« Mitä kello on? | Main | Merkittäviä ongelmia »

toukokuu 30, 2004

Suoramainontaa vai ei?

Jouni kirjoittaa fiksusti kuluttaja-asiamiehen hankkeesta viedä Sanomat markkinaoikeuteen Hesarin mainosliitteiden takia. Asiamiehen mielestä liitteet ovat suoramarkkinointia, josta lehden tilaaja ei voi kieltäytyä. Pitäisi kuitenkin voida, ilmeisesti.

En kykene näkemään esim. Hesarin välissä tulevia Gigantin mainoksia kovin suurena ongelmana. Itse suhtaudun näihin irtoläpyköihin samanlaisena "osana" lehteä kuin vaikkapa kokosivun mainoksiin. Okei, ne voidaan, kuten Jounikin sanoo, rinnastaa myös erikseen jaettavaan mainoslehtiseen, jonka kuluttaja voi torjua vaikka postiluukkuun liimattavalla tarralla.

Jouni näyttää aavistelevan jonkinlaista logistista helvettiä, mikäli Hesarin kuluttajille annetaan oikeus kieltäytyä lehden välissä jaettavista läpyköistä. Tuskinpa sentään. Läpykät voidaan panna jakajille jaettavaksi erillisessä pinkassa, josta kamaa pudotetaan vain niihin talouksiin, jotka eivät ole ilmaisjakelua kieltäneet. Näin siis tehdään, jos lehtien kustantajat nielevät mahdollisen irtoläpsyt kieltävän päätöksen. Ja näin tuskin tapahtuu.

Läpykäthän voidaan pistää lehteen kiinni liimatäpällä tai niitillä (jolloin ne eivät ole irrallisia, joka tuntuu olevan ongelman ydin). Ja jos oikein tiukalle menee, voi lehti työntää irtomainokseen jonkin yhdentekevän sisältöosuuden, jolloin suoramarkkinointiläpykästä tuleekin lehden osa. Viimeksimainittu on tietysti suhteellisen kallis ratkaisu, mutta varmasti houkuttelevampi kuin irtoilmoituksista luopuminen kokonaan.

Posted by Kari at 30.05.04 22:12

Comments

Logistinen helvetti on liioittelua, mutta kyllähän siitä ongelmia tulisi. Aloittaa voi vaikkapa siitä, että Hesarin kaltainen oman jakeluorganisaation omaava lehti voi vielä tehdä kuvailemasi tempun erillisnipuista, mutta arvaa suostuuko Tietokonetta tai MikroBittiä roudaava postimies siihen - ainakaan silloin, kun hänellä on käsivarsillaan myös Avotakan, ET:n, Tekniikan Maailman ja Kamera-lehden liitepinot, joista kuluttajaposti sopivasti taiottaisiin kasaan joka oven takana.

Epäilen ettei liimatäppä ratkaise asiaa juridiselta kannalta, mutta perverssiä kyllä, niitti voi sen tehdä. Noh, aika näyttää. Oli miten oli, kaikki nämä kiinnitysjutut vaikuttavat kuitenkin asiaan sikäli, että kun kyse ei ole pelkästään väliin puhalletuista inserteistä, mm. eri kokoisten julkaisujen kanssa toimiminen vaikeutuu noin mainostajan näkökulmasta. Ei siis riitä että painaa sitä kesäkuvastoa yhden vakiokokoisen setin jota toimitellaan painolaitoksiin, vaan sen nipun tuotanto pitää lomittaa lehtien omiin painoaikatauluihin. Kyllä siinä on logistista päänraavintaa ohjelmassa...

Posted by: Jouni Heikniemi at 31.05.04 15:30

Erinomaiset esimerkkilehdet valitsit :-D

Postinkantajaltahan kukaan ei tietenkään kysele mitään, vaan postinkantaja pannaan kantamaan ja taistelemaan liparelogistiikan kanssa kuten parhaaksi näkee. Nimim. postia kesätöikseen kantanut.

Ja mainostaja joutuu toimittamaan niitä lipareita jo nyt eri aikatauluilla eri painoihin, mikäli haluaa juuri sen tarkkaan suunnitellun mediamixin. Vähän lisätyötä vaan.

Ai että on muuten vastenmielistä olla näin optimistinen.

Posted by: Kari Haakana at 31.05.04 16:21

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)