« Blogit mediassa | Main | Ja yhä edelleen blogeista ja journalismista »

syyskuu 01, 2004

Kommenttia Jannelle

(Yritin vastata Jannelle kommenttiosiossa, mutta Movable Type kertoo että: "Comment Submission Error
Your comment submission failed for the following reasons:
Your comment could not be submitted due to questionable content: it.tt". Mitähän epäilyttävää tuossa on? Enkä edes löytänyt tuollaista merkkijonoa... No, tässä kommenttini näin entrymuodossa)

Miten merkittävä osa, oikeasti, blogit ovat näytelleet kampanjassa? Siis että jos blogit otettaisiin pois kaavasta, menettäisikö kampanja jotain sellaista oleellista, että se kaatuisi tai edes merkittävästi hankaloituisi?

Okei, tämä on joka tapauksessa sivuseikka. Se tärkeämpi pointti on, että iltapäivälehtien ulkopuolella blogeja ei nähdäkseni ole kiinnitetty sukupuolielimiin. Mutta ei niitä ole kiinnitetty journalismiinkaan, koska blogit ja bloggaajat eivät (suurimmalta osaltaan tai lainkaan) julistaudu journalismiksi ja journalisteiksi. Näppituntumani on myös, että suurin osa esim. Pinserin listalla olevista bloggaajista ei pidä itseään journalismin harjoittajina sen enempää kuin esimerkiksi aktiivisesti eri keskustelupalstoille kirjoittavat keskustelijatkaan.

Olisin varsin yllättynyt, jos näin olisi.

Posted by Kari at 01.09.04 16:16

Comments

Jeps. Eivät varmastikaan. Bloggaajat eivätkä varmastikaan koskaan ryhdy ns. folk-journalismin harrastajiksi, jos siitä ei kukaan valtamediassa kirjoita.

Ja kun otetaan huomioon Howard Deanin kampanja ja siinä bloggaajien osuus, niin ei voida todellakaan puhua merkityksettömästä asiasta. Ilmiö, joka on päässyt Newsweekin feature-juttujen joukkoon (en muista oliko blogit jopa kannessa) ei voi olla journalistisesti mielenkiinnoton asia edes Suomessa.

On totta, että maailmassa on monta mielenkiintoisempaa asiaa kuin blogit, mutta mielestäni blogien kohdalla suomalainen toimittajakunta on pääsääntöisesti missannut pointin pahemman kerran. Ja pistän pääni pantiksi, että tämä missaaminen tulee maksamaan kehityksestä tippumisena tässä aivan kohta. Saat nähdä. Näin tulee käymään.

Posted by: Schizo-Janne at 01.09.04 17:52

Lisäys: Mutta sinuahan tuo kehityksestä tippuminen ei huoleta, koska olet jo kehityksen kärjessä mukana.

Posted by: Schizo-Janne at 01.09.04 17:54

Kyllä lehden yleisönosastoon tai mielipideosastoon kirjoittava harjoittaa mielestäni journalismia, vaikkei hän ammattilainen olisikaan. Suurin osa blogeistakin on journalismia, muutenhan tyytyisimme pitämään privaatteja päiväkirjoja.
En näe esimerkiksi miten Schizo-Jannen päivittäinen kolumni eroaa mistä tahansa lehden kolumnista paitsi, että se on paljon persoonallisempi ja monesti hauskempi. Ja se on vain yksi esimerkki.
Kompaktia salaliittoa ei varmaankaan ole, mutta tietenkin median strategistit yrittävät parhaan taitonsa mukaan edistää omia etujaan, vaikka he samalla missaavat aika merkittävästä yhteiskunnallisesta ilmiöstä ja mahdollisuudesta kertomisen. JM

Posted by: maalainen at 02.09.04 09:08

SchizoBlogissa hyvin harvoin, jos koskaan, kirjoitetaan kolumneja. Kolumni on oma tekstilajinsa, ja vain harvakseltaan suomalaisista blogeista voi lukea kolumneja. Toisaalta esimerkiksi lähes koko Mitvitin tuotanto koostuu kolumneista. Bloggauksesta puhuttaessa blogikirjoitusten länttääminen yhden tekstilajin alle on väärin, sillä se vain sotkee jo ennestään epäselviä blogien ja blogikirjoitusten tehtävien rajoja. Yhtä ikävää on sotkea bloggaaminen yleisesti journalismiin. Karin seuraava "Ja yhä edelleen blogeista ja journalismista" -merkintä osuu sen asian ytimeen.

Minusta bloggaaminen ei Suomessa ole vielä kovin lähellä "varsinaisen" median haastamista tai merkittävän lisäarvon antamista, ja salaliittoteoriat tuntuvat siksi omituisilta. Bloggaamisesta ei ole vielä kehittynyt suomalaisissa oloissa merkittävää yhteiskunnallista ilmiötä.

Posted by: Samuli at 02.09.04 13:00

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)