« Kuva on kiva ylläri | Main | Bom dia »

lokakuu 05, 2004

YLEn kuvahässäkkä aukeaa, ehkä

Skitson kommenttiosastolla nimimerkki Jari esittää ihan järkevän tuntuisen tulkinnan siitä, mitä YLEn hämärät tekstit uutiskuvien oikeuksista saattaisivat tarkoittaa. Jos oikein ymmärrän Jarin kirjoituksen, olisi tarkoituksena siis estää uusien oikeuksien syntyminen Ylen palveluun kuvia lähettäville. Immateriaalioikeuksia koskeva osa taas tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi toisen kamerapuhelimesta kuvia luvatta lähettänyt henkilö ei kuvia lähettämällä saisi oikeuksia kuviin.

Kuten sanottu, ihan järkevän oloisia pointseja ja näiden asioiden huomioiminen voi hyvinkin olla ohjeiden kirjoittajien tarkoituksena. Seison korjattuna, jos näin on.

Mut kun. Ohjeet on kirjoitettu niin hämärästi, että myös toisenlaiset tulkinnat ovat aivan perusteltuja. Kun tällaisia ohjeita annetaan, pitäisi niiden olla helposti ymmärrettäviä, ilman näin merkittävien tulkintaerojen vaaraa. Jarin tulkinta siitä, että tällaiset tekstit on laadittu pelkästään lakia tuntevien asiantuntijoiden käyttöön, on kestämätön: sopimusta tekevien pitäisi molempien ymmärtää sopimuksen sisältö.

YLEn tapauksessa olisi järkevää tehdä selityssivulta linkki jonkinlaiseen FAQ:iin, jossa asia selitettäisiin esimerkiksi Jarin antamin esimerkein (jos ne siis ovat oikein). Tai vielä parempaa: annetaan ensin se tavallisen ihmisen ymmärettäväksi tarkoitettu tiivistelmä, josta sitten linkitetään siihen asiantuntijoille tarkoitettuun tekniseen selitteeseen (esimerkkilinkit Creative Commons -lisenssin vastaaviin dokumentteihin). Olisko mitään?

Posted by Kari at 05.10.04 10:03

Comments

Luulisinpa, että tuossa on takana joku seuraavanlainen kuvio:

1. Joku propellipää saa päähänsä, että tehdäänpä tällainen palvelu koska sen voi tehdä.

2. Yle on iso talo. Koska isoilla taloilla on käytössään lakimiehet jolloin sellaiselta mielipiteen kysyminen asiaan kuin asiaan on helppoa, joku (todennäköisesti edellisen kohdan propellipään esimies) päättää kysyä sitä.

3. Lakimies muotoilee kökkötekstin, jonka ainoa tarkoitus on varmistaa, ettei Yle joudu jostain syystä palvelusta kuseen.

4. Kökkötekstin tilannut propellipään esimies käskee propellipäätä sijoittamaan tekstin palveluun sellaisenaan, koska lakimiesten laatimaa tekstiä ei parane mennä muotoilemaan.

Posted by: Jari at 05.10.04 14:33

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)