« Dokulamppu suosittelee | Main | YLEn kuvahässäkkä aukeaa, ehkä »

lokakuu 04, 2004

Kuva on kiva ylläri

Marjut vinkkasi Ylen uuden hubapalvelun kimppuun. Yleisradio, tuo Pasilan vekkuli verstas, ilmoittaa hyvää hyvyyttään ottavansa vastaan ihmisten kamerakännykällä ottamia uutiskuvia. No hienoa.

Clue on siinä, että YLE haluaa näiden kuvien käyttöoikeudet ilman korvausta. Lisäksi oikeuksista kertova sivu on sellaista legalesea, että siitä ei maallikko ymmärrä yhtään mitään. Toisaalta "kuvien oikeudet säilyvät kuvaajalla" mutta toisaalta "käyttäjällä ei ole ilman palveluntarjoajan tai muun oikeudenhaltijan antamaa nimenomaista kirjallista suostumusta oikeutta levittää, julkaista, kopioida, muunnella, välittää tai saattaa yleisön saataville tai muuten kaupallisesti hyödyntää, kokonaan tai osittain palvelua tai palveluun sisältyvää materiaalia".

Eli mitä: jos minulla on kuva, jonka käyttöoikeudet annan Ylelle, niin enkö minä sitten saa lähettää sitä samaa kuvaa kaverilleni? Niin minä tuon ymmärrän, mutta se on ristiriidassa sen kanssa, että "kuvan oikeudet säilyvät kuvaajalla". Vai ovatko "käyttäjä" ja kuvan lähettäjä tässä nyt kaksi eri tahoa? Niinkään asiaa ei oikein voi ymmärtää, sillä sivulla kerrotaan, että "käyttäjä vastaa siitä, että käyttäjän toimittama aineisto ei loukkaa tekijänoikeuksia tai muita immateriaalioikeuksia" (kursivointi äitini tai minun).

Tuossa viimeisessä kohdassa on muuten aika iso vaatimus. Muistaakseni tällaisten oikeusten seuraamisen velvoite on ollut perinteisesti julkaisijalla. Miten hitossa ns. tavallinen ihminen voi tietää jonkin kuvatun asian immateriaalioikeuksien tolan? Kyseessä ei nimittäin ole ihan pieni viidakko.

EIDT: Samaa asiaa kummeksutaan myös Sinisen kirjan marginaalissa. Pistin tämän entryn myös YLEn riehaakkaan geneeriseen mobiilipalvelujen sähköpostiosoitteeseen, saa nähdä vastaavatko.

Posted by Kari at 04.10.04 14:40

Comments

Normaali YLEn käytäntö. Tekevät vielä pahempaa friikuille. Yle omistaa kaiken, freelancer saa olla tyytyväinen, että saa tehdä. Että sikäli tuo Backman-Laukkanen-paska on sille ihan oikein.

Posted by: Names have been changed... at 05.10.04 00:38

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)