudesta propagandavälineenä. Tästä ruotsalaisesta näkökulmasta flicka.orgin klipit lienevätkin juuri vastapropagandaa, jonka tarkoitus on toimia "raharikkaiden" viestejä vastaan (jollaisiksi siis esimerkiksi musiikkivideot tulkitaan).

Eli ydinkysymys on, onko valtiollinen propaganda kaupallista propagandaa pahempaa?

Itse haluan valtion (tai siis ainakin parlamentaarisesti valittujen edustajien) tuottavan lainsäädännön lisäksi myös näkemyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun, jonka pohjalta sitä lainsäädäntötyötä tehdään. Tässä tapauksessa kyse on keskustelun muodosta. Tällaiset mainokset ovat minusta hyvä ja vaikuttava keskustelutapa.

Posted by: Kari at 30.11.04 11:17

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)