« Mato puhuu suomea | Main | Nyt listaa kansallistamaan! »

huhtikuu 21, 2004

Mix ax?

Ahvenanmaa naukuu IANAlta omaa domainia. Se on hyvä asia se, mutta miksi ihmeessä saarelle halutaan domainiksi .ax? Mistä se äksä siihen saadaan? Viittaako tai tuoko se jotenkin mieleen Ahvenanmaan, tuon x-kirjainten kotiseudun?

Sinänsä loogista .al-domainia ei voi saada, kun toinen huipputekniikan valtakunta eli Albania on sen jo varannut. Mutta miksi Ahvenanmaalla ei ole mietitty sen vertaa, että olisi keksitty domainiksi joku houkuttelevampi; joku, jolla olisi saatu vaikka hynkkeä? Vähän niin kuin Tongan .to (vaikka en kyllä tiedä, ovatka tongalaiset niillä .to-domaineilla kovin suurta rahamäärää ansainneet).

Miten olisi vaikka .aa tai .at?

Posted by Kari at 21.04.04 13:29

Comments

.at on Itävalta.

Käsittääkseni Tuvalu on tehnyt ihan hyvät rahat .tv:llä, eikä Naurukaan ole varmaan ilman jäänyt (.nu).

Posted by: Mikko at 21.04.04 16:11

Vapaana olevat vaihtoehdot ovat tasan tarkkaan seuraavat:

.aa
.ab
.ac
.ah
.aj
.ak
.ap
.aq
.av
.ax
.ay

Sillä nämä ovat jo menneet:

.ad Andorra
.ae United Arab Emirates
.af Afghanistan
.ag Antigua and Barbuda
.ai Anguilla
.al Albania
.am Armenia
.an Netherlands Antilles
.ao Angola
.aq Antarctica
.ar Argentina
.as American Samoa
.at Austria
.au Australia
.aw Aruba
.az Azerbaijan

Varatuista, muttei vielä käyttöönotetuista en tiedä.

Posted by: Lauri at 21.04.04 20:48

Kyllähän noista olemassa olevista päätteistä valiten .ax varmaankin on se käyttökelpoisin. .aa on anonyymit alkoholistit, .ab on aktiebolag, .ac on sähköä, .ah kun on kun kuuma, .aj on tylsä, .ak on vielä tylsempi, .ap on actionpoint, .aq on ei mikään, .av viittaa audiovisualisuuteen, .ay on ammattiyhdistys. Jäljelle ei jää muuta kuin .ax. Se ei tuo välitöntä assosiaatiota mihinkään ja siitä saa kivoja nimiväännöksiä suomenkin kielelle. Et paskaax tässä ihmetellään.

Posted by: tomik at 23.04.04 22:30

Törmäsin tähän nyt jo sinänsä vanhaan juttuun, mutta käsittääkseni Ahvenanmaan postitunnus (http://www.posten.aland.fi/) on ollut AX jo pidemmän aikaa. Alkuperästä en ole varma, mutta minulla on sellainen mielikuva, että asia liittyisi jotenkin radioamatööritoimintaan tms.

Posted by: Ö at 13.11.04 03:16

hey, thank you so much for this verry great article. I am very happy that I found it, I will definately come back for updates !!

Posted by: Argentinian TV Online at 04.01.10 19:03

Post a comment
Remember Me?

(you may use HTML tags for style)