« Päivän kaukaasi | Main | Osta tupakkaa! »

lokakuu 21, 2004

Saako niin tehdä?

Outi poisti ilmeisen tuskastuneena The Suuren Seksikeskustelun osat blogistaan. Panu taas dellaa kommenteistaan kaiken sellaisen, mikä ei satu miellyttämään.

Onko tällainen hyväksyttävää toimintaa? Kai se on, koska ei ole olemassa mitään blogietiikkaa eikä blogien toiminnasta lausuntoja antavaa Blogisen Sanan Neuvostoa. Onneksi, tekee mieleni sanoa.

Ihan ongelmatonta oman blogin epätoivottavien rönsyjen siivoaminen ei silti ole, varsinkin jos/kun blogeja verrataan perinteiseen journalismiin. Lehdillä on vastineiden julkaisuvelvollisuutensa ja oikaisumenettelynsä; perusteltua kritiikkiä ja virheiden oikaisua ei vakavasti otettavassa julkaisussa oikein voi sivuuttaa. Blogeissa voi, koska vastaavia mekanismeja ei ole eikä varmaan voi tullakaan.

Niin mitä sitten? En oikein tiedä. Kertokaa te.

Posted by Kari at 21.10.04 15:33

Comments

Katsotaan mitä tulee tapahtumaan, kun blogeja aletaan integroimaan valtamediaan. Kyllähän jotkut blogit voisivat täyttää joukkotiedotusvälineen kriteerit (siis hyvin hyvin hyvin löyhässä mielessä).

Posted by: Schizo-Janne at 21.10.04 16:17

Olisin kommentoinut, mutta tämäkin mopo valittaa "Your comment could not be submitted due to questionable content. Pitäkää härvelinne. Meikä on sensuurin hampaissa Stokkasta Haakanaan.

Posted by: mitvit at 21.10.04 17:18

Tästä tulikin mieleen että kuinka moni oikeastaan sensuroi itseään?

Itse olen tiettävästi (ja kuka muu sen tietäisikään kuin minä itse) poistanut vain yhden lauseen jossa haukuin jonkun poliitikon hyvin henkilökohtaisella tasolla. Eli ei mikään menetys.
Eikö koko touhussa isoin houkutin ja viihdyttävyys ole se että voi lukea ja kirjoittaa juuri niin kuin itse haluaa? Asiaa tai ei, se on aina siivilöimätöntä ja karheaa. Ainakin jollain tasolla, vaikka useimpia kirjoittajia varmasti jarruttaa ajatus logeista ja välimuisteista jossa tekstit säilyvät pitkään.

Oletan että pientä editointia tapahtuu jokaisessa blogissa, ensimmäisen viikon postauksesta korjataan kirjoitusvirheet ja sen sellaista 'tuikitärkeää'.

Posted by: Shrike at 21.10.04 22:26

Outia höykytettiin härskisti eikä hän ehkä välitä muistella menneitä varsinkin kun loukkaavimpia kommentteja esitellyt Elämätön osoitti ihailtavaa siviilirohkeutta ja katui kovia sanojaan. Koko "suuri seksikeskustelu" kerralla roskiin on mielestäni sallittu ratkaisu.
Sen sijaan Panu siivoaa kommenttiosastoaan samalla "piru lukee raamattua tyylillä" kuin hän toimii kaikkialla muuallakin.
Panu väittää puolustavansa sananvapautta mutta vastustaa sitä samaa vapautta kaikissa yhteyksissä joihin hän voi itse vaikuttaa. Tapaus jota on vaikea ottaa vakavasti. Tyyppi puhuu yhtä ja tekee toista. Bloggaaja joka ei välitä minkäänlaisesta etiikasta tuon taivaallista jollei se anna hänelle itselleen oikeutta tölviä kanssabloggaajiaan.

Posted by: Kari at 21.10.04 22:53

Toisaalla minua syytettiin jo epäurheilijamaisesta käytöksestä poistettuani kyseisen keskustelun blogistani. Periaatteessahan minun ei tarvitse puolustella ratkaisuani kenellekään - onhan kyseessä minun blogini, jonka sisällöstä minulla on yksinoikeus päättää... mutta puolustelenpa kuitenkin.

Jostain syystä blogimaailmassa tuntuu olevan hirveä lauma piraijoja, jotka saapuvat laumoittain paikalle vaistotessaan verta. Keskustelun molemmat osapuolet saivat ämpärikaupalla paskaa niskaansa, mikä ei varmasti loppujen lopuksi ollut kovinkaan hauskaa suureen taisteluun osallistuneista - toisin kuin monista riidankylväjistä, jotka nyt harmittelevat, kun tappelu loppui niin aikaisin jne.

