« Sininen kauhu | Main | Rengaspellet linkittävät »

elokuu 18, 2004

Niko ja Kari tappeli, lukija nukahti

Ilta=Sanomissa tv:n peliohjelmista kirjoittaessaan Kari Salminen tuikkaa vaihteen vuoksi Pelit-lehteä ja erityisesti Niko Nirviä. "Commodoren ja Amigan hautausmaana toimivassa pelilehden siivouskomerossa leimahti taannoin. Kolumnisti keksi, että pelit ovat liikkuvaa kuvaa, ja televisio on liikkuvaa kuvaa. Siispä hyvä tv-ohjelma peleistä syntyy itsestään." Ja sitten seli seli seli ja "...lopputulos on kuin Andy Warholin elokuva Sleep, jossa kamera katsoo kuuden tunnin ajan nukkuvaa urpoa. Epäilemättä komeron vanhus ahmisi ohjelman. Oikeat ihmiset valitsevat Tilt.tv:n ja Playn". Auh. Odotettavissa lienee Pelitin seuraavassa numerossa jokin takaisinpisto.

Tätä leikkiä on leikitty jo vuosikausia. Syytä tai syitä siihen en tiedä enkä ymmärrä. Jotenkin kuitenkin jotain pahaa verta miesten välille on syntynyt ja sitä kuppaillaan sitten tällaisilla heitoilla juttujen sivulauseissa.

Ehdotan nyt herroille, että tapaavat jossain Kallion syrjäisellä kujalla ja selvittävät homman. Lukijoita on turha väsyttää tällaisella nokittelulla.

Posted by Kari at 18.08.04 13:37

Comments

Kuittailua nähtiin myös Aamulehdessä, jossa Salminen kritisoi pelilehtien sotaisuutta. Tiltkin sai yllättäen kritiikkiä (tosin ehkä lievempää), Pelit-lehden kritisoiminen taas tuntui suuntautuvan erityisesti Nirviin, vaikka nimeä ei mainittukaan.

Posted by: Mikko at 18.08.04 14:04

Olisikin kritisoinut kunnolla, mutta tuo Aamulehden juttu oli enemmän sellainen vää-vää -rääpäisy. Iltasanomien nokittelykolumni oli jossain huvittavan ja säälittävän rajamailla.

Minä en jaksa ymmärtää.

Posted by: Merten at 18.08.04 14:20

Luulen, että ongelma on lähinnä Salmisen päässä, joka on suoltanut eri lehtien palstoilla vastaavaa kriittistä jalustalta pudottamista eli vittuilua viime aikoina vähän joka suuntaan ja vähän joka aiheesta. Piällimmäisenä tulevat mieleen urheilu-, elokuva- ja pop-journalismi, jotka kaikki ovat ihan peestä Kartsan mielestä.

Olen päätellyt, että koska Matti-Esko Hytönen on enää varjo itsestään ja Jyrki Lehtola on liian sivistynyt, pitää Kari Salmisen toimia. Se, mikä tässä on hämmästyttävää, on se, että kaikenmaailman lehdet edelleen ostavat Salmiselta juttuja...

Posted by: k at 18.08.04 14:21

Niin, no. Aamulehden sotapelikommentointi oli minusta aika... öh, latautunutta, vaikka toki minulla on oma hieho ojassa.

Onhan se tietty kivaa, että ihmisillä on ristiretkiä.

Posted by: Mikki at 19.08.04 14:34

No nyt pitänee sitten jostain jo onkia se Aamulehden juttu. Löytyyköhän se niiden arkistosta...

Posted by: Kari at 19.08.04 17:18

Kun hätä on pahin, apukin on lähellä.

http://mbnet.fi/zakath/sotaonpeliae.png

Posted by: Merten at 20.08.04 15:47

No kiitos. Selain kävi nopsaan hakemassa tuosta käytävän toiseltä puolelta :-)

Onhan tuo aika... väsynyttä? Asenteellista? Tarkoitushakuista? Ennalta-arvattavaa?

Toisaalta, kolumnointi on vaikea laji. Ja mediakriittinen kolumnointi varsin on, jos tarkoituksena on nousta vähänkään "paska lehti kun en tykänny" -tason yläpuolella. Kovin monella ei ole.

Posted by: Kari at 20.08.04 15:59

Olen seurannut jonkin verran tätä kuviota, enkä voi kuin ihmetellä Kari Salmisen vaikuttimia. Hänellä on jonkun tason henkilökohtaisia antipatioita Pelit-lehteä ja ainakin Niko Nirviä vastan. Tämän osoittamiseen hän käyttää lehtien palstoja.

Ero on se, että Nnirvi on kolumneissaan kritisoinut itse asiaa, eli esimerkiksi sitä, että pelaaminen olisi vain "epätoivoisten teininörttien harrastus". Kari Salminen sen sijan menee mieluummin henkilökohtaisuuksiin, jossa hän kirjoittaa toimittajien älykkyydestä, ulkonäöstä, arvoista, henkisestä kehityksestä ja ties mistä. Hänen journalisminsa on ala-arvoista.

Ymmärtäisin KS:n vaikuttimet, jos tapaus olisi laajasti tunnettu. Loanheitto ja paskahan myyvät. Vaan kun oikeasti lienee vain tuhansia ihmisiä, jotka ylipäätään tietävät mistä tuossa on kyse.

Kari Salmisessa on kiinnostava se, että hän arvostelee suomalaista pelijournalismia, muttei itse näy alan lehdistötilaisuuksissa tms. Hän ei siis oikeastaan seuraa alaa. Muutama purkaus pelijournalismia kohtaan on tullut brittiartikkeleiden pohjalta, mutta KS vain laajentaa ne mielessään koskemaan myös Suomea.

Posted by: Tero Lehto at 21.08.04 14:03

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)