« Zum teuffel! | Main | Kommenttia Jannelle »

syyskuu 01, 2004

Blogit mediassa

Tästä uhkaa tulla pitkä sepustus. Sori vaan.

Muutamissa blogeissa on käyty keskustelua siitä, onko valtamedian vaikeneminen blogeista suuri salaliitto. Ajatus näyttäisi (tulkinta omani) kulkevan jotakuinkin näin:

Valtamediassa ei kerrota blogeista. Syynä on se, että yksittäisten ihmisten blogit olisivat valtamedian kilpailijoita tai uhkaajia. Kilpailijoita syrjitään ja paras syrjimisen muoto on vaikeneminen tai epäoleellisuuksien kertominen.

Otetaan nyt ensin se valtamedia. Päinvastoin kuin yleensä kuvitellaan, mistään ei löydy Valtamedian vapaamuuraritemppeliä, jossa päätoimittajat käyvät joka kuun ensimmäisenä maanantaina synkronoimassa sisältösuunnitelmansa (Ei löydy ei, synkronointi nimittäin tehdään joka kuun ensimmäisenä tiistaina -editori).

Periaatteessa voisi tietysti olla, että kunkin valtamedian päällysmies olisi itsenäisesti päätynyt siihen, että blogit ovat niin kumouksellisia kilpailijoita perinteisille tiedotusvälineille, että niistä on parempi olla kertomatta. Tämän väitteen alta tosin kaivaa maata se, että kun (esimerkiksi uutispuolella työskentelevälle) kolleegalle mainitsee käsitteen "blogi", hän sanoo häh.

Toinen juttu on tietysti se, jonka Sediskin taisi mainita: jos jokin asia kiinnostaa median kuluttajia, se kiinnostaa itsestään selvästi jollakin tasolla myös mediaa. Siitähän lehdet ja muut rahansa saavat: tekemällä journalismia asioista, jotka yleisöä kiinnostavat.

Otetaan esimerkiksi tietokonepelit. Periaatteessa ne kilpailevat lehtien, television ja radion kuluttajien ajasta ja huomiosta. Jos salaliittoteoria olisi totta, pitäisi lehtien ja ohjelmien pitää turpansa kiinni Doomin uudesta versiosta. Vaan ei. Jokaisessa itseään kunnioittavassa tiedotusvälineessä käsitellään pelejä jostakin kulmasta. On peliarvosteluja ja -uutisia, pohdintaa pelien vaikutuksesta lasten kehitykseen, tarinaa peleistä bisneksenä ja mitä vielä.

Samalla tavalla blogeistakin on väännetty kohutarinaa keltaisiin lehtiin Rosa Meriläisen ja Panu Rajalan siivellä, tietotekniikkaohjelmiin ja -lehtiin teknisestä näkökulmasta, uutislehtiin vanhasta kunnon ilmiökulmasta ja niin edelleen. Mikä on se oleellinen ja merkittävä, joka blogiharrastuksesta olisi jäänyt kertomatta? Määrä on varmasti palstamillimetreissä ja lähetysminuuteissa mitaten pienempi kuin tietokonepelien saama huomio, mutta niin on blogeja kirjoittavien ja niitä lukevien ihmisten määräkin.

Verrataanpa bloggaamista johonkin toiseen harrastukseen. Pitsinnyplääjät, postimerkkien kerääjät, dx-kuuntelijat ja marttayhdistyksetkin ovat varmasti sitä mieltä, että juuri tämä harrastus olisi sellainen, josta valtamedian pitäisi kirjoittaa enemmän ja on se harmi että eivät kirjoita. En muista kuitenkaan kuulleeni, että pitsinnyplääjät, postimerkkeilijät, dx-kuuntelijat tai martat olisivat kehittäneet kokoon salaliittoteoriaa siitä, kuinka juuri heidän harrastuksensa vaarallisuus estäisi sen käsittelyn valtamediassa.

Kirjoittaja on toimittaja, jolle on kerran näytetty Synkronoitu Sisältösuunnitelma. Vapaa-aikanaan hän pukeutuu nahkaessuun ja käärii vasemman lahkeensa. Hän puristelee valikoituja käsiä hassulla tavalla.

Posted by Kari at 01.09.04 14:42

Comments

Minäkään en usko mihinkään salaliittoihin tai muuhun sellaiseen. Ja mielestäni valtamediassa on ollut ihan mukavasti juttuja blogeista. Näissä jutuissa vaan suurena ongelmana on ollut se, että niissä blogeista on pyritty väkisin vääntämään "nettipäiväkirjoja" ja bloggaajijsta on tarkoitushakuisesti pyritty antamaan kuva jonkinlaisina itsensäpaljastajina.

Lehtien blogi-juttuja lukenut henkilö ei varmasti saa suomalaisista blogeista lehtien antamaan kuvaa kovinkaan helposti. Mitään hurjia panojuttuja ja muita vapaa-ajan extreme-meininkiä ei ole tarjolla. Suomalainen journalismi on ollut viimeiset 10 - 15 vuotta pahassa alennustilassa (ja tämä ei tarkoita, että mielestäni kaikki toimittajat olisivat surkeita ja ammattitaidottomia).

Vertaus pitsinnyplääjiin ja muihin sen sellaisiin ontuu pahemman kerran, koska esim pitsinnyplääjät eivät ole näytelleet kovinkaan merkittävää osaa maailman mahtavimpaan virkaan pyrkivän henkilön strategiassa. Blogit taas ovat. Maailmalla keskustelu blogeista liittyy elimellisesti journalismiin ja sen suhteeseen. Suomessa blogeja ei ymmärretä valtamediassa ilman sukupuolielimiä. Siinä on mielestäni suomalaisen journalismin syvin ongelma - vain shokki myy ja mitään muuta ei oikein osata edes myydä.

Posted by: Schizo-Janne at 01.09.04 15:46

Niin ja Kari,

Älä enää avaudu vapaa-ajan aktiviteetista. Ethän? Please. Jo nyt kertomasi on sen verran karua luettavaa, että isompaakin miestä alkaa karmimaan :)

Posted by: Schizo-Janne at 01.09.04 15:57

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)