Minulle ehkä suurin syy koko keskustelun poistamiseen oli se, että toisaalla alettiin kirjoittaa jo uhkaukseksi tulkittavia asioita ja suurin piirtein hekumoida ajatuksella minuun tai rakkaimpaani kohdistuvasta väkivallasta. Se ei enää naurattanut, voin vakuuttaa.

Minä näin vähän aikaa blogimaailman naamioiden taakse, ja näin sellaisia asioita, joista en todellakaan pitänyt.

Posted by: Outi at 22.10.04 01:14

Outi: "onhan kyseessä minun blogini, jonka sisällöstä minulla on yksinoikeus päättää".

Tässähän se pointsi onkin. Vastineet ja JSN:n päätökset ovat perinteisen median puolella esimerkkejä siitä, miten yksinoikeus joissakin kohdissa lakkaa olemasta yksinoikeus.

Tämä ei ole helppo asia. Ymmärrän kyllä Outin ratkaisun ja ymmärrän toisaalta myös epäurheilijamaisuussyytöksenkin.

Uuden etiikan syntyminen vaatii kai aina tällaisia kipukohtia.

Editoiminen, josta Shrike puhui, on minusta taas eri asia. Jokainen editoi jossain määrin, onneksi. Blogeja ei oikein jaksaisi lukea, jos ne kaikki olisivat täysin suodattamatonta tajunnanvirtaa.

Posted by: Kari at 22.10.04 10:42

Panun harjoittama yhden ihmisryhmän diskriminointi on loukkaavaa. Silmittömän naisvihan ajamana hän tuomitsee etukäteen kaikki naiset ja naisia puolustavat miehet. Vrt. vaikkapa "juutalaiset" tai "neekerit", eikö retoriikka olekin tutun kuuloista? Mielipiteiden tueksi on sorvattu täysin hatusta reväistyjä ATM/YTM-teorioita, joita kukaan täyspäinen ei viitsi ottaa vakavasti, mutta joiden avulla hän on mielestään oikeutettu solvaamaan ja herjaamaan muita. Kohteethan eivät voi puolustautua, koska he ovat lähtökohtaisesti syntyneet väärään sukupuoleen tai vääriin mielipiteisiin. Solvaaminen on hyvien tapojen ja lainkin vastaista, mutta siitä viis kun koko maailma on kuitenkin väärässä.
Paha kyllä Panunkin on joku nainen synnyttänyt, liekö tämä trauma peräisin sieltä asti.

Posted by: ... vaan ei blogaaja at 22.10.04 12:15

Quote Outi: "Jostain syystä blogimaailmassa tuntuu olevan hirveä lauma piraijoja, jotka saapuvat laumoittain paikalle vaistotessaan verta. Keskustelun molemmat osapuolet saivat ämpärikaupalla paskaa niskaansa, mikä ei varmasti loppujen lopuksi ollut kovinkaan hauskaa suureen taisteluun osallistuneista - toisin kuin monista riidankylväjistä, jotka nyt harmittelevat, kun tappelu loppui niin aikaisin jne."

Tämä on täysin sama käytäntö myös Forum-maailmassa. Siksi olenkin nyt Blogistanissa hengähtämässä, alkoi ottaa kupoliin se että kun yhden lauseen moderoit omalta palstalta niin aikuiset ihmiset jaksavat vängätä viikkotolkulla sananvapaudesta. Yksityinen keskustelupalsta ei ole "Julkaisu" jossa voidaan soveltaa yleistä sananvapauslakia saatika vedota JSN:ään muuten kuin äärimmäisissä poikkeustapauksissa jotka selkeästi edellyttävät viranomaisten mukaantuloa. Ja vielä vähemmän sitä on yksityishenkilön pitämä blogi.

Ikävää jos täälläkin samaa meininkiä. Ihmiset on niin liikuttavan tosissaan aina kaikessa, forzallakin oon koittanut aina neuvoa että jos ei oo kivaa niin laita sivu kii. Ja eikun puolen tunnin päästä ollaan taas vääntämässä :D

Posted by: -s- at 26.10.04 12:55

Joo, Elämätön oikein pyysi anteeksi Outilta ja Jannelta. Seuraavaksi varmaankin juutalaisten odotetaan pyytävän anteeksi Hitleriltä.

Yuon yhden valehtelevan nimimerkkipellen tiedoksi sen verran, että minulla ei ole mitään velvollisuutta jättää kommenttiosastooni näkyville uusnatsien propagandaiskuja, jotka saattavat olla sisällöltään laittomia ja joiden tarkoituksena on levittää linkkejä heikäläisten nettisivuille. Minä en myöskään kauaa katsele henkilökohtaisia solvauksia, joiksi luokittelen ritarillisten luuserien nimimerkkien takaa heitetyt "mene hoitoo n hullu naistenvihaaja" -kehotukset.

Posted by: Panu at 27.10.04 14:37

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)